Apa itu FileRepMalware? Sekiranya anda membuangnya?

Ramai pengguna memasang produk perisian antivirus pihak ketiga untuk memastikan sistem mereka selamat. Produk perisian ini menggunakan kriteria tertentu untuk menyenarai hitam fail, program, dan proses yang mencurigakan dalam sistem anda. Salah satu kes tersebut adalah dengan tag FileRepMalware . Pengguna ingin tahu sama ada mereka harus membuang fail yang berkaitan atau tidak.

Apa itu FileRepMalware

FileRepMalware

Dalam artikel ini, kita akan membincangkan apa itu tag Filerepmalware dan bagaimana mengatasinya.

Apa itu FileRepMalware?

FileRepMalware adalah tag yang diberikan oleh beberapa suite antivirus yang popular kepada fail dengan skor reputasi rendah. Mangsa tag yang paling biasa adalah alat KMSPICO yang digunakan untuk mengaktifkan Windows tanpa membayarnya. Selain daripada ini, antivirus akan memberikan tag ini ke perisian yang didapati mencurigakan.

Bagaimana antivirus menetapkan tag FileRepMalware?

Kriteria untuk menetapkan tag FileRepMalware adalah skor reputasi rendah. Perisian antivirus memberikan skor reputasi rendah untuk aplikasi yang belum banyak dimuat turun, belum ditambahkan ke pembersihan antivirus, dan tidak ditandatangani oleh penerbit mana pun atau antivirus tidak mempercayai tandatangannya.

Ada kemungkinan besar file dengan skor reputasi rendah dapat menjadi virus atau malware. Namun, jika anda ingin memeriksa apakah ini bendera palsu atau tidak, cubalah pemeriksaan berikut:

1] Gunakan Virustotal untuk memeriksa sama ada fail itu asli atau tidak

Virustotal adalah alat dalam talian percuma yang sangat baik untuk memeriksa sama ada fail pada sistem anda selamat atau tidak.

Untuk memeriksa sama ada fail yang ditandai dengan tag FileRepMalware selamat atau tidak, klik kanan pada fail di halaman antivirus anda dan pilih pilihan untuk membuka / memeriksa lokasinya.

Sekarang, buka laman web Virustotal dari sini dan pilih pilihan Pilih fail .

Muat naik fail yang mencurigakan dan biarkan Virustotal memberitahu anda mengenai status keselamatan fail tersebut.

2] Gunakan perisian antivirus yang berbeza untuk mengimbas sistem anda

Kaedah terbaik untuk mengesahkan bendera palsu adalah dengan memeriksa semula menggunakan pengimbas antivirus jenama lain.

Anda juga boleh mempertimbangkan imbasan Windows Defender pada waktu boot untuk mendapatkan hasil terbaik.

Terdapat beberapa pengimbas malware pendapat kedua mudah alih percuma juga tersedia.

Sekiranya fail tidak lulus salah satu daripada ujian di atas, lebih baik membuangnya kerana sudah mempunyai skor reputasi yang rendah.

Sekiranya anda menggunakan Windows versi cetak rompak dan menggunakan alat KMSPICO untuk mengaktifkannya, anda sudah mengetahui punca tag FileRepMalware sekarang.

Kami sangat mengesyorkan hanya menggunakan OS dan perisian Windows yang asli dan dengan berbuat demikian, anda akan menyelamatkan diri dari banyak masalah termasuk masalah dalam perbincangan.

3] Gunakan File Unlocker dan Deleter

Sekiranya anda tidak dapat menghapus fail FileRepMalware, maka anda boleh menggunakan Use File Unlocker dan Deleter untuk menghapusnya.

Baca seterusnya : Apa itu Pelanggan Akamai NetSession? Sekiranya saya membuangnya?

FileRepMalware