Windows 10 tidur secara automatik secara rawak

Sekiranya komputer riba atau komputer Windows 10 anda terus tidur semasa menggunakan, berikut adalah beberapa perkara yang perlu anda perhatikan untuk menyelesaikan masalah ini. Beberapa pengguna baru-baru ini membuat aduan mengenai masalah di mana Windows 10 masuk ke Mode Tidur secara automatik. Seorang pengguna mengatakan bahawa dia meletakkan komputer riba dan baru-baru ini memutuskan untuk memasang versi baru Windows 10. Setelah melakukannya, dia kemudian mengatakan komputer riba itu benar-benar tidur setelah berjaya boot.

Komputer Windows 10 terus tidur

Nampaknya, layar tidak berfungsi, tetapi lampu kuasa dan lampu papan kekunci masih berfungsi, yang cukup pelik. Tambahan pula, peranti ini masih panas apabila disentuh, yang tidak seharusnya berlaku ketika komputer dalam mod tidur. Memeriksa log acara menunjukkan bahawa komputer tidak masuk ke mod tidur, tetapi mematikannya. Untuk mengetahui apa yang sebenarnya berlaku di sini, kami memutuskan untuk meneliti masalah ini dengan harapan dapat mencari jalan untuk menyelesaikan masalah itu sekali dan untuk semua. Kita dapat mengatakan dengan pasti bahawa kita telah menemui beberapa perkara yang harus membantu menjadikan Windows 10 berjalan dengan baik tanpa banyak masalah. Cubalah cadangan ini:

 1. Edit tetapan Pelan Daya melalui Panel Kawalan
 2. Edit Pilihan Kuasa melalui Tetapan
 3. Jalankan Penyelesai Masalah Kuasa
 4. Semak program di Clean Boot
 5. Cegah komputer anda daripada tidur
 6. Periksa Tetapan Lanjutan Tidur
 7. Pasang v9 atau 10 Interface Engine Pengurusan Intel (MEI).

1] Edit tetapan Pelan Daya melalui Panel Kawalan

Windows 10 secara automatik masuk ke Mod Tidur

Lancarkan Control Panel di Windows 10 dengan hanya mengklik butang Cortana, kemudian ketik Control Panel. Dari sana, pilih ikon untuk menyalakannya, kemudian tiba masanya untuk beralih dari sana.

Langkah seterusnya adalah mengklik Pilihan Kuasa. Pilih Edit Tetapan Pelan, dan dari sana, pastikan bahagian yang mengatakan Letakkan komputer untuk tidur disetel ke Tidak Pernah .

2] Edit Pilihan Kuasa melalui Tetapan

Komputer Windows 10 terus tidur

Nyalakan aplikasi Tetapan dengan mengklik butang Windows + I. Setelah melakukannya, pilih Tetapan, kemudian arahkan ke Daya & tidur. Dari sini, tetapkan sistem ke Jangan sekali-kali tidur ketika peranti dipasang atau berjalan dengan kuasa bateri. Anda boleh menghidupkan semula PC anda untuk memastikan semuanya berfungsi dengan sewajarnya.

3] Jalankan Penyelesai Masalah Kuasa

Pilihan lain yang baik adalah memanfaatkan pilihan penyelesaian masalah automatik Microsoft. Kami mengesyorkan menjalankan Penyelesaian Masalah Kuasa khusus ini dengan harapan dapat menghidupkan dan menjalankannya semula. Cukup ikuti arahan seperti yang dinyatakan, dan anda akan baik-baik saja.

4] Periksa program di Clean Boot

Periksa program yang dipasang oleh pihak ketiga anda - mungkin mereka mempunyai tetapan yang mematikan PC anda. Setelah melakukannya, Lakukan Clean Boot dan selesaikan masalahnya secara manual jika perlu.

5] Cegah komputer anda daripada tidur

Sekiranya anda ingin mengelakkan komputer anda terkunci dan tidur, maka kami sarankan untuk memanfaatkan program yang dikenali sebagai Kafein.

6] Periksa Tetapan Lanjutan Tidur

Inilah yang perlu anda buat sekarang. Klik pada butang Menu , yang merupakan kunci Windows yang terletak di sudut kiri skrin anda. Dari sana, ketik Control Panel , kemudian apabila muncul dalam Hasil Carian , klik padanya.

Selepas itu, pilih pilihan yang mengatakan Keselamatan dan Penyelenggaraan , dan klik pada Pilihan Kuasa . Dari sini, anda akan diminta untuk memilih pilihan yang mengatakan Ubah Tetapan Pelan , tetapi ingat huruf kecil ini, jadi perhatikanlah.

Kami belum selesai, kawan-kawan, tetapi kami rapat sehingga berpegang pada Fedora anda. OK, jadi cari kata-kata Tukar tetapan kuasa lanjutan dan klik padanya kerana ia adalah butang. Tetingkap baru akan muncul, dan dari sini, anda diminta untuk mencari Tidur , mengembangkannya, dan memilih Benarkan tidur hibrid .

Akhirnya, matikan, klik butang OK , kemudian tutup semua tetingkap. Mulakan semula sistem dan periksa untuk melihat apakah semuanya berjalan seperti biasa. Sekiranya tidak, anda boleh membalikkan perubahan.

7] Pasang v9 atau 10 Antaramuka Mesin Pengurusan Intel (MEI)

Ini berlaku jika anda menggunakan komputer riba HP. Sekiranya papan induk anda tidak menyokong Hybrid Sleep , kami mengesyorkan menurunkan Intel MEI ke versi 9 atau 10. Oleh itu, mari kita ikuti proses mudah ini.

Lawati halaman Pemacu & Muat Turun HP , kanan, dan cari pemandu yang dikenali sebagai pemacu MEI versi 9 dari bahagian Pemandu Chipset di laman web hp.com.

Kami faham bahawa versi 9.5.24.1790 1.5M berfungsi untuk kebanyakan model, jadi muat turun versi ini terlebih dahulu sebelum perkara lain.

Muat turun pemacu dan pasangkannya. Sekiranya anda menerima amaran kotak dialog, abaikan sahaja dan teruskan.

Kami harap sesuatu di sini dapat membantu anda!

Komputer Windows boleh menghadapi beberapa masalah berkaitan Tidur yang lain. Mungkin beberapa catatan ini akan menolong anda suatu hari nanti.

 1. Windows 10 tidak akan masuk ke Sleep - Legacy Kernel Caller
 2. Mencegah Komputer bangun dari Tidur
 3. Komputer Windows 10 masuk ke Tidur terlalu awal
 4. Windows tidak akan bangun dari Mode Tidur
 5. Windows tidak tidur
 6. Mod Tidur tidak berfungsi di Windows
 7. Komputer Windows terbangun dari tidur secara automatik
 8. Bangunkan komputer dari Tidur, pada waktu tertentu
 9. Permukaan tidak akan dihidupkan.