Windows Media Player tidak dapat membakar beberapa kesalahan fail pada Windows 10

Sekiranya anda menerima Windows Media Player tidak dapat membakar sebilangan ralat fail semasa membakar fail ke cakera atau CD di Windows 10 PC anda, maka cadangan ini akan membantu anda menyelesaikan masalah. Keseluruhan mesej ralat berbunyi seperti ini-

Windows Media Player tidak dapat membakar beberapa fail. Untuk menyiasat masalahnya, klik ikon di sebelah fail dalam senarai bakar.

Windows Media Player tidak dapat membakar beberapa fail

Windows Media Player tidak dapat membakar beberapa fail

Windows Media Player membantu anda membakar fail audio atau lagu ke disk. Walau bagaimanapun, ia mempunyai beberapa kekurangan. Sekiranya fail audio tidak mematuhi beberapa batasan, Windows Media Player dapat menunjukkan mesej ralat ini.

Windows Media Player menunjukkan mesej ralat ini apabila-

  • Fail bukan fail audio.
  • Had masa keseluruhan adalah melebihi 80 minit.

Walaupun CD mempunyai kapasiti penyimpanan 700 MB, anda tidak dapat membakar audio lebih dari 80 minit.

Cadangannya adalah:

  1. Keluarkan fail yang tidak disokong dari senarai pembakar
  2. Tetapkan tetapan Privasi
  3. Tukar kelajuan pembakaran

1] Keluarkan fail yang tidak serasi dari senarai pembakar

Apabila anda menyenaraikan semua fail yang akan dibakar, fail tersebut muncul di sebelah kanan Windows Media Player. Sekiranya fail menimbulkan masalah, anda boleh menemui salib putih dalam bulatan merah di sebelah fail itu. Anda boleh mengklik ikon itu untuk membuang fail dari senarai. Setelah anda menghapus semua fail yang tidak disokong dari senarai itu, anda akan dapat membakar CD anda.

2] Ubah tetapan Privasi

Windows Media Player tidak dapat membakar beberapa fail

Windows Media Player dilengkapi dengan tetapan privasi yang membantu anda dalam pelbagai situasi. Anda boleh mematikan pilihan ini untuk menyelesaikan masalah. Untuk melakukannya, buka Windows Media Player, dan pergi ke Alat> Pilihan. Jika anda tidak dapat mencari menu Alat, anda boleh menekan Ctrl + M . Sebagai alternatif; anda boleh menekan Alt untuk menunjukkan pilihan menu. Setelah membuka tetingkap Pilihan , pergi ke tab Privasi . Di sini anda harus mencari label yang disebut Pemutaran yang Disempurnakan dan Pengalaman Peranti . Anda perlu mematikan semua pilihan ini-

  • Paparkan maklumat media dari Internet
  • Kemas kini fail muzik dengan mengambil maklumat media dari Internet
  • Muat turun hak penggunaan secara automatik semasa saya memainkan atau menyegerakkan fail
  • Periksa secara automatik jika fail yang dilindungi perlu disegarkan
  • Tetapkan jam pada peranti secara automatik

3] Ubah kelajuan pembakaran

Secara lalai, "Kelajuan bakar" ditetapkan ke Terpantas . Sekiranya anda menghadapi masalah ini, anda boleh mengubah kelajuan pembakaran dan memeriksa apakah itu menyelesaikan masalah anda atau tidak.

Untuk itu, anda perlu membuka tetingkap Pilihan dan pergi ke tab Burn . Selepas itu, pilih Medium atau Slow dan simpan perubahan anda. Sekarang periksa sama ada anda boleh membakar CD anda atau tidak.

Akhir sekali, sila pastikan sama ada cakera atau CD anda kosong atau tidak. Sekiranya ia rosak, ada kemungkinan mendapat mesej ralat ini.

Windows Media Player tidak dapat membakar beberapa fail