Lumpuhkan, nyahpasang Adobe Flash, Shockwave di Chrome, Firefox, Edge, IE

Flash dan Shockwave dari Adobe adalah dua elemen utama dari hampir semua penyemak imbas web standard yang membantu pengguna melihat kandungan bergerak seperti permainan dalam talian, video, persembahan, iklan, dan banyak lagi. Kedua-dua kod ini telah menjadi sebahagian besar dari hampir semua penyemak imbas untuk memaparkan fail media yang kaya, membawa aplikasi web, dan lain-lain. Walau bagaimanapun, kini syarikat pembangunan penyemak imbas web cuba menekan penggunaan pemain tersebut kerana lebih banyak laman web beralih dari Flash ke Flash HTML (Contohnya, YouTube).

Pengguna Adobe Flash Player mendapat akses ke kandungan web yang kaya, reka bentuk, animasi, dan antara muka pengguna aplikasi.

Pengguna Adobe Shockwave Player mempunyai akses ke kandungan web seperti permainan dan hiburan 3D yang mempesonakan, demonstrasi produk interaktif, dan aplikasi pembelajaran dalam talian. Ini menggabungkan komponen Adobe Flash & memaparkan kandungan web yang telah dibuat menggunakan Adobe Director.

Sekiranya saya menyahpasang Adobe Shockwave atau Flash Player?

Tetapi ada masalah keselamatan yang terlibat sekiranya anda memasang dua produk ini di komputer anda. Setiap minggu, anda akan mendengar beberapa berita ' kerentanan kritikal yang terdapat di dalam Adobe ', yang akhirnya dapat diperbaiki. Anda mungkin menyedari bahawa kemas kini keselamatan untuk Flash dilancarkan lebih kerap, sedangkan ia kelihatan lebih jarang dilakukan untuk Shockwave. Oleh kerana itu, sangat disarankan agar anda tidak memasangnya di komputer anda - dan jika anda memutuskan bahawa anda perlu memasangnya, pastikan ia sentiasa dikemas kini ke versi terbarunya dan anda sudah biasa tetapannya.

Adobe juga akan meminta pengguna mengeluarkan Flash player dari komputer mereka setelah 31 Disember 2020.

Sekiranya anda memutuskan untuk mencopot pemasangannya atas alasan keselamatan atau jika anda mempunyai masalah, maka siaran ini akan menunjukkan kepada anda cara melumpuhkan atau menyahpasang Flash Player atau Shockwave Player di pelayar Chrome, Internet Explorer, Firefox, atau Edge.

Sebelum itu, mungkin anda ingin memeriksa sama ada anda mempunyai Flash & Shockwave di PC anda.

Adakah saya memasang Adobe Flash Player?

Sekiranya anda melihat entri Adobe Flash dalam applet Program & Ciri Panel Kawalan anda, atau jika anda melihat Adobe Flash dipasang sebagai tambahan atau pelanjutan dalam pengurus tambahan penyemak imbas anda, maka anda telah memasang Flash di komputer anda.

Sekiranya anda ingin memastikan, kunjungi pautan ini untuk melihat apakah Flash ada di PC anda.

Adakah saya memasang Adobe Shockwave Player?

Sekiranya anda melihat entri Shockwave Player di applet Program & Ciri Panel Kawalan anda, atau jika anda melihat Shockwave Player dipasang sebagai tambahan atau pelanjutan dalam pengurus tambahan penyemak imbas anda, maka anda telah memasang Shockwave Player di komputer anda.

Sekiranya anda ingin memastikannya, kunjungi pautan Adobe ini untuk melihat apakah Shockwave Player ada di PC anda.

Lumpuhkan Adobe Flash Player dalam penyemak imbas Google Chrome

nyahpasang flash chrome

Walaupun Google Chrome telah mula menyekat Flash, anda mungkin masih dapat melihat Flash dipasang di penyemak imbas anda. Untuk mematikan atau menyahpasang Flash di Google Chrome, ikuti langkah-langkah ini.

Untuk melumpuhkan Adobe Flash Player, buka Google Chrome. Masukkan ini ke bar URL anda dan tekan Enter:

chrome: // tetapan / kandungan / denyar

Di sini anda boleh mematikan atau mengawal ketika kandungan Adobe Flash dimuat.

Nyahaktifkan Shockwave Flash dalam penyemak imbas Mozilla Firefox

nyahpasang nyahdayakan adobe shockwave flash

Untuk melumpuhkan Shockwave Flash Player, buka penyemak imbas Firefox, klik pada tiga garis mendatar yang kelihatan di sudut kanan atas dan pilih Tambah .

Pergi ke Pemalam. Cari Shockwave Flash dan pilih Never Activate dari menu lungsur turun.

Lumpuhkan Adobe Flash Player dalam penyemak imbas Microsoft Edge

Lumpuhkan Adobe Flash Player

Untuk mematikan Flash Player, buka Microsoft Edge (Chromium), ketik URL berikut di bar alamat dan tekan Enter:

tepi: // tetapan / kandungan / denyar

Di sini anda boleh mematikan atau mengawal ketika kandungan Adobe Flash dimuat.

Lumpuhkan Shockwave Flash di Internet Explorer

nyahpasang shockwave dari Internet Explorer

Untuk melumpuhkan Shockwave Flash Player, buka Internet Explorer. Klik pada butang gear Tetapan yang kelihatan di sudut kanan atas. Sekarang pilih Urus alat tambah .

Pilih Bar Alat dan Sambungan di sebelah kiri.

Di sebelah kanan, anda mesti mencari Objek Kilat Shockwave . Klik kanan padanya dan pilih Lumpuhkan .

Nyahpasang Flash Player dari Windows 10 PC

Sekiranya anda ingin menyahpasang Flash Player sepenuhnya dari komputer anda, anda boleh mendapatkan bantuan Adobe Flash Player Uninstaller yang dibangunkan oleh Adobe itu sendiri. Ini adalah program mudah alih percuma yang akan mengeluarkan Flash dan Shockwave dari semua penyemak imbas yang menggunakannya. Ia boleh dimuat turun dari laman web Adobe. Setelah memuat turun program, tutup semua penyemak imbas dan kemudian klik dua kali pada fail persediaan untuk menjalankannya.

nyahpasang denyar dari Komputer

Klik pada butang UNINSTALL untuk mengeluarkan Flash dari komputer dan juga penyemak imbas anda.

Catatan ini akan menunjukkan kepada anda cara menyahpasang & membuang Adobe Flash Player sepenuhnya dari Windows 10.

Nyahpasang Shockwave Player dari PC anda

penyahpasang adobe-flash-shockwave-uninstaller

Muat turun dan gunakan Shockwave Player Uninstaller yang berdiri sendiri dari laman web Adobe dan jalankan. Ia akan membuang semua kejadian Shockwave dari komputer anda.

Setelah tugas selesai, mulakan semula komputer anda dan periksa sama ada Flash atau Shockwave berjaya dikeluarkan atau tidak, dari pautan yang disebutkan di awal siaran ini.

Periksa siaran ini jika anda mahu mengaktifkan Adobe Flash Player di penyemak imbas web anda.

lumpuhkan denyar di Microsoft Edge