FIX: Peranti Komposit USB adalah peranti USB yang lebih lama

USB 3.0 merupakan kejayaan besar dalam pasaran pemindahan data. Ditandai oleh port USB berwarna biru, USB 3.0 menyediakan pengguna dengan kelajuan hingga 10 kali USB 2.0 (5 GBPS) berkat fail media dan program yang besar dapat dipindahkan dalam beberapa minit.

USB 3.0 menyokong keserasian ke belakang, yang bermaksud semua peranti yang berjalan pada USB 2.0 harus berjalan dengan baik dengan USB 3.0. Walau bagaimanapun, banyak pengguna telah melaporkan kesalahan berikut semasa cuba menyambungkan peranti ke slot USB 3.0 - Peranti Komposit USB adalah peranti USB yang lebih lama dan mungkin tidak berfungsi dalam USB 3.0.

Peranti Komposit USB adalah peranti USB yang lebih lama

Peranti Komposit USB adalah peranti USB yang lebih lama

Masalah ini lebih ketara dengan Pencetak. Penyebabnya biasanya pemacu tidak serasi. Cuba ubah port USB dan jika itu tidak berfungsi, teruskan dengan penyelesaian berikut untuk menyelesaikan masalah:

  1. Jalankan Penyelesai Masalah Perkakasan dan USB
  2. Kemas kini atau pasang semula pemacu USB
  3. Nyahpasang dan pasang semula pemacu Pencetak.

1] Jalankan Penyelesaian Masalah Perkakasan dan USB

Penyelesaian Masalah Perkakasan dan Peranti memeriksa tetapan yang berkaitan dengan perkakasan dan membetulkannya jika boleh.

Untuk menggunakan penyelesai masalah ini, klik pada butang Mula dan kemudian pilih Tetapan >> Kemas kini & Keselamatan >> Selesaikan Masalah.Penyelesai masalah Perkakasan dan Peranti

Pilih Penyelesai Masalah Perkakasan dan Peranti dan jalankan. Mulakan semula sistem setelah anda selesai.

Anda juga boleh menjalankan Penyelesai Masalah USB .

2] Kemas kini atau pasang semula pemacu USB

Untuk mengemas kini pemacu peranti anda. tekan Win + R untuk membuka tetingkap Run dan ketik perintah devmgmt.msc . Tekan Enter untuk membuka Pengurus Peranti.

Kemas kini pemacu USB

Cari pemacu Universal Serial Bus Controller dan kembangkan senarai. Klik kanan dan pilih Kemas kini pemacu untuk setiap pemacu USB.

3] Nyahpasang dan pasang semula pemacu Pencetak

Oleh kerana anda tidak dapat menyambungkan pencetak anda ke komputer, pemacu baru perlu dimuat turun dari laman web pengeluar. Pasang pada sistem dan periksa sama ada pencetak berfungsi dengan baik selepas itu.

Penyelesaian ini tetap sama untuk peranti perkakasan lain yang menunjukkan ralat yang sama semasa cuba menyambung ke komputer.

Semoga ini dapat membantu.

Peranti Komposit USB adalah peranti USB yang lebih lama