Kesalahan DEVICE BOOT DEVICE yang tidak dapat diterima di Windows 10

Sekiranya anda menerima ralat INACCESSIBLE_BOOT_DEVICE setelah anda menaik taraf ke Windows 10 , atau setelah anda menggunakan Reset di Windows 10, maka catatan ini mencadangkan cara untuk mengatasi masalah tersebut.

Pemeriksaan bug PERANGKAT YANG TIDAK DIPERCAYAI biasanya menunjukkan bahawa sistem operasi Windows kehilangan akses ke partition sistem semasa permulaan. Sekiranya ini berlaku, sistem biasanya dimatikan setelah menunjukkan Skrin Biru atau Ralat Berhenti untuk melindungi dirinya daripada kemungkinan kerosakan atau kehilangan data.

PERANGKAT BOOT YANG TIDAK DIPERCAYAI

PERANGKAT BOOT YANG TIDAK DIPERCAYAI

Terdapat banyak sebab untuk kesilapan Berhenti Tidak Boleh Diakses_Boot_Device.

 • Pemacu penapis yang hilang, rosak, atau tidak berfungsi yang berkaitan dengan timbunan storan
 • Rasuah sistem fail
 • Perubahan pada mod atau tetapan pengawal storan di BIOS
 • Menggunakan pengawal storan yang berbeza berbanding pemacu lalai dari Windows
 • Memindahkan cakera keras ke komputer lain yang mempunyai pengawal yang berasingan
 • Motherboard atau alat kawalan storan yang rosak, atau perkakasan yang rosak
 • Kegagalan perkhidmatan TrustedInstaller untuk melakukan kemas kini yang baru dipasang kerana kerosakan Kedai Berbasis Komponen
 • Fail rosak dalam partition Boot

Berikut adalah beberapa cadangan yang boleh anda cuba selesaikan masalahnya. Lihat apa yang berlaku dalam kes anda:

1] Sekiranya anda berpendapat bahawa peranti boot mungkin salah, anda mungkin perlu mengedit pilihan boot.

2] Keluarkan sebarang perkakasan yang baru ditambahkan.

3] Periksa sama ada versi firmware cakera tidak sesuai dengan Windows 10. Jika tidak, anda mungkin perlu mengemas kini ke versi firmware terkini. Lihat sama ada anda perlu mengemas kini BIOS.

4] Sekiranya anda baru-baru ini menambahkan pemacu, mulakan semula komputer anda, masukkan menu Pilihan Boot Lanjutan, pilih pilihan Konfigurasi Baik Terakhir Dikenal . Anda boleh boot Windows 10 ke Safe Mode dan mencuba pemulihan sistem atau Rollback.

5] Jika anda rasa penyebabnya ialah kerosakan cakera keras, Jalankan Chkdsk / f / r pada partition sistem. Sekiranya anda tidak dapat boot ke Windows, gunakan Recovery Console dan jalankan Chkdsk / r atau jalankan Chkdsk dari Repair Console.

6] Sekiranya anda baru sahaja menaik taraf ke Windows 10 dan anda melihat ralat ini, kemudian, muat turun dan gunakan Media Creation Tool, menggunakan komputer lain dan simpan ke peranti USB. Gunakan untuk melakukan pemasangan yang bersih, dengan mengklik pada fail persediaan atau boot dari USB. Sekiranya anda diminta mendapatkan kunci produk, klik Langkau langkah ini . Windows 10 akan diaktifkan sendiri semasa anda log masuk dengan akaun Microsoft anda.

Penyelesaian masalah lanjutan untuk Hentikan ralat 7B atau Tidak dapat diakses_Boot_Device

1] Sahkan bahawa cakera but disambungkan dan boleh diakses.

Boot ke Advanced Recovery, dan kemudian buka Prompt Perintah. Di sini kita akan mengetahui sama ada cakera but disambungkan, dan tersedia.

Microsoft mengesyorkan agar anda menjalankan diskpart , dan kemudian jalankan perintah disk list . Perintah ini akan mendedahkan senarai pemacu fizikal yang dilampirkan ke komputer. Sekiranya mereka bersambung, anda akan mendapat maklumat seperti gambar di bawah:

Perintah Disk List Partpart

Nota:

 • Antara muka UEFI akan mempunyai tanda bintang ( ) di lajur ** GPT *.
 • Antara muka BIOS tidak akan mempunyai tanda bintang di lajur Dyn .

