Apakah fail Desktop.ini pada Windows 10 - Soalan Lazim

Sekiranya anda pernah mengkonfigurasi tetapan folder di PC Windows anda dan mengaktifkan keterlihatan fail tersembunyi, anda mungkin menyedari fail desktop.ini terletak di desktop anda, dan juga di setiap folder. Apakah fail desktop.ini ini di Windows 10/8/7? Adakah virus? Sekiranya ya, bagaimana saya boleh menghapusnya? Sekiranya tidak, apakah tujuannya? Catatan ini akan menjelaskan semua soalan asas anda mengenai fail desktop.ini. Kami juga akan melihat cara menyesuaikan folder menggunakan fail desktop.ini.

Apakah fail Desktop.ini di Windows

Apa itu fail desktop.ini

A fail Desktop.ini adalah sistem tersembunyi Windows operasi tetapan konfigurasi fail yang terletak di dalam setiap folder, yang menentukan berapa folder dipaparkan bersama-sama dengan Properties yang lain - seperti ikon yang digunakan untuk folder itu, namanya setempat, berkongsi harta, dan lain-lain

Di Windows, Anda dapat dengan mudah mengkonfigurasi cara file / folder dibagi, diakses oleh pengguna biasa, bagaimana file tersebut dapat dibagikan, dan tetapan lain yang mengendalikan bagaimana izin file / folder tersebut dikenakan. Semua maklumat mengenai penyajian folder itu disimpan dalam fail desktop.ini, yang merupakan format fail inisialisasi lalai.

Sekarang, jika anda mengubah konfigurasi dan susun atur folder, perubahan tersebut akan disimpan secara automatik pada fail desktop.ini folder tersebut. Ini adalah fail tersembunyi, yang bermaksud bahawa anda harus menghapus centang "Sembunyikan fail sistem operasi yang dilindungi" di Pilihan Penjelajah Fail .

Adakah desktop.ini Virus

Fail sistem operasi tersembunyi desktop.ini ini bukan virus. Ini adalah fail sistem asli yang disimpan di tingkat folder, dibuat setelah anda menyesuaikan latar belakang, ikon atau gambar kecil, dll. Namun, terdapat sejarah virus Trojan yang dikaitkan dengan nama ini. Sekiranya fail desktop.ini dapat dilihat walaupun anda telah memeriksa pilihan untuk menyembunyikan tersembunyi dan juga fail sistem, itu mungkin perisian hasad. Oleh itu, yang pasti, anda sentiasa dapat mengimbas komputer menggunakan program antivirus anda.

Bolehkah saya memadam fail desktop.ini

Baiklah, ya boleh, tetapi tetapan paparan folder anda akan dikembalikan ke lalai. Seperti ini - setiap kali anda menukar ikon folder atau gambar kecil untuk perkara tersebut, berkongsi sifat, dan lain-lain, semua maklumat ini disimpan pada fail desktop.ini secara automatik. Sekarang, apa yang akan berlaku sekiranya anda menghapus fail ini dari folder itu? Anda meneka betul! Perubahan yang dikonfigurasi anda akan hilang , dan tetapan folder akan dialihkan ke default seluruh sistem.

Sekiranya anda menghapusnya sekali, ia akan dibuat semula secara automatik pada kali anda menyesuaikan tetapan folder anda. Sekarang, proses generasi automatik ini tidak dapat dimatikan kerana ini adalah proses yang ditentukan pada peringkat OS. Walau bagaimanapun, anda boleh memilih untuk menyembunyikannya dari pandangan umum sehingga tidak mengganggu anda dengan kehadirannya.

Cara menyesuaikan folder menggunakan fail desktop.ini

Menyesuaikan folder menggunakan fail desktop.ini bukan barang geeky. Anda hanya perlu membuat / mengemas kini fail desktop.ini yang asli dari folder itu untuk mengemas kini tetapan paparan dan penampilannya. Berikut adalah beberapa perkara penting yang boleh anda lakukan dengan bermain di fail desktop.ini:

  • Tetapkan ikon tersuai atau gambar kecil ke folder induk
  • Buat petua maklumat yang memberikan maklumat mengenai folder semasa anda mengarahkan kursor ke folder
  • Sesuaikan cara folder dikongsi atau diakses

Ikuti langkah-langkah ini untuk mengubah gaya folder menggunakan fail desktop.ini.

