Cara menggunakan PC Windows 10 - Tutorial & petua asas untuk pemula

Panduan ini ditujukan untuk pengguna yang baru mula menggunakan Windows 10 OS dan juga akan menolong warga tua yang mungkin baru menggunakan PC. Ini akan menunjukkan kepada anda cara menggunakan Windows 10 - dari cara masuk, hingga cara mematikan PC anda. Windows 10 tidak diragukan lagi sedikit berbeza daripada versi Windows sebelumnya, terutama untuk pemula mutlak. Apabila saya mengatakan pemula mutlak saya bermaksud pengguna PC baru dan nenek dan datuk yang mungkin baru mula menggunakan komputer. Dalam catatan ini, saya akan berkongsi beberapa petua asas untuk menggunakan Windows 10.

Baca : Cara menyediakan & mengkonfigurasi komputer Windows 10 baru.

Cara menggunakan Windows 10 PC

Anda harus sentiasa memastikan bahawa bateri komputer riba anda diisi dengan betul sehingga anda tidak kehabisan kuasa pada masa yang salah. Sekiranya anda menggunakan desktop, pastikan anda menggunakan sandaran bateri juga.

1] Cara log masuk ke komputer anda

windows 10 tersekat pada skrin log masuk

Apabila anda memulakan PC Windows 10 anda dengan menekan butang Power, anda akan melihat skrin login; PC meminta anda membuka kunci skrin dan kemudian masuk. Anda hanya perlu mengklik nama anda dan taip kata laluan anda (jika anda menetapkannya) untuk masuk. Sekiranya komputer digunakan oleh pelbagai pengguna, periksa di bahagian bawah- sudut kiri skrin dan anda akan mendapat senarai pengguna di PC.

Di sebelah kanan, anda melihat beberapa ikon, arahkan kursor ke atasnya dengan kursor tetikus anda dan anda akan mendapat dan idea tentang apa yang terdapat di sana.

Bacaan selanjutnya : Cara berbeza untuk masuk ke Windows 10.

2] Menu Desktop dan Mula

Petua asas Windows 10 untuk pemula

(Klik pada gambar untuk melihat versi yang lebih besar)

Setelah anda log masuk, anda akan berada di Desktop, yang merupakan gambaran keseluruhan asas PC anda. Anda boleh membuka semua fail, folder dan aplikasi anda dari sini. Anda akan melihat beberapa ikon dan Taskbar di bahagian bawah skrin yang mempunyai beberapa ikon lagi dan butang Mula di sudut kiri ekstrim.

Untuk membuka aplikasi atau program anda di PC, anda perlu menggunakan Menu Mula . Cukup klik pada butang Mula di sudut kiri bawah skrin anda, dan ia akan memaparkan tetingkap dengan semua aplikasi, permainan dan program anda dipasang di PC. Pilih mana-mana aplikasi yang anda mahukan dan buka. Semua aplikasi di sini dikategorikan mengikut abjad, dan dengan itu sangat mudah untuk mencari aplikasi.

Bermain-main sedikit demi sedikit.

Bacaan lebih lanjut : Cara menyesuaikan Menu Mula.

3] Penjelajah Fail Windows

Ini adalah pengurus fail komputer anda dengan menggunakan mana anda dapat mengakses semua fail, data, gambar dan folder anda. Untuk membuka fail dan folder anda di PC, anda perlu melalui File Explorer.

Anda boleh menggunakan pintasan papan kekunci Ctrl + E untuk membuka File Explorer atau boleh mengklik ikon di bar tugas anda.

Setelah File Explorer dibuka, anda boleh mengklik dua kali pada mana-mana folder untuk membukanya.

Baca lebih lanjut : Petua dan trik penjelajah.

