Cara menukar monitor Utama dan Sekunder pada Windows 10

Sekiranya anda mempunyai persediaan monitor dua dan anda mahu menukar monitor utama dan sekunder pada Windows 10 , inilah yang boleh anda lakukan. Tidak perlu memasang perisian pihak ketiga kerana mungkin dapat menyelesaikannya melalui panel Tetapan Windows 10. Sangat mudah untuk memasang dua monitor pada Windows 10. Dari menukar kertas dinding ke penskalaan - semuanya mungkin dilakukan menggunakan Tetapan Windows.

Ramai orang menggunakan lebih dari satu monitor untuk meningkatkan produktiviti. Sekiranya anda mempunyai monitor ganda, anda mungkin tahu bahawa sistem anda boleh memilih mana-mana monitor sebagai monitor utama selepas pemasangan Windows. Monitor utama mengandungi semua ikon, dsb. Sekiranya anda ingin menukar keutamaan atau monitor utama dan sekunder pada Windows 10, inilah yang perlu anda lakukan.

Cara menukar monitor utama dan sekunder pada Windows 10

Tukar monitor Utama & Sekunder pada Windows 10

Untuk menukar monitor utama dan sekunder pada Windows 10, ikuti langkah-langkah ini.

  1. Buka Tetapan Windows
  2. Pilih Syatem> tab Paparan
  3. Navigasi ke Pelbagai paparan
  4. Dari menu lungsur turun, pilih monitor yang diingini yang anda mahu utama
  5. Lihat tetapan Jadikan ini sebagai paparan utama saya.

Mari kita melihatnya dengan lebih terperinci.

Tekan kekunci Win + I bersama-sama. Selepas itu, pergi ke Sistem> Paparan . Di sebelah kanan anda, anda harus mencari butang yang disebut Identify . Anda perlu menggunakan pilihan ini untuk memeriksa mana yang nombor 1 dan mana yang merupakan monitor nombor 2.

Selepas itu, pilih monitor yang ingin anda tetapkan sebagai utama dan tatal ke bawah sehingga anda mendapat pilihan yang mengatakan Jadikan ini paparan utama saya .

Anda perlu membuat tanda di kotak pilihan untuk menetapkan monitor yang dipilih sebagai monitor utama anda.

Sebaik sahaja anda memilih monitor utama, monitor lain akan ditetapkan sebagai monitor sekunder secara automatik.

Itu sahaja.

Cara menukar monitor utama dan sekunder pada Windows 10