Lokasi Folder Fail Internet Sementara pada Windows 10

Mereka yang berpindah dari Windows XP ke Windows Vista bingung di mana Fail Internet Sementara berada di sistem operasi ini. Dalam catatan ini, kita akan membincangkan lokasi folder Fail Internet Sementara di Windows 10/8/7.

Di manakah Folder Fail Internet Sementara berada

Bermula dengan Windows Vista , dan berterusan di Windows 7 , folder Fail Internet Sementara terletak di:

C: \ Users \ username \ AppData \ Local \ Microsoft \ Windows \ Fail Internet Sementara

Di Windows 10 dan Windows 8.1 / 8 Internet Cache atau Fail Internet Sementara disimpan dalam folder ini:

C: \ Users \ username \ AppData \ Local \ Microsoft \ Windows \ INetCache

Dengan andaian bahawa Windows anda dipasang pada pemacu C. Untuk melihatnya, bukan sahaja anda harus menyemak pilihan Tampilkan fail & folder tersembunyi dalam Pilihan Folder, tetapi juga hapus centang pilihan Sembunyikan fail / folder sistem operasi yang dilindungi .

Di manakah fail index.dat berada

Dan kemudian, di manakah fail index.dat terletak di Windows7 / 8? Index.dat adalah fail yang tersembunyi di komputer anda yang mengandungi semua laman web yang pernah anda lawati. Setiap URL dan setiap laman web disenaraikan di sana. Untuk mengaksesnya, anda perlu memasukkan bar alamat Penjelajah lokasi berikut dan klik pergi:

C: \ Users \ username \ AppData \ Local \ Microsoft \ Windows \ Sementara Internet Files \ Content.IE5

Barulah anda dapat melihat fail index.dat. Kesimpulannya? Folder Content.IE5 sangat tersembunyi !

Sekarang persoalan yang timbul secara semula jadi adalah: Mengapa Microsoft memutuskan untuk memberikan status Fail / Folder Sistem Terlindung kepadanya?

Folder 'Sementara Internet Files' (Cache) adalah, bagaimanapun, merupakan kawasan panas dan tempat pembiakan Virus, Trojan Downloaders dan malware lain yang dimuat turun dari Internet. Terlepas dari folder 'Windows' anda, ini adalah satu folder di mana seseorang boleh menjumpai kebanyakan fail malware seperti itu. Oleh itu, mengapa 'hotbed' diberikan perlindungan seperti itu, walaupun sebilangan DLL Windows tidak diberi hak istimewa tersebut?

Lokasi Folder Fail Internet Sementara

Melayari Internet boleh mendedahkan seseorang kepada risiko keselamatan tertentu. Anda boleh berakhir dengan perisian hasad di PC anda atau memuat turun pengunduh Trojan secara diam-diam memuat turun program yang tidak diingini, atau anda juga dapat menjumpai penyemak imbas anda! Dengan mengklik pautan, secara tidak bersalah, dalam e-mel atau bahkan salah menaip alamat web, anda dapat mencari penyemak imbas anda mengunjungi laman web 'bermusuhan'.

Untuk mengurangkan ancaman ini, IE berjalan dalam Mode Terlindung . Dan Cache kini dianggap sebagai folder maya dengan hak istimewa yang sama dengan proses Internet Explorer itu sendiri.

Secara umum, di Windows 7, proses dijalankan dengan tahap integriti seperti yang ditentukan oleh Fitur MIC (Mandatory Integrity Control). Internet Explorer 'Protected Mode', berjalan sebagai proses 'Privilege Rendah'. Ini menghalang Internet Explorer daripada menulis ke kawasan sistem fail atau Registry yang memerlukan hak istimewa yang lebih tinggi! Yang kemudian berlaku ialah Windows membuat sekumpulan folder dan fail, untuk digunakan dengan Internet Explorer 'Protected Mode.

Folder dan fail ini mempunyai tahap Privilege Rendah yang sama dengan Internet Explorer. 4 folder 'hak istimewa rendah' ​​ini, yang digunakan oleh Internet Explorer di Windows, dalam operasi harian, adalah Cache, Cookies, History & Temp.

