WiFi dimatikan dan tidak akan dihidupkan di Windows 10

Berkali-kali, semasa menyambung ke peranti tanpa wayar, ia tidak ditunjukkan dalam Windows 10/8/7 sebagai senarai peranti yang tersedia. Sebenarnya, status Rangkaian dan pusat perkongsian di Kawasan Pemberitahuan menunjukkan bahawa ia dilumpuhkan. Semasa menyelesaikan masalah, kesalahan yang ditunjukkan mengatakan bahawa Keupayaan Tanpa Wayar Dimatikan . Dalam kes sedemikian, tidak dapat diaktifkan oleh akaun Bukan Pentadbir. Untuk menyelesaikan masalah tersebut ikuti kaedah yang disenaraikan di bawah.

WiFi dimatikan & tidak akan dihidupkan di Windows 10

Sekiranya WiFi tidak dihidupkan atau tidak berfungsi, pada Windows 10 anda, cubalah cadangan berikut:

  1. Penyelesai Masalah Diagnostik Rangkaian Windows
  2. Periksa suis fizikal
  3. Tukar tetapan penyesuai
  4. Pasang Pemacu WiFi terkini
  5. Dayakan penyesuai wayarles
  6. Gunakan Tetapan Semula Rangkaian.

Mari kita melihatnya secara terperinci.

1] Penyelesai Masalah Diagnostik Rangkaian Windows

Sekiranya WiFi tidak dapat dihidupkan di Windows 10, pertama, jalankan Penyelesai Masalah Diagnostik Rangkaian Windows dan lihat apakah ia dapat mengesan dan menyelesaikan masalah. Klik kanan ikon rangkaian di kawasan pemberitahuan, dan kemudian klik Selesaikan masalah. Atau anda boleh membuka Tetapan> Rangkaian & Internet> Status dan klik pada pautan Penyelesai Masalah Rangkaian.

Penyelesai Masalah Diagnostik Rangkaian Windows

Ini akan membuka alat Network Troubleshooter atau Windows Network Diagnostics .

Sekiranya tidak membantu mencuba kaedah ini.

2] Periksa suis fizikal

Sebilangan besar komputer riba mempunyai suis kecil di sisi (atau depan) komputer riba yang menghidupkan / mematikan wayarles. Pastikan anda menghidupkannya.

3] Ubah tetapan penyesuai

Lakukan perkara berikut:

  1. Klik Mula , ketik rangkaian dan pusat perkongsian di kotak Carian mula dan tekan Enter.
  2. Klik Ubah tetapan penyesuai .
  3. Klik kanan sambungan dan pilih Aktifkan.

4] Pasang Pemacu WiFi terkini

Dengan memasang pemacu terbaru untuk penyesuai rangkaian wayarles yang diperoleh dari pengeluar, sebahagian besar masalah sambungan dalam Windows 10/8/7 telah diselesaikan. Muat turun dan pasang pemacu yang sesuai dengan Windows dari laman web sokongan pengeluar komputer riba anda dan periksa apakah masalahnya dapat diselesaikan.

5] Dayakan penyesuai wayarles

Untuk mengaktifkan penyesuai wayarles, pergi ke akaun pentadbir dengan mengaktifkannya dan jalankan pemecah masalah rangkaian dan lihat apakah ia dapat menyelesaikan masalahnya.

Untuk mengaktifkan akaun Pentadbir di Windows 10/8/7, buka tetingkap arahan arahan tinggi, ketik yang berikut dan tekan Enter:

 admin netuser aktif: ya 

Sekarang log-off, dan anda dapat melihat akaun Admin baru semasa permulaan. Jalankan penyelesai masalah Rangkaian di sini. Setelah mendapat hak istimewa pentadbir, masalah ini dapat menyelesaikan masalah secara automatik.

5] Gunakan Tetapan Semula Rangkaian

Sekiranya tidak ada yang sesuai untuk anda, anda boleh menggunakan ciri Rangkaian Semula.

Lihat catatan ini jika penyelesai masalah memberikan Peranti atau sumber jauh tidak akan menerima mesej ralat sambungan.

Cara menyelesaikan masalah sambungan Rangkaian & Internet di Windows juga mungkin menarik minat anda!