Aktifkan atau Lumpuhkan SysMain (Superfetch) & Prefetch untuk SSD di Windows 10

Dalam artikel ini, kita akan melihat bagaimana Windows 10/8/7 memperlakukan Prefetch dan SysMain pada Solid-State Drives. Semalam kita melihat bagaimana Windows memperlakukan Defragmentasi pada Solid-State Drives. Sebelum kita mulakan, izinkan saya menjelaskan bahawa bukan idea yang baik untuk melumpuhkan SysMain (Sebelumnya disebut SuperFetch ) atau Prefetch kerana boleh menurunkan prestasi sistem. Meninggalkan perkhidmatan ini ke tetapan lalai mereka adalah yang terbaik.

SysMain (Superfetch), Prefetch & SSD di Windows 10

Setiap kali anda menjalankan aplikasi di PC anda, file Prefetch yang berisi informasi tentang file yang dimuat oleh aplikasi dibuat oleh sistem operasi Windows. Maklumat dalam fail Prefetch digunakan untuk mengoptimumkan masa memuatkan aplikasi pada saat anda menjalankannya. SysMain cuba meramalkan aplikasi mana yang akan anda lancarkan seterusnya dan memuatkan semua data yang diperlukan ke dalam memori. Algoritma ramalannya lebih unggul dan dapat meramalkan 3 aplikasi seterusnya yang akan anda lancarkan pada pukul berapa dalam sehari.

Ringkasnya, SysMain dan Prefetch adalah teknologi Pengurusan Penyimpanan Windows yang menyediakan akses cepat ke data pada cakera keras tradisional. Pada Pemacu Keadaan Pepejal, mereka menghasilkan operasi menulis yang tidak perlu.

Lumpuhkan SysMain

Perkhidmatan SysMain adalah yang berkaitan dengan Superfetch. Tugasnya adalah untuk mengekalkan dan meningkatkan prestasi sistem dari masa ke masa. Ia dijumpai di folder System32. Perkhidmatannya sama, tetapi nama Paparan untuknya telah diubah di Windows 10 dari Superfetch menjadi SysMain.

Sekiranya seseorang atas sebab tertentu perlu mematikannya secara manual, ini adalah cara seseorang dapat melumpuhkan SysMain. Jalankan perkhidmatan. msc untuk membuka Pengurus Perkhidmatan. Tatal ke bawah ke perkhidmatan SysMain (Superfetch), yang bertanggungjawab untuk mengekalkan dan meningkatkan prestasi sistem dari masa ke masa.

Klik dua kali padanya untuk membuka kotak Properties-nya. Klik Berhenti untuk menghentikan prosesnya. Membuat jenis permulaan Orang Kurang Upaya dan klik pada Apply.

nyahdayakan-superfetch

Anda perlu menghidupkan semula komputer anda agar perubahan sistem berlaku.

Lumpuhkan Prefetch

Untuk melumpuhkan Prefetch di Windows, Jalankan regedit untuk membuka Registry Editor. Navigasi ke kunci pendaftaran berikut:

HKLM \ SYSTEM \ CurrentControlSet \ Control \ Session Manager \ Memory Management \ PrefetchParameters

lumpuhkan-awalan

Klik dua kali pada EnablePrefetcher di sebelah kanan untuk membuka kotak nilai DWORDnya.

Nilai yang mungkin untuk EnablePrefetcher adalah:

  • 0 - Lumpuhkan Prefetcher
  • 1 - Prapambilan pelancaran aplikasi diaktifkan
  • 2 - Boot Prefetching diaktifkan
  • 3 - Pelancaran aplikasi dan Boot Prefetching diaktifkan

Nilai lalai adalah 3 . Untuk melumpuhkan Prefetch, tetapkan ke 0 . Klik OK dan Keluar.

Secara kebetulan, anda juga boleh mematikan atau mengubah Suoerfetcher di sini - anda akan melihat EnableSuperfetcher DWORD tepat di bawahnya.

Nilai yang mungkin untuk EnableSuperfetch adalah:

  • 0 - Lumpuhkan SysMain
  • 1 - Dayakan SysMain untuk fail boot sahaja
  • 2 - Dayakan SysMain untuk aplikasi sahaja
  • 3 - Aktifkan SysMain untuk kedua-dua fail boot dan aplikasi

Sekiranya anda pengguna Solid State Drive, anda mungkin ingin membaca mengenai perisian SSD Life percuma yang dapat memeriksa tahap kesihatan Solid State Drive dan SSD Tweaker anda yang akan membantu anda menyesuaikan Drive Solid State anda.

Original text