  • % LocalAppData% \ Microsoft \ Windows \ Fail Internet Sementara \ Rendah
  • % AppData% \ Microsoft \ Windows \ Cookies \ Rendah
  • % LocalAppData% \ Microsoft \ Windows \ Sejarah \ Rendah
  • % LocalAppData% \ Temp \ Rendah

Windows 10/8/7 juga membuat Folder Maya untuk menyimpan fail yang cuba disimpan oleh Internet Explorer di lokasi yang dilindungi. Jadi, daripada menyebabkan 'add-on' gagal ketika cuba menulis fail data ke folder Windows atau Program Files, Windows 10/8/7 / Vista mengalihkan operasi menulis ke setara maya. Oleh itu, program ini terus beroperasi, percaya bahawa ia menulis fail ke lokasi sistem; sedikit menyedari bahawa data itu benar-benar ditulis dalam folder tersembunyi maya, yang mencerminkan jalan sebenarnya dan disimpan di bawah folder 'Internet Sementara Files'.

Dengan cara yang sama, jika ada percubaan untuk menulis ke registri, ia diarahkan ke kawasan yang berintegriti rendah.

Menguruskan Cache Internet

Untuk menguruskan Internet Cache, buka Internet Explorer> Pilihan Internet> Alat> Pilihan Internet> Tab Umum> Sejarah Penyemakan Imbas.

Lokasi Folder Fail Internet Sementara

Pilih Ukuran yang anda mahukan untuk Cache anda di sini. Anda juga dapat melihat program yang Dimuat turun di sini, dengan mengklik 'Lihat Objek' . Daripada menyembunyikan folder, dan lain-lain, dari Pilihan Folder penjelajah, anda dapat melihat kandungan folder Fail Internet Sementara, hanya dengan mengklik pada 'Lihat Fail' . Sekiranya anda ingin memindahkan cache ke lokasi lain, klik pada 'Move Folder' untuk melakukannya. Anda akan diminta untuk menetapkan lokasi baru.

Kawal Bagaimana Internet Explorer Harus Menggunakan Cache

Anda mempunyai 4 pilihan:

  1. Setiap Kali Saya Melayari Laman Web : Ini memastikan bahawa maklumat yang anda lihat sentiasa terkini, tetapi sedikit sebanyak dapat melambatkan penyemakan imbas anda.
  2. Setiap Kali Saya Memulakan Internet Explorer : Ini akan menyebabkan IE memeriksa versi yang lebih baru, sekali sahaja, setiap sesi IE. Pemeriksaan dibuat pada kali pertama anda melawat halaman, tetapi tidak lagi sehingga anda memulakan semula penyemak imbas.
  3. Secara automatik : Ini adalah pilihan lalai. Di sini IE melihat berapa kerap halaman dikemas kini. Sekiranya halaman tidak dikemas kini dengan kerap, IE akan mengurangkan kekerapan memeriksa halaman tersebut.
  4. Jangan sekali-kali : Dengan pilihan ini, Internet Explorer tidak pernah memeriksa fail yang lebih baru dan selalu memaparkan apa yang ada di dalam cache.

Catatan : Walaupun selepas memuat semula halaman, anda mendapat kesan bahawa IE anda nampaknya membaca dari cache, seperti mengatakan membaca berita semalam, ketika memuat turun baru, cukup tekan kekunci Shift dan kemudian klik untuk Segarkan.

Adalah idea yang baik untuk membersihkan cache anda sekali-sekala bergantung pada tabiat melayari anda. Jadikannya kebiasaan mingguan atau sekurang-kurangnya bulanan. Anda mungkin menggunakan Utiliti Pembersih Cakera atau Bersih Pantas untuk melakukannya.

Pergi ke sini untuk mengetahui mengapa Fail Sementara dibuat di Windows, dan di sini untuk membaca mengenai folder Lokasi Kuki di Windows 7/8. Folder Windows Installer adalah folder sistem lain yang mungkin anda ingin baca.

Lokasi Folder Fail Internet Sementara