ChkDsk tersekat pada% tertentu atau hang di beberapa Tahap

Sekiranya anda mendapati bahawa Cek Cakera atau ChkDsk tersekat pada peratusan tertentu atau tergantung pada tahap tertentu di Windows, maka siaran ini mencadangkan beberapa langkah penyelesaian masalah yang mungkin dapat membantu anda. Ini mungkin 10%, 12%, 27% atau peratusan tersebut. Sekali lagi, ia boleh menjadi tahap 2, 4, 5 atau yang serupa.

ChkDsk tersekat atau tergantung

ChkDsk tersekat atau tergantung

Sekiranya ChkDsk hang atau tersekat, kami mencadangkan anda mencuba cadangan berikut:

 1. Tunggu sehingga selesai
 2. Mulakan semula PC anda & jalankan Pembersihan Cakera, SFC, DISM.

1] Tunggu sehingga selesai

Cadangan terbaik yang harus saya berikan adalah bertahan dan membiarkannya berjalan. Mungkin memerlukan beberapa jam, tetapi memandangkan masa, ia pasti selesai dalam kebanyakan kes. Sekiranya perlu, biarkan semalaman dan biarkan ia berjalan lancar.

2] Mulakan semula PC anda & jalankan Pembersihan Cakera, SFC, DISM

Sekiranya ini tidak membantu, mulakan semula komputer anda, dengan menekan butang kuasa. Semasa but seterusnya, tekan Esc, Enter atau kekunci yang sesuai untuk menghentikan menjalankan ChkDsk.

Sebaik sahaja anda boot ke desktop, lakukan perkara berikut:

 1. Jalankan utiliti Pembersihan Cakera untuk membersihkan fail sampah anda.
 2. Buka jenis CMD yang tinggi sfc /scannowdan tekan Enter untuk menjalankan Pemeriksa Fail Sistem.
 3. Setelah imbasan selesai, mulakan semula komputer anda.
 4. Ingatlah untuk keluar dari ChkDsk semasa boot.
 5. Seterusnya, buka lagi CMD sebagai pentadbir.
 6. Jenis Dism /Online /Cleanup-Image /RestoreHealth
 7. Tekan Enter untuk membaiki imej Windows.

Sekarang lihat apakah ChkDsk dapat menyelesaikan imbasan. Seperti yang saya nyatakan sebelumnya, simpan semalaman jika perlu.

Semoga ia membantu.

Masalah ini berlaku lebih banyak pada Windows 7 dan sebelumnya. Windows 8 dan Windows 10 mengendalikan operasi pemeriksaan cakera dengan lebih cekap. Memeriksa Kesalahan Cakera sekarang sedikit berbeza dengan versi Windows sebelumnya. Di Windows 8, Microsoft telah merancang semula utiliti chkdsk - alat untuk mengesan dan memperbaiki kerosakan cakera.

Microsoft memperkenalkan sistem fail yang dipanggil ReFS, yang tidak memerlukan chkdsk luar talian untuk memperbaiki kerosakan - kerana ia mengikuti model ketahanan yang berbeza dan oleh itu tidak perlu menjalankan utiliti chkdsk tradisional. Cakera diperiksa secara berkala untuk kesilapan sistem fail, sektor buruk, kluster yang hilang, dan lain-lain, semasa Penyelenggaraan Automatik dan anda sekarang tidak perlu lagi benar-benar pergi dan menjalankannya.

Catatan ini akan membantu anda sekiranya Pemindaian dan pembaikan pemacu macet Mengimbas dan membaiki pemacu tersekat di Windows 10.

Penting untuk anda memerhatikan kesihatan Hard Disk anda, dan dengan itu sangat mustahak agar ChkDsk menyelesaikan perjalanannya. Tetapi jika anda mahu, anda boleh membatalkan operasi ChkDsk.

Bacaan berkaitan:

 1. ChkDsk atau Check Disk dijalankan pada setiap permulaan
 2. ChkDsk atau Cek Cakera tidak akan dijalankan semasa permulaan.
ChkDsk tersekat atau tergantung