Cara memaksa kemas kini Windows 10

Apabila Microsoft melancarkan kemas kini ciri Windows 10, mereka melakukannya secara berperingkat. Ini bermaksud bahawa ia tidak tersedia untuk semua orang dengan segera. Walaupun ada kemungkinan memaksa kemas kini Windows 10, anda harus memahami beberapa perkara. Pelancaran bergantung pada banyak kriteria bergantung pada berapa banyak peranti yang berjaya diuji, pengesahan keserasian pemacu dari OEM, dan keperluan perkakasan.

Terdapat dua kemungkinan. Satu yang komputer anda layak, dan hanya ada kelewatan satu atau dua hari atau mungkin beberapa jam. Kedua, ada masalah. Walau bagaimanapun, kerana anda telah memutuskan untuk mengemas kini sekarang, mari kita ketahui cara memaksa kemas kini.

Cara memaksa kemas kini Windows 10

Paksa Kemas kini Windows pada Windows 10

Sebelum melakukan ini, pastikan anda membuat titik pemulihan sistem. Sekiranya terdapat masalah, anda sentiasa boleh kembali ke versi sebelumnya.

Seterusnya, kosongkan folder pengedaran Perisian yang terdapat di C: \ Windows \ SoftwareDistribution \ Download. Sebaiknya anda menamakannya semula menjadi yang lain.

Sekarang, buka Prompt Perintah dengan hak pentadbir. Kami akan menggunakan wuauclt.exe . Ini adalah Windows Update Auto Update Client dan ini membolehkan anda mengawal fungsi Windows Update Agent.

Taipkan arahan berikut dan tekan Enter:

wuauclt.exe / updatenow

Perintah ini akan memaksa Windows Update untuk memeriksa kemas kini, dan mula memuat turun.

Sekarang apabila anda pergi ke Tetapan> Kemas kini dan Keselamatan> Kemas kini Windows, anda akan melihat bahawa Pembaruan Windows secara automatik memicu pemeriksaan kemas kini baru. Ini akan membantu anda melewati senarai menunggu, dan muat turun akan bermula bila-bila masa.

Yang mengatakan, inilah risiko kecil. Ada sebab mengapa Microsoft tidak membiarkan semua orang memuat turun Kemas Kini Windows 10 berdasarkan permintaan. Kadang kala kemas kini hanya tersedia untuk komputer yang belum dilaporkan untuk masalah apa pun. Kadang-kadang, terdapat masalah pemacu tertentu. Apabila anda mengikuti kaedah ini atau terus menekan butang muat turun secara manual, ia bahkan dapat melancarkan kemas kini beta untuk komputer anda. Oleh itu, berhati-hatilah sekiranya anda akan mengemas kini Windows 10 secara paksa.

Paksa Kemas kini Windows pada Windows 10