Ubah Resolusi Skrin, Kalibrasi Warna pada Windows 10

Sangat penting untuk mempunyai tetapan resolusi skrin yang betul pada PC Windows anda kerana memudahkan paparan kandungan dan kejelasan gambar yang lebih baik. Semakin tinggi resolusi, semakin tajam gambar dan kandungan pada PC anda. Walaupun, Windows, bagaimanapun, mempunyai tetapan dan warna penskalaan lalai yang tersendiri untuk setiap paparan di PC anda, yang biasanya yang terbaik untuk sistem anda, anda selalu dapat menyesuaikannya mengikut pilihan anda sendiri.

Ubah Resolusi Skrin pada Windows 10

Dalam catatan ini, kita akan belajar bagaimana cara mengubah Resolusi Layar, Kalibrasi warna, Teks ClearType, Adaptor Paparan, Ukuran teks, dan tetapan Paparan lain di Windows 10 . Menyesuaikan resolusi layar sangat mudah, dan Anda dapat menuju ke pengaturan Resolusi Layar melalui Tetapan Paparan :

  1. Buka Tetapan
  2. Klik pada tetapan Sistem
  3. Pilih Paparan dari sebelah kiri
  4. Tatal ke bawah sehingga anda melihat resolusi Paparan
  5. Dari drop-down pilih resolusi skrin yang anda mahukan.

Mari kita melihat perkara ini dengan lebih terperinci.

Pergi ke Desktop anda, klik kanan tetikus anda dan pergi ke Paparan Tetapan .tetapan resolusi skrin

Panel berikut akan dibuka. Di sini anda dapat menyesuaikan ukuran teks, aplikasi, dan item lain dan juga mengubah orientasi. Untuk mengubah tetapan resolusi, tatal ke bawah tetingkap ini dan pilih menu tarik-turun untuk Resolusi paparan .

Ubah Resolusi Skrin pada Windows 10

1920 X 1080 adalah resolusi skrin yang disyorkan untuk PC saya. Mungkin berbeza bagi anda.

Walau bagaimanapun, anda mungkin mahu mengubah suai jika anda mahu item di PC anda kelihatan lebih besar. Harap maklum bahawa semakin rendah resolusi, semakin besar kandungan yang dipaparkan di skrin anda. Dari pilihan yang tersedia di menu lungsur turun, pilih yang anda inginkan dan klik Terapkan.

Sekiranya bukan tetapan yang optimum untuk sistem anda, anda akan melihat Pemberitahuan Resolusi Optimum seperti ini.

resolusi optimum

Anda mungkin mengabaikan pemberitahuan dan mengesahkan perubahan Resolusi Skrin anda dengan mengklik Keep The Changes . atau anda boleh memilih resolusi skrin yang lain. Anda hanya akan mendapat 15 saat untuk mengesahkan perubahan atau jika tidak, ia akan kembali ke tetapan paparan lalai.

tetapan paparan

Semasa berada di panel tetapan Paparan Lanjutan, anda juga dapat mengubah tetapan berikut:

Ubah Penentukuran Warna pada Windows 10

Anda juga boleh menentukurkan paparan anda. Cari Kalibrasi Warna di bar carian Tetapan dan klik pada pilihan warna paparan Kalibrasi .

penentukuran warna windows 10

Ini akan membuka wizard penentukuran warna di mana anda hanya perlu mengikuti arahan dan menyesuaikan tetapannya. Anda kemudian akan mencapai tetingkap yang ditunjukkan di bawah ini di mana anda dapat menyesuaikan bagaimana warna muncul di skrin anda dengan menggerakkan slaid merah, biru, dan hijau.

Kalibrasi Teks ClearType pada Windows 10

Jadikan teks pada PC anda lebih jelas dengan mencentang kotak kecil ini di bawah bahagian Clear Type Text.

penala teks

Cari teks ClearType di bar carian Settings dan klik pada pilihan Adjust ClearType text .

Ini akan membuka Text Tuner di mana anda harus mengikuti arahan dan terus mengklik butang 'Next' untuk menyesuaikan teks pada monitor anda.

Bacaan berkaitan:

  1. Peningkatan penskalaan DPI pada Windows 10
  2. Hidupkan atau Matikan Lampu Malam di Windows 10.
Tukar resolusi skrin