Sekiranya arahan senarai disk menyenaraikan disk OS dengan betul, jalankan perintah list vol di diskpart. Ia harus menghasilkan output yang serupa dengan gambar seterusnya.

senaraikan hasil diskpart vol

Gambar di atas memaparkan Volume 1 sebagai boot disk. Sekiranya tidak ada penyenaraian serupa, anda mungkin perlu memperbaiki partisi but sendiri atau berhubung dengan pusat servis OEM.

2] Sahkan integriti Pangkalan Data Konfigurasi Boot

Pangkalan Data Konfigurasi Boot, pengganti fail Boot.ini, mengandungi parameter konfigurasi boot dan mengawal bagaimana sistem operasi di boot. Sekiranya terdapat kerosakan atau salah konfigurasi, kita harus memperbaikinya. Sebelum itu, mari kita diagnosis jika ada masalah.

Boot ke Advanced Recovery, dan kemudian buka Prompt Perintah. Ketik bcdedit dan tekan Enter. Anda akan mendapat hasil seperti pada gambar di bawah. UEFI dan BIOS mempunyai sedikit perbezaan.

Dalam hasilnya, perhatikan jika pengecam ditetapkan ke lalai , dan peranti & jalan , arahkan ke partisi yang betul. Ia hanya dapat memastikan bahawa fail "winload" dimuat dengan betul. Sekiranya ini bukan yang anda lihat, kami harus memperbaiki BCD.

Antara muka BIOS tidak akan mempunyai jalan, melainkan pemacu. Tetapi antara muka UEFI akan menunjukkan jalan lengkap dalam parameter partition peranti.

a] Tetapkan partition peranti lalai

 • Ambil sandaran BCD menggunakan perintah bcdedit / export C: \ temp \ bcdbackup. Untuk memulihkan pada peringkat kemudian, anda boleh mengganti / mengeksport dengan / mengimport.
 • Sekiranya peranti di bawah {default} salah atau hilang, jalankan perintah bcedit dengan pilihan set bcdedit / set {default} partition peranti = C:

b] Buat semula BCD sepenuhnya

Sekiranya anda menerima mesej ralat yang mengatakan Kedai data konfigurasi boot tidak dapat dibuka, Sistem tidak dapat mencari fail yang ditentukan, kemudian jalankan bootrec / rebuildbcd pada Prompt Perintah.

c] Sahkan Lokasi winload dan bootmgr

Bootmgr (Windows Boot Manager) dan Winload (Windows OS Loader) adalah sebahagian daripada fasa boot. PreBoot memuat Boot manager, yang seterusnya memuatkan Winload. Sekiranya fail tidak berada di tempat yang betul, proses boot akan terhenti. Berikut adalah lokasi fail-

 • bootmgr:% SystemDrive% \ bootmgr
 • winload:% SystemRoot% \ system32 \ winload.exe

Sebelum meneruskan, pastikan anda membuat cadangan semua kandungan di bawah partisi SYSTEM ke lokasi lain. Ia akan menjadi berguna sekiranya ada yang tidak kena. Gunakan Prompt Perintah untuk menavigasi ke pemacu Sistem, dan buat folder di mana anda boleh membuat sandaran semuanya.

Arahkan ke direktori ini, dan buka fail menggunakan arahan Attrib -s -h -r . Sekiranya mereka tidak berada di tempat mereka, mari kita bina semula.

Bcdboot: \ windows / s: / f SEMUA

Di mana "OSDrive" adalah tempat Windows tersedia, dan pemacu sistem adalah tempat bootmgr berada.

Reboot dan lihat apakah ini telah membantu.

Sekiranya tidak ada yang berfungsi, anda mungkin perlu memasang semula OS anda yang lebih awal, iaitu. Sistem operasi Windows 8.1 atau Windows 7, aktifkan, tingkatkan ke Windows 10, aktifkan dan kemudian bersihkan pasang Windows 10 menggunakan ISO.

PETUA : Catatan ini akan membantu anda sekiranya anda menerima Skrin Biru 0x7B INACCESSIBLE_BOOT_DEVICE selepas Kemas Kini Windows.

PERANGKAT BOOT YANG TIDAK DIPERCAYAI