Skrin Pintar Windows tidak dapat dicapai sekarang

Sebilangan besar serangan siber melibatkan memuat turun perisian yang dijangkiti pada sistem. Malware itu menyamar sebagai aplikasi asli, dan oleh itu banyak pengguna internet tertipu untuk memuat turunnya. Microsoft menyedari perkara ini. Microsoft memperkenalkan ciri yang disebut Windows SmartScreen untuk mencegah serangan tersebut.

Penapis Windows SmartScreen menawarkan perlindungan kepada pengguna Microsoft Edge dan Internet Explorer dari serangan berasaskan internet dengan menyekat laman web berbahaya, serangan pancingan data, perisian hasad sosial, serangan Drive-by-download serta serangan berasaskan web yang mengeksploitasi kerentanan perisian, dan menampilkan peringatan untuk laman web penipuan Malvertising dan Sokongan Teknikal.

Skrin Pintar Windows tidak dapat dicapai sekarang

Skrin Pintar Windows boleh menyekat sebarang aplikasi atau pautan yang didapati mencurigakan. Tetapi pada waktu anda mungkin menerima pesan, Windows SmartScreen tidak dapat dihubungi sekarang. Sekiranya anda melihat mesej ini, inilah yang boleh anda lakukan.

Skrin Pintar Windows tidak dapat dicapai sekarang

Sekiranya anda mempercayai laman web atau aplikasinya, klik pada butang Jalankan pula untuk meneruskan. Sekiranya ragu-ragu, klik Jangan jalankan . Sekiranya anda perlu menyelesaikan masalah ini, ikuti cadangan ini.

1] Periksa sambungan Internet

Paling penting - pastikan sambungan Internet atau WiFi anda berfungsi dengan baik, kerana SmartScreen memerlukan komputer anda disambungkan ke Internet untuk berfungsi. Sekiranya tidak dihubungkan, ia akan memaparkan mesej ini.

Kejadian yang jarang berlaku ialah pelayan Microsoft sendiri tidak aktif kerana anda melihat mesej ini. Dalam kes ini, anda harus mencuba beberapa lama.

2] Periksa tetapan SmartScreen

Pada Windows 10 v1703, buka Pusat Keselamatan Windows Defender> Aplikasi dan kawalan penyemak imbas. Di sini periksa bahawa tetapan SmartScreen ditetapkan ke lalai mereka:

  • Periksa aplikasi dan fail - Amaran
  • Skrin Pintar untuk Microsoft Edge - Warn
  • Skrin Pintar untuk aplikasi Kedai Windows - Peringatkan.

Windows SmartScreen tidak dapat dicapai sekarang

Sekiranya anda menggunakan versi Windows yang lebih lama, anda dapat mengkonfigurasi tetapan penapis SmartScreen dengan mengetik yang berikut di kotak Jalankan dan menekan Enter:

C: \ Windows \ System32 \ SmartScreenSettings.exe

3] Pastikan Windows Smart S creen diaktifkan

Catatan mengenai cara Mematikan atau Menghidupkan Penapis SmartScreen ini akan menunjukkan kepada anda cara mengaktifkan Penapis Skrin Pintar di Internet Explorer. Sekiranya Penapis SmartScreen anda dimatikan, siaran juga akan menunjukkan kepada anda cara mengaktifkan Penapis SmartScreen menggunakan Dasar Kumpulan atau Pendaftaran.

Sekiranya anda menggunakan Microsoft Edge, klik buka tetapan Lanjutannya dan pastikan Windows Defender SmartScreen dihidupkan.

4] Imbas Windows untuk virus

Mungkin penapis Skrin Pintar telah dilumpuhkan oleh perisian hasad. Oleh itu, anda harus mengimbas komputer anda dengan Windows Defender atau perisian antivirus yang anda pasang.

Walaupun langkah-langkah ini semestinya bermanfaat, sekiranya tidak menyelesaikan masalah, saya sarankan anda menunggu dan mencuba hari berikutnya lagi.

Anda mungkin juga mahu membaca catatan SmartScreen ini:

  1. Penapis SmartScreen tidak dapat memeriksa laman web ini
  2. Cara memintas penapis SmartScreen
  3. Cegah penolakan amaran penapis SmartScreen.

Original text