Cara melumpuhkan Penyemakan Imbas Peribadi di Chrome, Firefox, Internet Explorer

Kami telah melihat bagaimana memulakan Penyemakan Imbas Peribadi dan bagaimana ia membolehkan anda melayari laman web tanpa meninggalkan jejak. Seperti yang telah disebutkan, Penjelajahan Peribadi disebut sebagai Penjelajahan InPrivate di Internet Explorer, Mode Penyamaran di Chrome dan Pelayaran Peribadi di Firefox . Walaupun tidak perlu menonaktifkan penyemakan imbas peribadi dan ini juga tidak digalakkan, beberapa orang mungkin ingin melumpuhkan penyemakan imbas peribadi di penyemak imbas mereka. Satu sebabnya ialah anda ingin memerhatikan apa yang dilayari oleh orang lain di komputer anda.

Lumpuhkan Penyemakan Imbas Peribadi

Dalam catatan ini, kita akan melihat bagaimana cara mematikan Penyemakan Imbas Peribadi di Firefox, Pelayaran InPrivate di Internet Explorer, Mode Penyamaran dalam penyemak imbas Chrome, pada komputer Windows.

PETUA: Pengguna Microsoft Edge ? Catatan ini akan menunjukkan kepada anda cara Menyahaktifkan mod penyemakan imbas InPrivate di Edge.

Lumpuhkan Penjelajahan InPrivate di Internet Explorer

Sekiranya versi Windows anda mempunyai Editor Dasar Kumpulan , ketik gpedit di kotak Jalankan dan tekan Enter untuk membukanya. Navigasi ke tetapan berikut:

Konfigurasi Komputer> Templat Pentadbiran> Komponen Windows> Internet Explorer> Privasi.

lumpuhkan penyemakan imbas peribadi

Di panel RHS, klik dua kali Matikan Penjelajahan InPrivate , dan pilih Diaktifkan. Klik Guna / OK.

Tetapan dasar ini membolehkan anda mematikan ciri Penyemakan Imbas InPrivate. InPrivate Browsing menghalang Internet Explorer menyimpan data mengenai sesi melayari pengguna. Ini termasuk kuki, fail Internet sementara, sejarah, dan data lain. Sekiranya anda mengaktifkan tetapan dasar ini, Penyemakan Imbas InPrivate dimatikan. Sekiranya anda melumpuhkan tetapan dasar ini, Penyemakan Imbas InPrivate tersedia untuk digunakan. Sekiranya anda tidak mengkonfigurasi tetapan dasar ini, InPrivate Browsing dapat dihidupkan atau dimatikan melalui registri.

Sebagai alternatif, anda boleh mengetik regedit dalam kotak Run dan tekan Enter untuk membuka Registry Editor . Navigasi ke kekunci berikut:

HKEY_CURRENT_USER \ Software \ Policies \ Microsoft \ Internet Explorer \ Privacy

Buat nilai DWORD baru dan beri nama EnableInPrivateBrowsing . Tetapkan ke 0 .

pendaftaran peribadi

Untuk mengaktifkan semula Penyemakan Imbas InPrivate, ubah nilainya menjadi 1 atau hapus kunci EnableInPrivateBrowsing.

Lumpuhkan Penyemakan Imbas Peribadi di Firefox

Disable Private Browsing Plus adalah add-on percuma untuk Firefox yang membolehkan anda melumpuhkan Browsing peribadi di Firefox dengan mudah dan cepat. Ia membuang pilihan New Private Window dari menu. Ia juga akan mematikan pintasan papan kekunci Ctrl + Shift + P dan penghapusan sejarah penyemakan imbas.

firefox peribadi

Untuk mematikan plugin ini, anda harus memulakan Firefox dalam Safe Mode , dengan menahan kekunci Shift dan mengklik ikon Firefox, dan kemudian terus melumpuhkan dan menyahpasangnya. Untuk melakukan ini, klik pada Menu> Tambah untuk membuka Pengurus Tambah. Di sebelah kiri, anda akan melihat bahagian Tambah & Sambungan. Di sini anda akan dapat mematikan pemalam.

Anda juga boleh menggunakan Windows Registry . Buka REGEDIT dan pergi ke lokasi berikut-

HKEY_LOCAL_MACHINE \ PERISIAN \ Dasar \ Mozilla \ Firefox

Klik kanan kekunci Firefox> Baru> Nilai DWORD (32-bit). Namakan nilai DisablePrivateBrowsing dan tetapkan nilainya menjadi 1 . Sekiranya anda tidak melihat kunci Firefox , anda mesti membuatnya.

Lumpuhkan Mod Inkognito di Chrome

Incognito Gone adalah alat percuma kecil yang tersedia di Github.com yang membolehkan anda melumpuhkan penyemakan imbas peribadi atau Mode Inkognito dalam penyemak imbas Google Chrome.

penyemak imbas peribadi-krom

Alat ini membolehkan anda melumpuhkan penyemakan imbas peribadi di Chrome serta Edge, Internet Explorer dan Firefox.

Anda juga boleh menggunakan Windows Registry . Buka REGEDIT dan pergi ke lokasi berikut-

HKEY_LOCAL_MACHINE \ PERISIAN \ Dasar \ Google \ Chrome

Klik kanan kekunci Chrome> Baru> Nilai DWORD (32-bit). Namakan nilai IncognitoModeAvailability dan tetapkan nilainya menjadi 1 . Sekiranya anda tidak melihat kunci Chrome , anda mesti membuatnya.

Seperti yang saya katakan sebelumnya, kecuali jika anda mempunyai alasan khusus untuk melumpuhkan penyemakan imbas peribadi, mungkin ada baiknya membiarkan perkara itu seperti adanya.