Cara menukar Tema, Skrin Kunci & Kertas Dinding di Windows 10

Perkara terbaik mengenai sistem operasi Windows yang membolehkan anda menyesuaikan dan mengubahnya sepenuhnya. Microsoft sentiasa menawarkan pelbagai kemampuan pemperibadian yang baik dalam sistem operasinya. Dalam catatan ini, kita akan belajar tentang cara mengubah tema, skrin kunci, dan latar belakang desktop atau kertas dinding di Windows 10.

Cara menukar Tema di Windows 10

Tetapan Pemperibadian di Windows 10

Untuk mula menyesuaikan Windows 10, pergi ke desktop anda, klik kanan padanya dan klik Peribadikan . Tetapan Pemperibadian membolehkan anda mengubah warna latar belakang dan aksen, gambar skrin kunci, kertas dinding, dan tema pada PC anda.

Di sini anda dapat memilih kursor Latar Belakang, Warna, Bunyi, dan Tetikus - dan Simpan tema sebagai tema tersuai anda.

Tatal ke bawah dan anda akan melihat pilihan untuk Menukar tema.

Di sini anda dapat memilih salah satu tema yang ada, menggunakan tema tersuai anda atau memuat turun tema baru dari Microsoft Store dan menggunakannya. Anda bukan sahaja dapat memilih tema yang diinginkan untuk PC anda, tetapi anda juga boleh mendapatkan lebih banyak tema dalam talian. Mengklik Dapatkan Lebih Banyak Tema di Kedai Microsoft akan membawa anda ke laman web rasmi Microsoft, yang mempunyai koleksi tema interaktif dan kreatif dalam pelbagai kategori. Lihat kategori dan muat turun tema yang diingini. Masa muat turun bergantung pada saiz tema dan sambungan internet anda. Setelah dimuat turun di PC anda, buka saja dan ikuti arahan untuk memasangnya dan menggunakannya.

Tatal ke bawah lebih jauh dan di bawah Tetapan Berkaitan , anda akan melihat pautan yang membolehkan anda:

  • Tukar ikon Desktop
  • Gunakan Tema Kontras Tinggi
  • Segerakkan tetapan anda.

menukar Tema, Skrin Kunci, Kertas Dinding di Windows 10

Anda dapat melihat tema lalai dan empat tema kontras tinggi yang sengaja dirancang untuk penggunaan malam dan mereka yang menghadapi cabaran. Pilih tema yang diingini dan klik Simpan Tema. Anda juga boleh membuat tema Windows baru jika anda mahu.

Cara menukar Wallpaper di Windows 10

Tetapan Pemperibadian di Windows 10

Pergi ke Pemperibadian dan klik Latar Belakang untuk menukar kertas dinding Windows 10 PC anda. Pilih gambar kegemaran anda dari galeri. Anda juga boleh memilih Fit untuk gambar. Microsoft menawarkan koleksi Windows 10 Wallpapers yang meluas di laman webnya dan jika anda mahu, anda boleh memuat turun beberapa dan menetapkannya di PC anda.

Sekiranya anda ingin menetapkan gambar atau gambar apa pun sebagai latar belakang desktop anda, klik kanan padanya, seperti yang selalu Anda lakukan, dan klik Tetapkan sebagai latar belakang desktop . Untuk membiarkan Windows 10 menukar kertas dinding anda secara automatik, pilih Tayangan slaid dari menu lungsur Latar Belakang, dan tetapkan folder yang dikehendaki dengan gambar anda.

Baca: Di manakah gambar Wallpaper dan Skrin Kunci disimpan di Windows 10.

Cara menukar Skrin Kunci pada Windows 10

Tetapan Pemperibadian di Windows 10

Anda juga boleh menukar gambar skrin kunci di sini. Klik pada tab Skrin Kunci dan pilih gambar anda. Anda boleh menetapkan salah satu yang terbina dalam, atau anda boleh melihat dan memilih gambar anda sendiri sebagai skrin kunci. Anda juga boleh menetapkan gambar anda di sini sebagai gambar skrin kunci.

Semasa di sini, anda juga dapat menyesuaikan Menu Mula Windows 10.

Selamat menyesuaikan Windows 10!

menukar tetingkap tema 10