Cara menunjukkan Sambungan Fail di Windows 10

Sambungan Fail adalah yang mengenal pasti jenis fail. Sekiranya anda pengguna Windows biasa, maka sama sekali tidak masalah untuk mengenal pasti jenis fail. Kerana sangat penting untuk melihat peluasan fail untuk mengenal pasti jenis fail yang ingin anda buka dari sudut keselamatan. Oleh itu, dalam catatan ini, kita akan melihat cara menyembunyikan atau menunjukkan Sambungan Fail di Windows 10/8/7 dan mengapa anda harus menunjukkannya.

Oleh kerana nama fail membolehkan anda menggunakan beberapa titik berhenti, nama sebenarnya fail malware boleh menjadi kata kunci .docx.exe . Tetapi kerana anda belum menetapkan Windows untuk menunjukkan peluasan fail, anda hanya akan melihat kata kunci sebenar .docx . Memikirkan dokumen Word, anda akhirnya dapat mengkliknya dan menjangkiti komputer anda. Sekiranya anda telah menetapkan PC anda untuk menunjukkan peluasan fail, anda akan melihat nama penuhnya - realword .docx.exe , yang akan membantu anda mengenal pasti bahawa ia sebenarnya fail yang boleh dilaksanakan dan kemungkinan besar fail malware .

Apakah Sambungan Fail & bagaimana ia berguna

Jenis fail yang berbeza mempunyai sambungan yang berbeza. Fail audio mempunyai .mp3, .wav, .wma, dan banyak lagi berdasarkan program yang digunakan untuk membuka fail tersebut. Sambungan fail juga membantu sistem operasi mengenal pasti program yang sesuai untuk membuka fail tersebut. Oleh itu, anda seharusnya dapat melihat pelanjutan fail berada di sisi yang lebih selamat, dan kami akan memberitahu anda cara mengaktifkan pilihan untuk melihat pelanjutan fail di Windows.

Fail tanpa Sambungan

Seperti yang disebutkan sebelumnya, secara lalai Windows tidak menunjukkan sambungan fail dan ia tersembunyi. Tetapi, anda boleh menukar pilihan untuk melihatnya.

Tunjukkan Sambungan Fail di Windows 10

Terdapat dua cara bagaimana anda boleh mengakses tetapan ini. Salah satu cara adalah melalui Panel Kawalan, dan cara lain adalah melalui Windows Explorer itu sendiri. Dengan kedua-dua cara, anda akan menukar pilihan untuk melihat sambungan fail.

1] Melalui Pilihan Folder

Buka Panel Kawalan> Penampilan dan Pemperibadian. Sekarang, klik pada Folder Options atau File Explorer Option , seperti yang sekarang dipanggil> Lihat tab. Di tab ini, di bawah Tetapan Lanjutan, anda akan melihat pilihan Sembunyikan pelanjutan untuk jenis fail yang diketahui. Nyahtanda pilihan ini dan klik Terapkan dan OK.

Pengguna Windows 10 juga boleh mencari Pilihan Penjelajah Fail di kotak Carian mula dan buka kotak ini.

tunjukkan sambungan fail

Sekarang, anda dapat melihat sambungan fail untuk semua fail di mana sahaja di sistem Windows anda.

Fail dengan Sambungan

Ini adalah langkah-langkah yang sangat mudah untuk diikuti, dan anda tidak memerlukan perisian pihak ketiga untuk melihat sambungan fail. Windows memberi kita semua yang dapat dicapai dengan mudah, dan intinya terletak pada mengetahui dan melaksanakannya. Ini adalah cara pertama untuk melihat peluasan fail di Windows 7.

2] Melalui Windows File Explorer

Di Windows 10 / 8.1 File Explorer, anda dapat mengaksesnya melalui View> Options> Change folder and search options. Di Windows 7, buka Explorer, tekan Alt pada papan kekunci anda untuk membuat bar Klasik muncul. Seterusnya, klik pada Alat> Pilihan Folder. Sekarang ikuti langkah-langkah yang dinyatakan di atas.

3] Menggunakan Penyunting Pendaftaran

Tekan kombinasi butang WINKEY + R untuk melancarkan utiliti Run, ketik regedit dan tekan Enter. Setelah Editor Pendaftaran dibuka, arahkan ke kunci berikut-

Komputer \ HKEY_CURRENT_USER \ Software \ Microsoft \ Windows \ CurrentVersion \ Explorer \ Advanced

Cari entri DWORD yang dilabel sebagai HideFileExt.

Klik dua kali pada entri DWORD yang disebutkan dan tetapkan nilainya sebagai 0. Ini akan memaparkan sambungan fail tersembunyi.

Nilai 0 akan menyembunyikan sambungan fail.

Keluar dari Registry Editor dan kemudian but semula komputer anda agar perubahan tersebut berlaku.

4] Gunakan Prompt Perintah Windows

Pembaikan ini boleh digunakan dalam kedua-dua senario yang disebutkan di atas. Masukkan pemacu bootable dari pemasang Windows 10.

Mulakan dengan menekan kombinasi WINKEY + X dan pilih Command Prompt (Admin) untuk melancarkan Command Prompt dengan Pentadbir Keistimewaan.

Navigasikan ke lokasi root peranti bootable di dalam baris arahan Prompt Perintah. Sebaik sahaja anda sampai di sana, taipkan perkara berikut untuk menunjukkan sambungan fail-

reg tambahkan HKCU \ Software \ Microsoft \ Windows \ CurrentVersion \ Explorer \ Advanced / v HideFileExt / t REG_DWORD / d 0 / f

Dan kemudian tekan Enter.

Anda juga boleh memasukkan perintah berikut untuk menyembunyikan sambungan fail,

reg tambahkan HKCU \ Software \ Microsoft \ Windows \ CurrentVersion \ Explorer \ Advanced / v HideFileExt / t REG_DWORD / d 1 / f

5] Menggunakan Penyunting Dasar Kumpulan

Anda juga boleh menggunakan Editor Dasar Kumpulan dan mengubah tetapan di sini:

Konfigurasi Pengguna> Pilihan> Tetapan Panel Kawalan> Pilihan Folder.

Tetapkan "Tunjukkan fail dan folder tersembunyi" dan hapus centang "Sembunyikan pelanjutan untuk jenis fail yang diketahui".

Oleh itu, anda boleh menetapkan Windows anda untuk menunjukkan sambungan fail pada Windows 10/8. Sekiranya anda mempunyai sesuatu untuk ditambahkan, sila kongsikan kepada kami melalui komen.

tunjukkan sambungan fail