Google Chrome tidak akan membersihkan Sejarah dan Data Penyemakan Imbas

Google Chrome adalah penyemak imbas yang paling popular. Pada hari dan zaman sekarang, kita akhirnya melayari ratusan laman web setiap hari dan meninggalkan jejak sejarah penyemak imbas. Google menggunakan sejarah penyemak imbas untuk memperkemas dan meningkatkan pengalaman melayari web kami.

Namun, kadang-kadang, pengguna Chrome tidak dapat menghapus sejarah, data, cache & cookie pelayaran web mereka. Dalam artikel ini, kami akan memandu anda melalui tetapan tertentu yang akan membantu anda menghapus sejarah penyemakan imbas di Chrome. Kami akan memulakan panduan ini dengan menyebut kaedah biasa. Pada akhir artikel, kami akan membincangkan kaedah yang jauh lebih maju yang pasti dapat membantu anda menghapus sejarah Chrome.

Tidak dapat membersihkan Sejarah Penyemakan Imbas di Chrome

Google Chrome Hapus sejarah

Untuk membersihkan sejarah penyemakan imbas anda di Chrome pada Windows 10, ikuti langkah berikut:

  1. Klik pada menu hamburger penyemak imbas
  2. Pilih Sejarah dan Tab Terkini
  3. Pilih Hapus data Penyemakan Imbas
  4. Dalam "Hapus data penyemakan imbas" pilih "Sepanjang waktu"
  5. Pilih jenis sejarah yang ingin anda padamkan.
  6. Klik butang Hapus data .

Saya cadangkan memilih Sejarah Penyemakan Imbas, Sejarah muat turun, Kuki, dan data laman web dan pemalam lain, gambar dan fail yang disimpan dalam cache sepanjang masa .

Google Chrome tidak dapat menghapus sejarah penyemakan imbas

Beberapa pengguna telah melaporkan bahawa proses penjelasan memasuki gelung tanpa henti. Pembangun Google mengakui bahawa ada masalah dan telah membincangkannya.

"Kami melihat lonjakan maklum balas yang berkaitan dengan sejarah penyemak imbas yang tidak dihapus. Secara khusus, kelakuannya adalah bahawa setelah proses penghapusan dimulakan, ia berjalan selamanya tanpa penyelesaian atau kemampuan untuk berhenti / keluar. Kami belum mencuba untuk menghasilkan semula, tetapi kami melihat lonjakan yang cukup besar yang ingin kami failkan. Laporan pada masa ini hanya dari Windows dan OSX. "

Google telah menyalahkan satu isu di SessionStorage.

Anda boleh mengikuti penyelesaian di bawah ini dan melihat apakah itu membantu.

1] Kosongkan cache Chrome menggunakan alat

CCleaner atau alat pembersih sampah lain mampu membersihkan cache, sejarah, kata laluan, dan data lain Chrome. Anda mesti baik-baik saja menggunakan alat pembersih.

2] Kosongkan folder cache Chrome melalui Explorer

Anda boleh mencuba membersihkan cache dengan menggunakan File Explorer.

Buka laluan fail berikut:

C: \ Users \ YOURUSERNAME \ AppData \ Local \ Google \ Chrome \ User Data \ DEFAULT \ Cache C: \ Users \ YOURUSERNAME \ AppData \ Local \ Google \ Chrome \ User Data \ PROFILENAME \ Cache

Di alamat di atas, tukar "YOURUSERNAME" dengan nama profil anda dan cari fail bernama Cookies dan hapus isinya.

3] Kosongkan Data Google melalui Halaman MyActivity

Selain itu, Anda juga boleh menggunakan halaman Aktiviti Saya Google untuk membersihkan data.

Semoga ini dapat membantu.