Kod Ralat Pengaktifan Isipadu 0x8007232B, nama DNS tidak wujud

Sekiranya anda menggunakan klien Windows 10 Enterprise dan anda melihat Kod Ralat Pengaktifan 0x8007232B, ini bermakna komputer anda tidak dapat mencari pelayan KMS. Mesej ralat merangkumi keterangan ralat - nama DNS tidak ada .

Ini adalah Kesalahan Pengaktifan Kelantangan yang berlaku kerana dua sebab. Pertama adalah ketika host KMS tidak ada di rangkaian, dan admin mungkin perlu memasang MAK. Kedua, adalah ketika klien KMS, iaitu komputer anda tidak dapat mencari KMS SRV RR dalam DNS . KMS memberitahu semua orang tentang kehadirannya dengan membuat catatan sumber (RR) perkhidmatan (SRV) secara automatik di pelayan DNS.

Kod Ralat Pengaktifan Windows KMS 0x8007232B

Ralat Pengaktifan 0x8007232B, nama DNS tidak wujud

Inilah perkara yang boleh anda cuba sekiranya anda menghadapi ralat Pengaktifan 0x8007232B:

  1. Selesaikan masalah DNS
  2. Periksa Pemasangan Host KMS
  3. Arahkan klien KMS ke KMS Host
  4. Pasang MAK.

1] Selesaikan masalah DNS

Sering kali ini adalah masalah rangkaian yang mudah, dan bukannya menjalankan tugas yang rumit atau meminta admin anda, lakukan sedikit penyelesaian masalah rangkaian pada akhirnya. Windows 10 dilengkapi dengan penyelesai masalah Rangkaian terbina dalam (Tetapan> Kemas kini dan Keselamatan> Penyelesaian Masalah). Gunakan Penyelesai Masalah Rangkaian dan cuba cuci DNS.

2] Periksa Pemasangan Host KMS

Sekiranya anda seorang Pentadbir, anda perlu mengesahkan bahawa hos KMS ada di rangkaian tempat pelanggan dihubungkan. Oleh kerana pelayan KMS perlu menandakan kehadiran mereka melalui catatan sumber (RR) perkhidmatan (SRV), pastikan penerbitan DNS diaktifkan (lalai).

3] Arahkan klien KMS ke KMS Host

Sekiranya komputer tidak dapat dihubungkan dengan host KMS dengan semua yang ada, anda boleh memaksa klien KMS ke host KMS.

Buka arahan arahan dengan hak istimewa yang tinggi.

Taipkan yang berikut dan tekan Enter:

slmgr.vbs / skms 

SLMGR adalah Alat Pengurusan Perlesenan Perisian Windows. Ini adalah skrip Visual Basic, oleh itu ".VBS" pada akhirnya, Alat ini membolehkan admin mengkonfigurasi pelesenan pada mana-mana pelayan Windows.

4] Pasang MAK

MAK bermaksud Kunci Pengaktifan Pelbagai.Sekiranya kunci KMS tidak berfungsi kerana sebab tertentu, dan anda perlu mengaktifkan Windows tanpa berlengah lagi, anda boleh mendapatkan dan memasang MAK; kemudian, aktifkan sistem. Kekunci MAK tidak perlu melalui pelayan dalaman. Windows Activation Server secara langsung mengaktifkannya, dan oleh itu ia mesti berfungsi dengan baik.

Ingatlah, bahawa kunci MAK tidak dapat dikitar semula, dan oleh itu boleh menjadi urusan yang mahal. Sekiranya komputer melalui reset atau Windows dipasang semula, jumlah bilangan peranti yang diaktifkan tidak akan dikembalikan.

Petua ini harus menyelesaikan Kesalahan Pengaktifan Kelantangan - nama DNS tidak ada, Kod 0x8007232B pada komputer Windows 10 anda.

Kod Ralat Pengaktifan Windows KMS 0x8007232B