Cara membuang Bonjour sepenuhnya dari Windows 10

iTunes menggunakan Bonjour untuk pelbagai tugas yang dijalankannya. Sebagai contoh, ia menggunakan program untuk mencari 'Shared Music Library', peranti untuk streaming muzik ke, dan sebagainya. Safari, penyemak imbas web Apple sendiri menggunakan program yang sama untuk mencari peranti yang mengiklankan laman web di rangkaian anda. Sebaliknya, Internet Explorer melalui plugin bar alat Bonjour menawarkan kaedah penemuan yang mudah untuk laman web yang diiklankan oleh Bonjour. Lebih jauh lagi, Bonjour Printer Setup Wizard menggunakan aplikasi Bonjour untuk mencari dan mengkonfigurasi pencetak rangkaian Bonjour yang diiklankan.

buang-bonjour-dari-tingkap

Sekiranya anda memasang iTunes, anda akan mendapati bahawa memasang Bonjour Windows Service, proses Zero Configuration Networking, dan mDNSResponder.exe. Selalunya iTunes digabungkan dengan perisian lain dan dipasang di komputer pengguna tanpa pengetahuan pengguna. Sekiranya anda tidak menggunakan Bonjour atau ciri-cirinya, maka membuang Bonjour tidak akan menimbulkan masalah; namun, dalam beberapa kes, diketahui menyebabkannya. Berikut adalah langkah-langkah yang boleh anda ikuti untuk menyahpasang Bonjour dengan lebih mendalam.

Keluarkan Bonjour dari Windows 10/8/7

Pertama, jika anda mempunyai perisian Apple yang terpasang di komputer seperti iTunes, kemungkinan besar terdapat folder Bonjour yang berada di bawah bahagian 'Program Files'. Pada kebiasaannya, perkhidmatan ini bermula secara automatik dan menjalankan proses bernama mDNSResponder.exe, yang tidak dapat dibunuh oleh Windows Task Manager.

Anda, dalam kebanyakan kes, dapat menyahpasang program melalui Panel Kawalan - tetapi dalam beberapa kes, ini mungkin gagal! Oleh itu, kaedah selamat yang dijelaskan di sini untuk menyahpasang dan membuang perkhidmatan dan fail Bonjour - mDNSResponder.exe dan mdnsNSP.dll .

Tekan kekunci papan kekunci Win + R dalam kombinasi, untuk memunculkan kotak dialog 'Jalankan'. Seterusnya, taipkan arahan berikut dan tekan OK. Sebagai alternatif buka CMD tinggi dan lakukannya.

"% PROGRAMFILES% \ Bonjour \ mDNSResponder.exe" -hapus

Untuk membatalkan pendaftaran fail dll, buka tetingkap command prompt, sebagai pentadbir, ketik yang berikut dan tekan Enter.

regsvr32 / u "% PROGRAMFILES% \ Bonjour \ mdnsNSP.dll"

Mulakan semula komputer anda, pergi ke C: \ Program Files \ dan hapus folder Bonjour.

iTunes dan beberapa program lain memerlukan Bonjour berfungsi. Sekiranya anda menggunakan program ini, JANGAN hapus Bonjour! Pastikan anda mempunyai hak pentadbir sebelum melaksanakan perintah ini.

Sekiranya anda menghadapi masalah atau memerlukan lebih banyak sokongan, anda mungkin akan melihat Apple.com.