4] Cara membuat ikon kelihatan lebih besar di File Explorer

Cara menggunakan PC Windows 10

Anda dapat melihat ikon folder dalam bentuk yang disenaraikan atau bentuk grid. Juga, ikon dalam bentuk grid berukuran kecil secara lalai. Walau bagaimanapun, anda boleh melihatnya dengan mudah sebagai ikon sederhana, ikon besar atau ikon luar biasa.

Cukup klik pada tab Lihat di pita menu di atas dan pilih ukuran yang anda mahukan.

Baca : Cara Memotong atau Menyalin dan Menampal menggunakan papan kekunci atau tetikus.

5] Bagaimana mencari fail anda di Windows 10 PC

Salah satu masalah yang paling biasa ialah kita sering lupa fail mana yang disimpan dalam folder mana. Oleh itu, kami juga mempunyai petua yang sangat mudah. Anda tidak perlu melayari keseluruhan PC dan dokumen untuk mencari fail tertentu. Pastikan anda mengingat nama fail tersebut dan taipkannya di kotak carian di sudut kiri bawah. Sistem akan secara automatik menampilkan fail dengan nama yang sesuai, dan anda dapat memilih dan membuka file yang anda inginkan.

6] Cara membuka Notepad atau Word Document

Notepad dan Word adalah dua program yang paling biasa digunakan untuk menulis. Terdapat banyak cara untuk membuka Dokumen Teks atau Notepad di Windows 10 PC; Saya menyebut cara termudah di sini.

Ketik Notepad di bar carian di sudut kiri bawah PC anda, di sebelah butang Mula, dan anda akan melihat hasilnya. Klik pada Notepad untuk membukanya. Anda boleh membuka sebarang program dengan cara ini.

Untuk membuka program, anda juga dapat membuka Menu Mula , tatal ke bawah ke W , klik pada Aksesori Windows dan pilih Notepad.

Sekiranya anda sering menggunakan Notepad di PC anda, selalu lebih baik memasangkannya ke Menu Mula atau Bar Tugas untuk akses cepat dan mudah.

Untuk menyematkan Notepad di Start Menu atau Taskbar, cukup ketik Notepad di kotak carian, pilih, klik kanan dan pilih Pin to Start atau Pin to Task Bar , dan anda sudah selesai.

Setelah disematkan, anda boleh membukanya terus dari Menu Mula atau Taskbar.

Bacaan berkaitan : Petua notepad | Petua & Trik Kata.

7] Cara menggunakan Cortana di Windows 10 PC

Cortana adalah bantuan maya anda di Windows 10 PC. Dia akan membantu anda melakukan tugas di PC anda. Anda boleh bercakap dengannya, dan dia akan menolong anda. Untuk membuka Cortana, Tekan Win + S. Klik pada ikon mikrofon dan mula memerintah. Anda juga boleh mengetik memberikan perintah anda jika anda tidak mahu bercakap. Cukup beri arahan dan perhatikan dia melakukan sihir.

Baca : Cara menyediakan & menggunakan Cortana.

8] Ikon desktop terlalu kecil?

Seperti yang disebutkan sebelumnya, jawatan ini juga untuk warga emas, dan dengan mereka, penglihatan adalah masalah. Mereka mungkin mendapati ikon desktop lalai terlalu kecil untuk dibaca tetapi tidak perlu dibimbangkan; anda boleh menambah ukuran hanya dalam beberapa klik. Klik kanan tetikus anda dan klik pada Lihat dan pilih Ikon Besar. Itu sahaja! Anda sekarang akan melihat ikon yang diperbesar di desktop anda.

Baca : Petua pemula untuk mengoptimumkan Windows untuk prestasi yang lebih baik.

9] Teks Terlalu Kecil?

Anda juga mungkin ingin menambah saiz teks pada PC Windows 10 anda. Ini sekali lagi sangat mudah dan hanya dengan beberapa klik.

Klik kanan tetikus anda dan klik pada Tetapan Paparan. Ini akan membuka tetingkap baru. Klik pada ' Ubah ukuran teks, aplikasi, dan item lain' dan tingkatkannya.

