Persediaan Moden Hos menggunakan CPU atau Memori yang tinggi pada Windows 10

Sekiranya komputer anda menjadi perlahan dan Pengurus Tugas menunjukkan penggunaan CPU dan Memori yang tinggi oleh SetupHost.exe , anda harus membaca artikel ini. Berikut adalah beberapa cadangan untuk menyelesaikan masalah CPU atau penggunaan memori yang tinggi oleh Modern Setup Host pada komputer Windows 10.

Apa itu Host Setup Moden (SetupHost.exe)

Host Setup Moden adalah fail yang boleh dilaksanakan (fail .exe) yang boleh didapati di folder $ Windows. ~ BT di dalam pemacu sistem anda. Program ini berjalan di latar belakang dengan izin pengguna apabila pengguna menaik taraf PCnya ke Windows 10 atau dari satu build ke build Windows 10 yang lain.

Ia harus menghentikan proses secara automatik setelah menyelesaikan peningkatan / kemas kini. Walau bagaimanapun, jika ia berjalan dan berfungsi sebagai program penggabungan sumber, anda boleh mengikuti cadangan ini untuk menyingkirkannya.

Persediaan Moden Hos menggunakan CPU atau Memori yang tinggi

Untuk memperbaiki kesalahan penggunaan CPU Setup Moden atau Memori yang tinggi, ikuti cadangan penyelesaian masalah ini-

 1. Tutup proses menggunakan Pengurus Tugas
 2. Lumpuhkan Perkhidmatan Kemas Kini Windows buat sementara waktu
 3. Kosongkan folder Pembahagian Perisian
 4. selesaikan masalah di Clean Boot State
 5. Jalankan Penyelesai Masalah Kemas kini Windows

Sebelum memulakan, mulakan semula komputer anda dan lihat seperti kadang-kadang, mulakan semula mudah dapat menyelesaikan banyak masalah.

1] Tutup proses Host Setup Moden menggunakan Task Manager

Walaupun program Host Setup Moden disatukan dengan Windows Update, anda boleh menutupnya dari Task Manager. Ini mungkin kaedah termudah untuk menyingkirkan proses pemakanan sumber ini. Oleh kerana Pengurus Tugas sudah menunjukkan program Host Setup Moden di tab Processes, anda tidak perlu menghabiskan banyak masa untuk mencarinya. Buka Pengurus Tugas di komputer anda, pilih program, dan klik butang Tamatkan tugas .

2] Lumpuhkan Perkhidmatan Kemas Kini Windows buat sementara waktu

Persediaan Moden Hos menggunakan CPU atau Memori yang tinggi

Seperti yang telah disebutkan sebelumnya, program ini disambungkan ke Windows Update dan peningkatan. Oleh itu, jika anda sudah memasang kemas kini dan anda tidak memerlukannya lagi, anda boleh mematikan Kemas Kini Windows buat sementara waktu dan periksa sama ada ia menyelesaikan masalah tersebut.

Sangat mudah untuk mematikan Kemas kini Windows pada komputer Windows 10 kerana anda boleh menggunakan Pengurus Perkhidmatan Windows untuk menyelesaikannya. Sebagai alternatif, anda boleh menggunakan alat pihak ketiga yang disebut Windows Update Blocker untuk mematikan Windows Update dengan serta-merta.

Jangan lupa untuk mengaktifkan semula Kemas Kini Windows selepas beberapa hari agar anda terus mendapat kemas kini keselamatan dan prestasi.

3] Kosongkan folder Pembahagian Perisian

Folder SoftwareDistribution menyimpan semua fail sementara berkaitan Windows Update. Sekiranya Host Setup Moden membuat beberapa masalah semasa berjalan, anda harus membersihkan folder ini. Untuk membuang kandungan, anda perlu menjalankan beberapa perintah di Command Prompt. Anda harus mengikuti tutorial ini untuk menghapus kandungan folder SoftwareDistribution.

4] Selesaikan masalah dalam keadaan Boot Bersih

Oleh kerana masalah ini berlaku terutamanya pada versi beta Windows 10 (Program Insider Windows), mungkin juga merupakan bug. Ia boleh muncul kerana pemacu atau keserasian perisian juga. Lakukan Cleat Bootand lihat - mungkin ini akan membantu anda memahami keadaan dengan lebih baik.

5] Jalankan Penyelesai Masalah Kemas kini Windows

Penyelesai Masalah Pembaruan Windows dapat menyelesaikan masalah berkaitan kemas kini Windows yang biasa dalam beberapa saat. Oleh itu, disarankan untuk menjalankannya di komputer Windows 10 anda. Semua penyelesai masalah boleh didapati di panel Tetapan Windows. Oleh itu, buka halaman Penyelesai Masalah pada tetingkap 10, dan pilih pilihan Penyelesai Masalah Pembaruan Windows . Selepas itu, klik butang Jalankan penyelesai masalah , dan ikuti arahan skrin.

PETUA : Lihat catatan ini sekiranya Host Setup Moden berhenti berfungsi.

Catatan mengenai proses menggunakan sumber yang tinggi:

 • Isu Penggunaan CPU Host Host WMI yang tinggi
 • Windows Modul Installer Worker menggunakan Penggunaan CPU & Cakera Tinggi
 • Desktop Window Manager dwm.exe menggunakan CPU yang tinggi
 • Penggunaan CPU Tinggi iTunes
 • Masalah penggunaan CPU tinggi OneDrive
 • Ntoskrnl.exe penggunaan CPU & Disk yang tinggi
 • Desktop Window Manager dwm.exe menggunakan CPU yang tinggi
 • Windows Driver Foundation menggunakan CPU yang tinggi
 • Penggunaan cakera tinggi VSSVC.exe
 • lsass.exe dihentikan dan penggunaan CPU atau Disk yang tinggi
 • Penggunaan CPU tinggi Wuauserv
 • Aplikasi Spooler SubSystem menggunakan CPU yang tinggi
 • Windows Shell Experience Host menggunakan CPU yang tinggi
 • SearchIndexer.exe Penggunaan Cakera Tinggi atau CPU
 • Penggunaan CPU dan Disk yang tinggi UTCSVC
 • Penggunaan CPU yang tinggi oleh IAStorDataSvc
 • Perolehan Imej Windows Penggunaan CPU dan Disk yang tinggi
 • Penggunaan CPU atau Memori tinggi Firefox
 • Penggunaan CPU, Memori atau Cakera tinggi Chrome.

Original text