Cara menggunakan WordPad di Windows 10

Saya yakin beberapa daripada anda pasti tidak pernah mendengar tentang WordPad . Atau walaupun anda pernah mendengarnya, anda belum menggunakannya, atau anda mungkin lupa akan kewujudannya. Kenapa? Sekiranya kita memerlukan penyunting teks asas, kita menggunakan Notepad . Sekiranya kita memerlukan penyunting teks lanjutan, kita menggunakan Microsoft Word . Tetapi di suatu tempat di tengah, dengan lebih banyak ciri daripada Notepad yang rendah hati, tetapi ciri yang lebih rendah daripada perisian Word yang hebat berdiri Wordpad - yang percuma!

logo perkataan-logo

WordPad adalah perisian pemproses kata dengan pilihan pemformatan asas, dan disertakan dalam semua versi OS sejak Windows 95 dan seterusnya. Itu selalu ada, tetapi tidak pernah banyak digunakan. Dalam catatan ini, hari ini, kita akan melihatnya, melihat cara menggunakan Wordpad pada Windows 10 , dan menetapkan semula tetapan Wordpad, jika ada yang salah.

WordPad di Windows 10

Untuk menggunakan Wordpad pada Windows 10, ketik ' wordpad ', dalam carian bar tugas dan klik pada hasilnya. Ini akan membuka WordPad.

wordpad-windows-10

Untuk membuka WordPad, anda juga boleh menggunakan arahan Run write.exe . Tekan WinKey + R, ketik write.exe atau wordpad.exe dan tekan Enter.

Nama fail Wordpad adalah wordpad.exe , dan terletak di lokasi berikut:

C: \ Program Files \ Windows NT \ Aksesori

Jalan pintasnya boleh didapati di lokasi berikut:

C: \ ProgramData \ Microsoft \ Windows \ Start Menu \ Programs \ Accessories

Wordpad membolehkan anda membuat, mengedit, menyimpan, membuka, melihat, dan mencetak dokumen teks. Anda boleh menggunakan pemformatan tebal, garis bawah & miring, mengubah warna & ukuran jenis fon, membuat senarai bulet, tengah atau kiri / kanan membenarkan perenggan, memasukkan gambar, dan banyak lagi. Cukup main-main dengan menu Ribbon yang mudah digunakan, sehingga anda dapat merasakan semua yang ditawarkannya.

WordPad, bersama dengan alat bawaan lain seperti Character Map, Windows Fax dan Scan kini disalurkan ke Windows Store sebagai aplikasi Universal. Anda kini boleh memuat turun aplikasi Wordpad dari Windows Store.

Apakah peluasan fail untuk Wordpad

Wordpad menggunakan sambungan fail .rtf atau Format Teks Kaya , untuk menyimpan fail secara lalai. Tetapi ia dapat menyimpan dokumen dalam format .docx (Office Open XML), ODT (Open Document), .txt (Text) juga.

Baca : Cara Nyahpasang dan Pasang Semula Microsoft WordPad.

Tetapkan semula tetapan WordPad ke lalai

Kami telah melihat cara menetapkan semula tetapan Notepad - sekarang mari kita lihat bagaimana menetapkan semula tetapan WordPad ke lalai pada Windows 10. Tetapi sebelum anda memulakan, anda mungkin ingin membuat titik pemulihan sistem atau membuat sandaran Registry anda.

Untuk menetapkan semula tetapan Wordpad ke lalai, tutup Wordpad, dan Jalankan regedit untuk membuka Editor Pendaftaran dan arahkan ke kunci berikut:

HKEY_CURRENT_USER \ SOFTWARE \ Microsoft \ Windows \ CurrentVersion \ Applets \ Wordpad

tetapkan semula pad perkataan

Di panel kiri, anda akan melihat Pilihan . Padamkan kekunci Pilihan ini.

Sekarang apabila anda membuka Wordpad, anda akan melihatnya dengan tetapan lalai.

Beritahu kami jika anda menggunakan Wordpad atau tidak - dan alasan anda mengapa anda memilih untuk menggunakannya atau mengapa anda tidak merasa perlu.

wordpad-windows-10