Betulkan: Windows Driver Foundation menggunakan CPU yang tinggi

Windows Driver Foundation adalah nama sebelumnya untuk Windows Driver Framework . Ini adalah satu set perpustakaan dan alat oleh Microsoft yang membantu mengurangkan kerumitan semasa menulis pemacu Windows. Ia mendorong pemacu ke mod pengguna. Perkhidmatan ini diperlukan untuk kestabilan keseluruhan sistem.

Kadang-kadang, pengguna mungkin menghadapi masalah dengan sistem, di mana Windows Driver Foundation menggunakan sebagian besar penggunaan CPU. Walaupun ia tidak membataskan fungsi CPU dengan tepat untuk kebanyakan pengguna, bateri tersebut akan menghabiskan bateri dan kadangkala menyebabkan pembekuan sistem, terutamanya jika penggunaannya meningkat hingga 100%. Mencuba untuk membunuh proses dalam Pengurus Tugas tidak membantu kerana ini adalah proses sistem.

Windows Driver Foundation menggunakan CPU atau Memory yang tinggi

Untuk mengetahui apakah tekanan pada penggunaan CPU adalah kerana Windows Driver Foundation atau wudfsvc.dll, buka Task Manager dengan mengklik kanan pada Taskbar dan memilih Task Manager.

Di sini, periksa proses yang menggunakan penggunaan CPU yang tinggi. Adakah Windows Driver Foundation? Mungkin ada dengan nama alternatif User-mode Driver Framework (UMDF) atau wudfhost.exe.

Sekiranya memang menggunakan sumber yang tinggi, cubalah beberapa cadangan penyelesaian masalah ini.

1] Jalankan Kemas kini Windows

Pastikan sistem operasi Windows anda terkini dengan patch dan pembaikan terkini.

2] Jalankan Penyelesai Masalah

Sekiranya anda menggunakan Windows 7, kemudian Jalankan Penyelesaian Masalah Penyelenggaraan Sistem. Untuk menjalankan Penyelesai Masalah Penyelenggaraan Sistem . Open Run, ketik yang berikut dan tekan Enter:

msdt.exe -id MaintenanceDiagnostic

Adakah ia membantu?

Seterusnya, jalankan Penyelesai Masalah Prestasi Sistem . Untuk melakukannya, buka Command Prompt yang ditinggikan, ketik yang berikut dan tekan Enter untuk menjalankan Performance Troubleshooter.

msdt.exe / id PerformanceDiagnostic

Penyelesai masalah ini membantu pengguna menyesuaikan tetapan untuk meningkatkan kelajuan dan prestasi sistem operasi.

Baca : Cara memperbaiki 100% Cakera, CPU Tinggi, Penggunaan Memori Tinggi di Windows 10.

3] Selesaikan masalah dalam keadaan Boot Bersih

Boot Bersih akan membantu anda menyelesaikan masalah. Log masuk ke sistem sebagai pentadbir. Tekan Windows + R untuk membuka tetingkap Jalankan. Masukkan arahan 'msconfig' dan tekan Enter.

Klik tab Umum, dan kemudian klik Permulaan Selektif . Kosongkan kotak centang Load Startup Items , dan pastikan bahawa Load System Services and Use Original konfigurasi dicentang.

Sekarang di bawah tab Perkhidmatan, pilih pilihan yang mengatakan ' Sembunyikan semua perkhidmatan Microsoft ' dan kemudian klik Lumpuhkan semua.Windows Driver Foundation menggunakan CPU atau Memory yang tinggi

Klik Guna dan mulakan semula sistem.

Sebab untuk melakukan Boot Bersih adalah mengasingkan perisian yang menyebabkan masalah. Sekiranya Clean Boot menyelesaikan masalah penggunaan CPU yang tinggi, maka cubalah untuk mengetahui perisian yang benar-benar mengganggu. Anda mesti melakukan ini secara manual dengan mengaktifkan / mematikan setiap proses atau permulaan.

4] Cuba keluarkan periferal dari sistem

Keluarkan periferal dari sistem satu persatu dan periksa sama ada ia menyelesaikan masalah. Sekiranya berlaku, periferal tertentu mungkin perlu diganti atau mungkin Pemandunya dikemas kini.

5] Kemas kini dan pasang semula pemacu WiFi

Banyak pengguna melaporkan bahawa memasang semula pemacu WiFi membantu mereka menyelesaikan masalah tersebut. Proses untuk mengemas kini Pemacu Peranti adalah seperti berikut:

Tekan Win + X dan klik pada Device Manager untuk membukanya. Dalam senarai, yang mengikut urutan abjad, cari 'Network Adapters' dan klik anak panah penunjuk ke hadapan di hadapannya.

Cari pemacu wayarles dalam senarai, klik kanan padanya satu persatu dan kemas kini.Windows Driver Foundation menggunakan CPU yang tinggi

Mulakan semula sistem dan periksa apakah masalahnya diselesaikan. Sekiranya tidak, terus pasang semula pemacu.

Buka Pengurus Peranti sekali lagi dan klik kanan pada pemacu tanpa wayar. Kemudian klik pada 'Properties'. Buka tab Pemacu dan klik Uninstall untuk menyahpasang pemacu. Memastikan sistem tetap terhubung ke Wifi, but semula sistem. Ia mesti mengesan pemacu secara automatik.

6] Cadangan untuk Pro

Performance Monitor adalah alat bawaan yang baik yang membolehkan anda memantau dan mengkaji bagaimana aplikasi yang anda jalankan mempengaruhi prestasi komputer anda, baik dalam masa nyata dan dengan mengumpulkan data log untuk analisis kemudian. Ini sangat berguna dalam mengenal pasti dan menyelesaikan masalah penggunaan sumber yang tinggi dengan proses dan dalam menghasilkan Laporan Kesihatan Sistem Windows anda. Tetapi kadang-kadang, anda mungkin merasa perlu untuk menggunakan alat perisian percuma pihak ketiga untuk mengendalikan proses tersebut yang mungkin menggunakan CPU yang tinggi. Process Tamer adalah alat perisian percuma yang akan membantu anda menguruskan penggunaan CPU yang tinggi atau 100% di Windows.

Semua yang terbaik!

Catatan mengenai proses menggunakan sumber yang tinggi:

  • Isu Penggunaan CPU Host Host WMI yang tinggi
  • Windows Modul Installer Worker High CPU & Disk Usage
  • Desktop Window Manager dwm.exe menggunakan CPU yang tinggi
  • Ntoskrnl.exe penggunaan CPU & Disk yang tinggi
  • Masalah penggunaan CPU tinggi OneDrive
  • Windows Shell Experience Host menggunakan CPU yang tinggi
  • Penggunaan CPU tinggi Wuauserv.

Original text