Sambungan anda terganggu, Perubahan rangkaian dikesan

Sekiranya anda menerima mesej ralat Sambungan anda terganggu, Perubahan rangkaian dikesan, ERR_NETWORK_CHANGED , dalam penyemak imbas Chrome anda siaran ini mencadangkan cara untuk menyelesaikan masalah tersebut. Walaupun catatan ini memfokuskan pada Chrome, anda mungkin juga menggunakan cadangan ini untuk menyelesaikan masalah serupa di Mozilla Firefox, Microsoft Edge, Internet Explorer, atau penyemak imbas web lain.

Sambungan anda terganggu

Sambungan anda terganggu

Berikut adalah sekumpulan pilihan yang boleh dilakukan dengan penyemak imbas mana pun. Tetapi sebelum anda memulakan, matikan perisian VPN anda, imbas dengan perisian antivirus anda dan kemudian teruskan.

  1. Periksa penghala Wi-Fi
  2. Cache DNS siram
  3. Tetapkan semula Winsock
  4. Periksa tetapan LAN
  5. Periksa sama ada pelanjutan penyemak imbas mengawal tetapan proksi
  6. Gunakan pelayan DNS yang lain.

Perubahan rangkaian dikesan

1] Periksa penghala Wi-Fi

Sekiranya anda menggunakan penghala Wi-Fi untuk menyambungkan komputer ke internet, penyelesaian utamanya adalah untuk memeriksa apakah penghala berfungsi dengan baik atau tidak. Kadang kala, penghala Wi-Fi menimbulkan masalah yang boleh mengakibatkan mesej ralat ini. Sekiranya tidak berfungsi dengan betul, anda boleh menghidupkan semula penghala dan memeriksa sama ada ia berfungsi sekarang atau tidak.

2] Flush cache DNS

Mengosongkan cache DNS dapat menyelesaikan masalah ini untuk anda. Teknik khusus ini digunakan oleh banyak orang setelah perubahan ketara dalam rangkaian. Untuk melakukannya, buka Prompt Perintah dengan hak pentadbir. Anda boleh mencari cmd , klik kanan pada hasilnya, dan pilih "Jalankan sebagai pentadbir." Selepas itu, jalankan arahan ini:

ipconfig / flushdns

Tidak memerlukan lebih dari 2 saat untuk menyelesaikan keseluruhan proses.

3] Tetapkan semula Winsock

Tetapkan semula Winsock dan lihat apakah itu membantu anda.

4] Tetapkan semula TCP / IP

Kadang kala, menetapkan semula tetapan Protokol V4 Internet anda dapat menyelesaikan masalah ini. Untuk itu, anda perlu menjalankan perintah mudah. Untuk menetapkan semula TCP / IP, buka command prompt, ketik yang berikut dan tekan Enter:

netsh int ip reset resetlog.txt

Ini akan menetapkan semula semua nilai & tetapan pendaftaran untuk tetapan TCP / IP. Setelah melaksanakan arahan ini, anda perlu menghidupkan semula komputer anda.

5] Periksa tetapan LAN

Konfigurasi pelayan proksi yang salah boleh menyebabkan masalah ini, dan anda tidak dapat mengakses internet di komputer anda. Untuk mengatasi masalah ini, buka Pilihan Internet , beralih ke tab Sambungan dan pilih tetapan LAN . Pastikan pilihan berikut TIDAK dicentang - Gunakan pelayan proksi untuk LAN anda (tetapan ini tidak akan berlaku untuk sambungan dial-up atau VPN) .

Sambungan anda terganggu

6] Periksa sama ada pelanjutan penyemak imbas mengawal tetapan proksi

Sambungan anda terganggu

Sekiranya anda menggunakan perkhidmatan akaun bersama dan anda telah memasang pelanjutan atau tambahan untuk perkhidmatan tersebut, ada kemungkinan besar pelanjutan tersebut mengawal tetapan proksi penyemak imbas anda. Akibatnya, anda mungkin mendapat masalah seperti itu apabila sambungan gagal mengambil data dari pelayan root. Di Google Chrome, anda boleh menyemaknya dari Tetapan Lanjutan. Sekiranya anda mempunyai sambungan seperti itu, anda harus mematikannya dan periksa sama ada sambungan internet anda kembali atau tidak.

7] Gunakan pelayan DNS yang lain

Sekiranya anda terus mendapat masalah yang sama untuk waktu yang lama, anda mungkin perlu mempertimbangkan untuk menukar pelayan DNS. Dalam kes ini, anda boleh mengubah tetapan DNS lalai dan mencuba menggunakan yang lain. Anda boleh menggunakan Google Public DNS, Open DNS, Yandex DNS, Comodo Secure DNS atau yang lain dan lihat. DNS Jumper & QuickSetDNS adalah alat percuma yang akan membantu anda mengubah tetapan DNS lalai anda dengan satu klik.

Sekiranya tidak ada yang membantu, anda mungkin perlu menetapkan semula penyemak imbas anda atau memasangnya semula dan melihat apakah itu sesuai untuk anda.

Original text


Sambungan anda terganggu