Cara menghapus folder Windows10Upgrade di Windows 10

Sekiranya anda telah melihat folder Peningkatan Windows10 dalam pemacu sistem Windows 10 dan bertanya-tanya sama ada anda boleh menghapusnya, maka ya, anda boleh. Pembantu Kemas Kini Windows 10 membuat folder. Dalam catatan ini, kami akan berkongsi bagaimana anda boleh menghapus folder Peningkatan Windows10 di Windows 10, dan juga menyingkirkan alat Pembantu.

Pembantu Kemas Kini Windows 10 adalah alat rasmi untuk Microsoft, yang akan tersedia setelah beberapa hari dilancarkan kemas kini ciri. Ia boleh memuat turun dan memasang kemas kini ciri pada peranti anda. Anda juga boleh menggunakan alat ini jika anda tidak sabar menunggu muat turun automatik berlaku sendiri. Windows Update memastikan anda mendapat kemas kini fitur baru setiap kali ia dilepaskan. Namun, jika, atas sebab tertentu, kemas kini tidak tersedia untuk komputer anda, anda boleh menggunakan pembantu Kemas Kini Windows 10.

Padam Folder Windows10Upgrade

Folder Windows10Upgrade terletak di C: \ atau pemacu sistem utama dan digunakan oleh alat untuk memuat turun fail.

Ada kemungkinan anda mungkin pernah menggunakan alat ini pada suatu ketika, dan melupakannya. Folder dibuat semasa anda memasang Windows 10 menggunakan Pembantu Kemas Kini. Oleh itu, apabila anda membuangnya, folder tersebut juga akan membuangnya. Sekiranya anda tidak menyahpasang Pembantu, ia akan mencipta semula folder.

Cara menghapus folder Windows10Upgrade di Windows 10

Sekiranya proses Peningkatan Windows 10 berjalan lancar, anda boleh memadam folder ini dengan selamat. Terdapat pelbagai cara untuk mematikan Pembantu Kemas Kini Windows 10:

  1. Nyahpasang Pembantu Kemas Kini Windows 10
  2. Terus membunuh Windows Update Assistant
  3. Berhenti Mengemas kini Perkhidmatan Orkestrator
  4. Keluarkan kebenaran pelaksanaan Windows 10 Update Assistant.

Kaedah pertama akan menghapus folder Windows10Upgrade secara automatik - dan kami mengesyorkan menggunakan kaedah ini.

padamkan folder Windows10Upgrade

Dalam kes ke-2 atau ke-3, kami akan mencadangkan penghapusan folder secara manual. Folder mengandungi fail persediaan Windows 10, jadi menghapusnya adalah selamat.

Kaedah terakhir adalah di mana anda boleh membuang kebenaran pelaksanaan program, dan tidak akan dapat dijalankan. Untuk membuat ini:

  • Lancarkan pengurus tugas, cari pembantu Kemas kini Windows 10, klik kanan dan cari lokasi fail.
  • Klik kanan pada pembantu, dan pilih Properties> Security
  • Keluarkan izin Jalankan dari setiap pengguna.

Sekiranya peningkatan anda berjalan lancar maka anda mungkin tidak lagi memerlukan fail tersebut sehingga kemas kini ciri seterusnya, anda boleh menghapusnya dengan selamat.

PS: Folder ini berbeza dengan folder Windows.old, yang berisi sandaran dari versi file sebelumnya dan digunakan untuk rollback ke versi OS sebelumnya.

Padam Folder Windows10Upgrade