Cara menukar PNG ke JPG tanpa kehilangan kualiti

Apabila anda perlu memuat naik gambar ke laman web atau akaun media sosial anda, anda boleh menggunakan format PNG atau JPEG / JPG. Walaupun anda dapat menggunakan kedua-dua format untuk setiap jenis gambar, ada alasan tertentu, mengapa anda mungkin ingin menggunakan format yang berbeza untuk pelbagai jenis gambar.

Sebagai contoh, jika anda ingin berkongsi gambar yang hanya mengandungi teks, maka elok menggunakan format PNG. Sekiranya anda ingin berkongsi potret, format yang disukai adalah JPG. Sekarang jika anda menukar gambar PNG ke format JPG, anda mungkin kehilangan kualitinya. Dalam artikel ini akan menunjukkan cara menukar gambar PNG ke format JPG tanpa kehilangan kualiti gambar.

Tukar PNG ke JPG tanpa kehilangan kualiti

1] Menggunakan Photoshop

Photoshop mungkin merupakan alat yang paling mudah untuk menukar PNG ke JPG tanpa kehilangan kualiti gambar - tetapi ia tidak percuma. Oleh itu, jika anda memasang perisian penyuntingan foto ini pada PC anda, anda pasti dapat menggunakannya.

Buka gambar yang ingin anda ubah dengan Photoshop. Selepas itu, tekan butang Ctrl + Shift + Alt + S bersama-sama. Sebagai alternatif, anda boleh pergi ke Fail > Simpan untuk Web . Sekarang, anda boleh memilih format fail. Dalam kes ini, pilih JPEG dari menu lungsur.

Tukar PNG ke JPG tanpa kehilangan kualiti

Akhirnya, tekan butang Simpan dan pilih jalan untuk menyelesaikannya.

Anda juga boleh menggunakan Adobe Illustrator untuk melakukan perkara yang sama. Sekiranya anda mempunyai alat itu dan bukannya Photoshop, ikuti langkah yang sama seperti Photoshop. Semua langkahnya sama seperti Photoshop.

2] Menggunakan Cat

Paint adalah alat Windows bawaan yang boleh anda gunakan untuk menukar gambar PNG ke JPEG tanpa kehilangan kualiti. , buka gambar PNG dengan Paint.

Buka gambar PNG dengan Cat dan arahkan ke Fail> Simpan sebagai> gambar JPEG .

Tukar PNG ke JPG tanpa kehilangan kualiti menggunakan Paint

Kemudian, pilih lokasi, tambahkan nama, dan pastikan format fail ditetapkan ke JPEG . Sekarang tekan butang Simpan untuk menyelesaikan penukaran.

3] Menggunakan PNG2JPG

Tukar PNG ke JPG tanpa kehilangan kualiti menggunakan PNG2JPG

PNG2JPG adalah alat dalam talian percuma yang membolehkan pengguna menukar gambar PNG ke JPG tanpa kehilangan kualiti gambar. Alat ini sangat mudah digunakan, dan anda boleh menyimpan banyak gambar sekaligus.

Untuk memulakan alat ini, pergi ke laman web, klik pada butang UPLOAD FILES , pilih semua fail, biarkan ia menukar secara automatik, dan klik pada butang MUAT TURUN SEMUA untuk menyimpannya ke komputer anda.

4] Menggunakan XnConvert

Tukar PNG ke JPG

XnConvert adalah perisian percuma pemprosesan gambar kumpulan untuk Windows, yang membantu anda menukar gambar ke pelbagai format, ia dilengkapi dengan ciri menarik seperti pemprosesan kumpulan dan skrip. Bagus juga untuk menukar PNG ke JPG.

Semoga tutorial kecil ini dapat membantu anda menukar gambar PNG ke JPG tanpa kehilangan kualiti.

Bacaan berkaitan:

  • Tukar Video ke GIF dalam talian
  • Tukarkan PDF ke PPT
  • Tukar JPG ke PDF dalam talian
  • Tukar Filem Ke GIF Animasi
  • Tukar WebP ke PNG.
Tukar PNG ke JPG tanpa kehilangan kualiti menggunakan Paint