Ralat Akses Perkakasan semasa menggunakan Facebook Messenger pada Windows 10

Mempunyai kemampuan sokongan perkakasan seperti kamera dan mikrofon di Windows 10 membolehkan anda membuat panggilan video Skype, merakam video, dan melakukan banyak lagi. Banyak aplikasi pihak ketiga seperti Facebook Messenger dan perkhidmatan lain memerlukan akses ke kamera atau mikrofon untuk mengaktifkan ciri khas mereka. Namun, kadang-kadang, ketika seseorang cuba berbual video dengan rakan di Facebook, mereka akhirnya melihat mesej ralat di skrin mereka -

Kesalahan berlaku semasa cuba mendapatkan akses ke Kamera dan / atau Mikrofon: Ralat Akses Perkakasan.

Facebook kemudian dengan sengaja berusaha membawa pelanggan ke halaman sokongan, mencadangkan beberapa petua penyelesaian masalah asas seperti memastikan tidak ada aplikasi lain yang berjalan di latar belakang, memeriksa sambungan Internet, memulakan semula penyemak imbas dan komputer dan lain-lain.

Ralat Akses Perkakasan

Ini bukan masalah dengan aplikasi Microsoft sendiri - Skype. Ia berfungsi dengan baik! Sekiranya anda menghadapi masalah ini, panduan ini akan membantu anda mengatasi masalah ini.

Ralat Akses Perkakasan semasa menggunakan Facebook Messenger

Sekiranya berlaku ralat semasa cuba mendapatkan akses ke Kamera dan / atau Mikrofon - Ralat Akses Perkakasan - semasa menggunakan Facebook Messenger di Windows 10, kemudian baca terus.

Tekan Win + I untuk membuka Tetapan. Pilih Privasi> Mikrofon.

Pastikan " Benarkan aplikasi mengakses mikrofon anda " diatur ke posisi Hidup. Lakukan perkara yang sama untuk Kamera.

Ini semestinya membantu.

Sekiranya tidak, buat titik pemulihan sistem dan kemudian ketik 'regedit.exe' di kotak carian, klik kanan dan pilih 'Jalankan sebagai pentadbir'

Apabila Editor Pendaftaran dibuka, arahkan ke alamat berikut di Windows x64 anda:

HKEY_LOCAL_MACHINE / Perisian / WoW6432Node / Microsoft / WindowsMediaFoundation

Klik dua kali folder untuk mengembangkan menu dan pergi ke sub-pokok di bawah.

Pilih ' Folder platform '. Sekiranya Kunci Platform tidak tersedia, klik kanan pada WindowsMediaFoundation dan pilih Pilihan baru untuk membuatnya.

Sekarang, beralih ke panel di sebelah kanan dan klik kanan mana-mana kawasan kosong untuk membuat DWORD 32-bit baru.

Tetapkan nama DWORD 32-bit ini sebagai EnableFrameServerMode .

Setelah selesai, klik dua kali nilai 'EnableFrameServerMode', ubah data nilainya menjadi 0 , dan klik butang OK untuk menyimpan perubahan.

Itu sahaja!

Selepas ini, anda tidak akan melihat ralat 'Akses Perkakasan'.

Ralat Akses Perkakasan