Baca : Jadikan Windows 10 Mula, Jalankan, Shutdown Lebih Cepat.

10] Cara menyambung ke Internet

Semasa kita menggunakan komputer, kita juga memerlukan sambungan internet. Walaupun cukup mudah untuk menyambung dengan sambungan WiFi atau Ethernet, pemula mutlak mungkin memerlukan bantuan. Walaupun, jika terdapat sambungan WiFi di rumah atau pejabat, peranti biasanya sudah tersambung, jika anda masih perlu melakukannya secara manual, jangan risau.

Untuk membuat sambungan internet, pergi ke sudut paling kanan bar tugas anda; di sana anda akan melihat ikon Rangkaian - ia boleh menjadi ikon WFi atau Ethernet. Klik di atasnya, dan ia akan membuka tetingkap kecil. Cari rangkaian anda dan klik Sambung. Sekiranya WiFi anda dilindungi kata laluan, sudah tentu anda memerlukan kata laluan untuk menyambung. Ikon WiFi anda akan menyala jika anda berjaya membuat sambungan. Sekiranya anda melihat tanda seru kuning atau salib merah dengan ikon WiFi, terdapat beberapa kesalahan pada modem atau sambungan Wifi. Dapatkan bantuan teknikal sekiranya berlaku.

Baca : Panduan & Alat Pembuangan Perisian Malware untuk Pemula.

11] Cara melayari internet

Sekarang apabila PC anda disambungkan ke internet, anda pasti ingin melayari internet. Untuk itu, anda memerlukan penyemak imbas yang dipasang di PC anda. Microsoft Edge, penyemak imbas Microsoft lalai dipasang di setiap PC Windows 10. Buka Menu Mula dengan menekan ikon Windows dan klik Microsoft Edge. Ini akan membuka penyemak imbas web, dan kemudian anda boleh mula melayari internet.

Baca : Petua dan trik penyemak imbas tepi.

12] Cara mematikan PC

Sekarang apabila anda telah mengetahui cara memulakan PC dan menggunakannya, anda juga harus tahu cara mematikan PC anda. Terdapat beberapa cara untuk mematikan PC anda, tetapi saya telah membahas dua yang utama. Jangan mematikan butang kuasa secara langsung, anda harus mematikan PC dengan cara yang betul agar kelancarannya berfungsi.

1] Klik kanan pada Butang Mula untuk membuka Menu WinX.

Tekan pada pautan Matikan atau log keluar dan pilihan untuk Keluar, Tidur, Tutup dan Mulakan semula akan muncul. Klik pada Matikan untuk mematikan komputer.

2] Anda juga dapat mengklik butang Start untuk membuka Menu Start. Di sudut kiri bawah, anda akan melihat butang kuasa.

Klik pada butang itu, dan anda akan mendapat tiga pilihan ini - Shut Down, Restart, and Sleep. Klik Shut down dan tunggu PC dimatikan.

Baca : Petua Penyelesaian Masalah Windows untuk Pemula.

Sekiranya anda perlu membaca lebih lanjut, petua dan Trik Windows 10 ini pasti menarik minat anda. Lebih-lebih lagi, petua cepat satu pelapik yang hebat ini untuk cara kerja yang lebih pantas dengan Windows 10 pasti menarik minat anda. Anda juga boleh memuat turun Panduan Windows 10 untuk Pemula ini atau Panduan Mula Pantas ini ke Windows 10 dari Microsoft. Sekiranya anda mempunyai pertanyaan tertentu, anda boleh mencarinya dengan klik di sini.

Saya harap ini dapat membantu pemula. Sekiranya saya terlepas apa-apa perkara penting atau jika anda masih mempunyai pertanyaan, sila berikan komen di bawah, dan kami akan berusaha membantu anda.

Baca seterusnya : Cara menyediakan PC Windows 10 untuk warga emas.

Petua asas Windows 10 untuk pemula