Ralink Linux Client muncul di rangkaian Windows

Banyak pengguna Windows telah melaporkan entri bernama RalinkLinuxClient disenaraikan di antara Komputer sebagai bahagian rangkaian semasa membuka PC ini. Setelah mengamati hal yang sama, persepsi pertama adalah bahawa sistem mungkin diretas. Kami tidak dapat menolak kemungkinan itu dan akan memastikan bahawa sistem tidak terganggu dengan alasan apa pun. Walau bagaimanapun, dalam senario biasa, ia mungkin merupakan peranti lain yang disambungkan ke rangkaian yang sama.

Apa itu RalinkLinuxClient

Ralink Linux Client pada dasarnya adalah chipset dalaman yang digunakan oleh banyak peranti seperti router, dan lain-lain. Ralink adalah syarikat pembuatan chipset dan memegang bahagian terbesar di pasaran. Oleh kerana ia adalah cip dalaman, kami tidak akan pernah tahu produk mana yang menggunakannya kerana jenama produk akan berbeza. Cth. Televisyen Samsung mungkin menggunakan chipset Ralink.

Dalam banyak kes, didapati bahawa pelanggan Ralink hanyalah TV pintar yang disambungkan ke rangkaian yang sama dan dalam kes lain, kamera luaran. Ini dapat diperiksa dengan mematikan sementara peranti luaran ini dan memerhatikan apakah RalinkLinuxClient masih ada.

Ralink Linux Client muncul di rangkaian Windows

Walaupun peranti lain yang disambungkan ke penghala anda tidak muncul di bahagian Rangkaian sistem anda di bawah anda menghubungkannya secara khusus, chipset dalaman RalinkLinuxClient menggunakan julat alamat IP yang sama dengan penghala anda, terutamanya jika penghala anda menggunakan julat alamat IP lalai. RalinkLinuxClient melalui penyaringan untuk ditunjukkan dalam senarai Rangkaian anda.

Pendekatan ke arah RalinkLinuxClient yang ditunjukkan dalam senarai Rangkaian

Seperti yang telah dibincangkan sebelumnya, alasan asas kami menemukan RalinkLinuxClient di antara senarai rangkaian adalah bahawa peranti yang menggunakan chipset itu disambungkan ke penghala yang sama dengan klien. Namun, kami tidak dapat mengabaikan kemungkinan ancaman berbahaya, oleh itu kami boleh mencuba mematikan peranti yang disambungkan ke penghala satu persatu dan memeriksa apakah itu salah satu dari mereka. Cara mencari yang lebih mudah adalah dengan memeriksa alamat MAC RalinkLinuxClient pada sistem dan membandingkannya dengan alamat MAC dari peranti yang disambungkan ke penghala. Namun, kita harus tahu bagaimana menggunakan GUI penghala untuk ini dan pengguna dapat menghubungi layanan pelanggan penghala mereka untuk hal yang sama.

Sekiranya ia berfungsi, baik, atau jika tidak, kita boleh meneruskan penyelesaian berikut:

1] Namakan semula rangkaian WiFi anda dan ubah kata laluan

Sekiranya kita tidak tahu peranti mana yang tersambung ke jaringan penghala yang memiliki chipset Ralink Linux Client, ada kemungkinan seseorang berusaha mencampuri sistem anda menggunakan nama RalinkLinuxClient untuk mengelakkan kecurigaan.

Dalam situasi seperti ini, kami dapat menganggap bahawa penyusup siber mengetahui kata laluan penghala anda dan dengan demikian dapat mencerobohi rangkaian anda. Oleh itu, kita perlu menukar SSID dan kata laluan penghala sebelum perkara lain. Apabila kita menukar SSID, semua peranti yang disambungkan ke penghala terputus dan perlu disambungkan semula. Sekiranya ada orang yang mencoba memasuki sistem anda melalui penghala, dia harus menyambung melalui jalan yang sama sekali lagi dengan kata laluan penghala yang baru.

Ralink Linux Client muncul di rangkaian Windows

Anda mungkin perlu menghubungi pengeluar penghala anda untuk mendapatkan bantuan yang sama kerana parameternya perlu. Namun, kerana saya telah bekerja dengan banyak router, saya dapat mencadangkan kaedah umum untuk menukar SSID dan kata laluan penghala.

1] Tekan Win + R untuk membuka tetingkap Run dan kemudian taip CMD. Tekan Enter dan akan membuka tetingkap Prompt Perintah.

2] Ketik perintah ipconfig dan tekan Enter. Ia akan memaparkan sekumpulan maklumat. Harap perhatikan nilai gateway lalai. Untuk penghala saya, ia adalah 192.168.0.1.

3] Buka penyemak imbas anda dan ketik gerbang lalai di bar alamat dan tekan Enter. Ini akan membuka antara muka pengguna grafik penghala.

4] Ini akan meminta maklumat masuk yang biasanya ditulis di bahagian belakang penghala.

5] Setelah anda masuk ke GUI, arahkan ke tab Tanpa Wayar dan ubah SSID dan kata laluan. Tekan Terapkan untuk menyimpan tetapan dan ini akan memutuskan sistem anda dari rangkaian tanpa wayar. Sekiranya komputer anda disambungkan ke penghala melalui kabel LAN, komputer akan tetap tersambung walaupun terdapat perubahan, kemudian mulakan semula sistem dan sambungkan semula ke SSID baru menggunakan kata laluan baru.

2] Lumpuhkan perkhidmatan Windows Connect Now

Setelah anda menukar SSID dan kata laluan penghala, anda telah menghilangkan sebarang gangguan luaran ke dalam sistem anda. Sekiranya RalinkLinuxClient muncul semula setelah menyambungkan semula peranti rumah anda ke penghala semula, mungkin itu adalah salah satu peranti anda sendiri. Walaupun tidak berbahaya, jika anda benar-benar perlu mengeluarkan RalinkLinuxClient agar tidak muncul di sistem anda, cubalah langkah berikut:

Perkhidmatan Windows Connect Now

1] Buka File Explorer dan klik kanan pada PC ini dalam senarai dan kemudian pilih Urus. Sekiranya anda tidak log masuk sebagai pentadbir, anda perlu mengklik Yes pada tetingkap prompt.

2] Pilih tab Perkhidmatan dan Aplikasi pada senarai di sebelah kiri dan kemudian klik dua kali pada Perkhidmatan .

3] Senarai perkhidmatan di skrin mengikut urutan abjad. Tinjau senarai untuk mencari perkhidmatan Windows Connect Now dan klik dua kali untuk membuka sifatnya.

4] Tukar jenis Permulaan ke "Dinonaktifkan" dan kemudian Terapkan dan kemudian OK.

5] Mulakan semula sistem anda dan RalinkLinuxClient tidak akan muncul semasa membuka PC ini.

Semoga ini dapat membantu!