1. Pilih mana-mana folder yang ingin anda sesuaikan menggunakan desktop.ini. Pastikan anda menyimpan sandaran fail anda di tempat lain supaya fail dapat dipulihkan sekiranya ada yang tidak kena.

Fail Desktop.ini - Panduan komprehensif dan penggunaannya dalam menyesuaikan Folder di Windows

2. Jalankan arahan berikut untuk menjadikan folder yang dipilih sebagai folder sistem. Ini akan menetapkan bit Baca sahaja pada folder yang mendasari dan membolehkan ciri tingkah laku khas untuk fail desktop.ini.

Nama Folder attrib + s

3. Buat fail desktop.ini untuk folder yang dimaksud. Jadikan ia tersembunyi dan labelkan sebagai fail sistem sehingga menyekat pengguna biasa mengaksesnya. Anda boleh melakukannya dengan mengaktifkan bendera Baca sahaja dan Tersembunyi di tetingkap Properties pada file desktop.ini.

Fail Desktop.ini - Panduan komprehensif dan penggunaannya dalam menyesuaikan Folder di Windows

Catatan: Fail desktop.ini yang anda buat harus dalam format file Unicode agar rentetan yang dilokalkan disimpan di dalamnya kerana kandungannya dapat dibaca oleh pengguna yang dimaksudkan.

4. Berikut adalah contoh fail desktop.ini yang saya buat untuk folder bernama FileInfo, seperti yang ditunjukkan dalam gambar.

[.ShellClassInfo] ConfirmFileOp = 0 IconFile = ms.ico IconIndex = 0 InfoTip = Microsoft Wallpapers

Fail Desktop.ini - Panduan komprehensif dan penggunaannya dalam menyesuaikan Folder di Windows

Sekarang, mari kita lihat apa maksud semua kandungan dalam fail desktop.ini:

  • [.ShellClassInfo] - Ini menginisialisasi sifat sistem yang membolehkan anda menyesuaikan folder yang mendasari dengan memberikan nilai ke beberapa atribut yang dapat ditentukan dalam file desktop.ini.
  • ConfirmFileOp - Tetapkan ini ke 0, dan anda tidak akan mendapat peringatan Anda Menghapus Folder Sistem semasa menghapus / memindahkan fail desktop.ini.
  • IconFile - Sekiranya anda ingin menetapkan ikon khusus untuk folder anda, anda boleh menentukan nama fail ikon di sini. Pastikan untuk memeriksa jalan mutlak fail. Tentukan jalan penuh jika fail tidak berada di lokasi yang sama. Juga, fail .ico lebih disukai untuk menetapkan ikon tersuai, walaupun ada kemungkinan untuk menentukan fail .bmp, .dll juga yang mengandungi ikon, tetapi itu adalah cerita untuk beberapa hari yang lain.
  • IconIndex - Jika anda menetapkan ikon khusus untuk folder yang mendasari, anda juga perlu menetapkan entri ini. Tetapkan ke 0 jika hanya ada satu file ikon dalam file yang ditentukan untuk atribut IconFile.
  • Tip Info - Atribut khusus ini digunakan untuk menetapkan rentetan teks yang dapat digunakan sebagai Petua Maklumat mengenai folder. Sekiranya anda menetapkan entri ini ke rentetan teks dan kemudian arahkan kursor ke atas folder, rentetan teks yang disimpan dalam fail desktop.ini akan dipaparkan di sana.

Lihatnya dalam tindakan di bawah -

Fail Desktop.ini - Panduan komprehensif dan penggunaannya dalam menyesuaikan Folder di Windows

Beritahu kami di bahagian komen di bawah jika anda mempunyai keraguan lain mengenai fail desktop.ini di Windows 10.

Ingin mengetahui lebih lanjut mengenai proses, fail, jenis fail atau format lain di Windows? Lihat pautan ini:

Fail NTUSER.DAT | Fail Windows.edb | Fail Thumbs.db | Fail DLL dan OCX | Fail NFO dan DIZ | Swapfile.sys, Hiberfil.sys & Pagefile.sys | Fail index.dat | S vchost.exe | RuntimeBroker.exe | StorDiag.exe | nvxdsync.exe | Shellexperiencehost.exe | Fail hos | Fail WaitList.dat.

Fail Desktop.ini - Panduan komprehensif dan penggunaannya dalam menyesuaikan Folder di Windows