Bina semula Ikon Cache, Kosongkan cache Thumbnail pada Windows 10

Sekiranya ikon anda kelihatan kosong atau kelihatan rosak atau tidak disegarkan dengan betul, bila seharusnya, maka sangat mungkin pangkalan data cache ikon anda mungkin rosak di PC Windows 10 anda. Perkara yang sama juga berlaku untuk Thumbnail. Sekiranya tidak dipaparkan dengan betul, mereka mungkin telah rosak. Dalam senario seperti itu, anda mungkin perlu menghapus fail cache untuk membina semula cache Ikon dan membersihkan cache Thumbnail.

Catatan ini akan menunjukkan kepada anda lokasi file cache ini, sehingga anda dapat menghapus file IconCache.db dan thumbcache .db, untuk membangun kembali cache Ikon dan membersihkan cache Thumbnail di Windows 10.

Bina semula Ikon Cache di Windows 10

Icon Cache atau IconCache.db adalah fail pangkalan data khas yang digunakan Windows untuk menyimpan salinan setiap ikon yang berguna. Apabila Windows perlu melukis ikon, ia menggunakan salinan dari cache dan bukannya mengambil gambar ikon dari fail aplikasi asal. Ini membantu menjadikan Windows menarik ikon dengan lebih pantas. Perkara berbeza di Windows XP, dan berbeza di Windows 7/8. Perkara berubah lagi Windows 8.1 dan seterusnya. Di Windows 10, anda perlu melakukan perkara berikut.

Sekiranya anda perlu membina semula Ikon Cache di Windows 7/8, anda perlu melakukan perkara berikut: Buka File Explorer> Folder Options> Views untuk menunjukkan Fail Sistem Tersembunyi. Seterusnya, pergi ke folder C: \ Users \% username% \ AppData \ Local dan padamkan fail IconCache.db yang tersembunyi . But semula. Tindakan ini akan membersihkan dan membina semula cache ikon.

Tetapi ini tidak mencukupi pada Windows 10 atau Windows 8.1. Anda perlu menavigasi ke folder berikut:

C: \ Users \% username% \ AppData \ Local \ Microsoft \ Windows \ Explorer

Bina semula cache Ikon di Windows 10

Di sini anda akan melihat banyak fail seperti iconcache_32.db, iconcache_48. db, iconcache_96.db, iconcache_256.db, iconcache_1024.db, iconcache_1280.db, iconcache_1600. db, iconcache_1920.db, iconcache_2560. db, iconcache_exif.db, iconcache_idx.db, iconcache_sr. db, iconcache_wide.dd, iconcache_wide_alternate. db, dll.

Padamkan semuanya untuk membersihkan dan membina semula cache ikon anda di Windows 10. Sekiranya anda dapat menghapus beberapa tema, anda kini dapat melihat folder baru yang dibuat bernama IconcacheToDelete , yang akan hilang semasa anda menghidupkan semula komputer atau memulakan semula Penjelajah Fail Windows.

ikon-cache

Sekiranya anda mendapati bahawa anda tidak dapat menghapus fail ini, lakukan perkara berikut.

Pertama, tutup semua program terbuka. Seterusnya, buka Pengurus Tugas, cari proses Windows Explorer, klik kanan padanya dan pilih Tamatkan proses . Seterusnya, dari menu Fail> pilih Jalankan tugas baru. Ketik cmd .exe , tandakan kotak Buat tugas ini dengan hak pentadbiran dan tekan Enter.

larian-cmd

Ini akan membuka tetingkap command prompt yang tinggi.

Sekarang ketik perintah berikut satu demi satu dan tekan Enter:

cd / d% userprofile% \ AppData \ Local \ Microsoft \ Windows \ Explorer attrib –h iconcache_ *. db del iconcache_ *. db mulakan penjelajah

Kosongkan cache Thumbnail di Windows 10

Ini akan membina semula cache ikon anda di Windows 10.

PETUA : Lihat bagaimana anda dapat menghentikan Windows 10 daripada menghapus cache Thumbnail pada setiap penutupan, mulakan semula atau but.

Kosongkan cache Thumbnail di Windows 10

Windows Thumbnail cache atau Thumbs.db adalah fail data tersembunyi dalam sistem operasi Windows, yang berisi gambar kecil, yang ditampilkan ketika anda melihat folder dalam paparan "thumbnail", berbanding dengan paparan jubin, ikon, senarai, atau perincian. Windows menyimpan salinan gambar kecil gambar, video dan dokumen anda sehingga dapat dipaparkan dengan cepat semasa anda membuka folder. Di Windows XP anda melihat 'thumbs' fail 'tersembunyi' ini. fail db tersebar di seluruh tempat. Di Windows Vista dan yang lebih baru, thumbnail 'thumbcache' disimpan di C: \ Users \ Owner \ AppData \ Local \ Microsoft Windows \ Explorer - yang sama di mana fail cache ikon disimpan.

Sekiranya anda ingin menghapus dan membersihkan cache Thumbnail, anda harus mengikuti prosedur yang sama seperti yang disebutkan di atas, tetapi akhirnya, gunakan perintah berikut:

cd / d% userprofile% \ AppData \ Local \ Microsoft \ Windows \ Explorer attrib –h thumbcache_ *. db del thumbcache_ *. db mulakan penjelajah

Beri tahu kami jika ini berjaya dan membantu anda menyelesaikan masalah anda.

Pengguna Windows 10 mungkin ingin menggunakan Thumbnail dan Icon Cache Rebuilder , yang membolehkan anda membersihkan dan membina semula Thumbnail & Icon Cache dalam satu klik.

Sekiranya ikon desktop atau penjelajah anda dimuat dengan perlahan semasa mereka memulakan PC Windows, anda mungkin ingin menambah saiz Ikon Cache dan melihat apakah ia membantu anda. Catatan ini akan menunjukkan kepada anda bagaimana anda dapat menghentikan Windows 10 daripada memadamkan cache Thumbnail secara automatik. Lihat siaran ini jika ikon Desktop anda lambat dimuat.

Original text


Bina semula cache Ikon di Windows 10