Kemas kini Windows gagal dipasang - Ralat 0x80073701

Beberapa pengguna telah melaporkan kegagalan dalam kemas kini dengan pesan ralat - Kemas kini Gagal, Terdapat masalah memasang beberapa kemas kini, tetapi kami akan mencuba lagi nanti. Kod ralat, bersama dengan mesej ini adalah 0x80073701 . Dalam catatan ini, kita akan melihat kemungkinan penyelesaian untuk Kemas kini Windows yang gagal dipasang - Ralat 0x80073701.

Kemas kini Windows gagal 0x80073701

Ralat 0x80073701 adalah ERROR_SXS_ASSEMBLY_MISSING; ini bermaksud ada beberapa fail sistem yang hilang, yang menyebabkan kegagalan pemasangan kemas kini.

Kemas kini Windows gagal memasang 0x80073701

Walaupun kesalahan 0x80073701 tidak menyebabkan masalah yang teruk, namun dilaporkan di bahagian Windows Update dan ditandai sebagai Update gagal . Sekiranya anda menghadapi masalah ini, cubalah cadangan ini.

  • Jalankan Alat DISM
  • Jalankan SFC atau Pemeriksa Fail Sistem
  • Periksa log dan hapus tambalan.

1] Jalankan Alat DISM

Microsoft telah mengeluarkan kemas kini KB4497935 yang menyelesaikan masalah ini pada Windows 10. Tetapi jika anda masih menghadapi masalah ini, KB4528159 mengesyorkan untuk menjalankan alat DISM.

DISM atau Deployment Image Servicing and Management (DISM.exe) adalah alat baris perintah yang boleh anda gunakan untuk melayani imej Windows. Dengan menggunakan alat ini, anda boleh memperbaiki fail sistem yang rosak . Buka prompt arahan bertingkat dan laksanakan perintah:

Ketepikan / Dalam Talian / Pembersihan-gambar / Startcomponentcleanup

Mulakan semula komputer anda apabila ditanya.

2] Jalankan Pemeriksa Fail Sistem

Jalankan SFC untuk memeriksa sebarang kerosakan dalam fail sistem yang ada. Fail-fail ini penting untuk berfungsi dengan baik Windows. SFC melakukan pekerjaan yang cukup baik untuk menggantikan fail yang hilang atau rosak. Anda boleh melaksanakannya dari Pemulihan Lanjutan apabila anda tidak dapat boot ke Windows untuk menjalankan perintah ini.

Buka Prompt Perintah dan jalankan arahan berikut.

sfc / scannow

Mulakan semula komputer anda apabila ditanya.

3] Periksa log dan hapus tambalan

CBS bermaksud perkhidmatan berdasarkan komponen. CBS.log adalah fail yang merangkumi log mengenai komponen ketika mereka dipasang atau dinyahpasang semasa kemas kini. Sekiranya anda melihat kemas kini yang gagal dalam log CBS, yang terbaik adalah mencopot pemasangan patch yang tidak ada.

Semasa anda membuka log CBS, cari kata " ERROR_SXS_ASSEMBLY_MISSING " , dan periksa sama ada terdapat kemas kini KB yang berkaitan dengannya. Nyahpasang, pasang semula menggunakan Windows Update.

Sekiranya tidak ada kesalahan, maka kami sarankan anda melaksanakan perintah:

Ketepikan / Dalam Talian / Pembersihan-Imej / Imbas Kesihatan

Pilihan / ScanHealth memeriksa kerosakan kedai komponen. Ia mencatatkan bahawa kerosakan ke C: \ Windows \ Logs \ CBS \ CBS.log tetapi tidak ada kerosakan yang diperbaiki menggunakan suis ini. Ia berguna untuk mencatat apa yang berlaku, jika ada, rasuah.

Ralat 0x80073701 bukan perkara baru. Itu selalu berkaitan dengan kegagalan Kemas kini dan kerosakan Fail. Kesalahan tersebut juga dilaporkan pada tahun 2011 dan berkaitan dengan log CBS yang menunjukkan perhimpunan yang hilang semasa pemasangan pek perkhidmatan.

Kemas kini Windows gagal 0x80073701