3 helah alamat Gmail yang hebat untuk memanfaatkan ID e-mel anda dengan lebih banyak

Hampir 10 tahun yang lalu, Gmail mencabar pengguna Yahoo, Hotmail, dan AOL untuk menjadi perkhidmatan e-mel pengguna yang paling banyak digunakan hari ini. Dengan pangkalan pengguna lebih dari 1 bilion, bukan rahsia mengapa kebanyakan kita mempunyai akaun Google.

Trik Alamat Gmail

Namun, adakah anda berfikir bahawa anda memanfaatkan sepenuhnya akaun Gmail anda? Adakah anda tahu mengenai ciri-ciri Gmail yang sebenarnya dapat menambahkan banyak pengalaman E-mel anda? Kami mempunyai tiga helah Gmail rahsia yang mungkin belum anda cuba. Teruskan membaca.

1. Gunakan (+) untuk membuat adik-beradik alamat Gmail anda yang tidak terhad

Ya, itu mungkin. Cukup tambahkan tanda tambah (“+”) setelah alamat e-mel anda dan selepas itu, anda boleh memasukkan gabungan kata atau angka untuk membuat sebilangan besar ID e-mel yang diperibadikan dengan peti masuk yang sama.

Contohnya, jika ID e-mel anda sekarang adalah [email protected] , anda dapat mengubah e-mel ke [email protected] atau [email protected] atau menggunakan kombinasi apa pun untuk tetap menerima e-mel dengan ID yang sama, windowsclub @ gmail.com .

Oleh itu dengan menggunakan helah Gmail ini, anda akan dapat membuat beberapa alias ID utama anda dan itu juga tanpa mengubah tetapan atau konfigurasi apa pun.

Petua:

  1. Anda boleh menggunakan beberapa alias untuk mendaftar dengan perkhidmatan web dengan nama mereka selepas tanda (“+”). Oleh itu, apabila anda mendapat e-mel dari mereka di ID utama anda, anda akan segera mengetahui perkhidmatan mana yang menghantar e-mel kepada anda.
  2. Anda boleh menggunakan nama alias untuk mendaftar ke saluran sosial dan menggunakan namanya semasa mendaftar. Contohnya, [email protected] dapat diubah suai menjadi [email protected], [email protected] , dan sebagainya.

2. Gunakan (.) Titik untuk membuat beberapa alamat dari alamat utama anda

Ini adalah satu lagi helah Gmail mengenai bagaimana anda boleh membuat banyak alamat e-mel dengan memasukkan (.) Titik di mana sahaja di alamat Gmail anda. Gmail tidak mengenali titik sebagai watak dalam alamat dan mengabaikannya walaupun anda memasukkannya secara tidak sengaja.

Contohnya, [email protected] boleh ditulis sebagai [email protected] . E-mel akan tetap berada di alamat utama. Ingat noktah dalam alamat e-mel anda tanpa apa-apa dan dengan itu anda boleh membuat banyak id.

Petua: Anda masih boleh mendaftar untuk perkhidmatan dalam talian walaupun tanpa mendedahkan id e-mel anda. Cukup gunakan nama alias dengan memasukkan titik. Padamkan atau simpan e-mel sedemikian mengikut kehendak anda.

3. Hantar e-mel di Gmail

Ini adalah helah Gmail yang sangat berguna yang dapat menyelamatkan anda dari rasa malu. Sering kali kita mengirim e-mel dengan tergesa-gesa, hanya untuk segera menyadari bahawa kita seharusnya tidak mengirim, atau ada pengubahsuaian yang diperlukan dalam kandungan e-mel.

Jangan risau! Ada cara untuk mengelakkannya dan di Gmail, anda sebenarnya boleh menghentikan e-mel setelah anda menekan butang "Kirim".

Klik pada ikon "gear" di peti masuk anda dan pergi ke " Tetapan ".

Muslihat Gmail

Dalam "Tetapan" cari tab "Urungkan Hantar" .

Trik Alamat Gmail

Klik> "Dayakan Undo Send" . Anda dapat menetapkan " Kirim periode pembatalan " maksimum 30 saat. Tempoh pembatalan Kirim adalah masa di mana anda dapat Menghapus pesanan.

Muslihat Gmail

Sekarang tatal ke bawah halaman dan klik " Simpan Perubahan ". Anda telah menyelesaikan perubahan Tetapan.

Sekarang, setiap kali anda menghantar e-mel, anda akan melihat pilihan "Urungkan" (seperti yang ditunjukkan di bawah) menggunakan yang anda boleh menghentikan e-melnya. Perhatikan, Undo akan aktif hanya selama beberapa saat, tepat waktu yang anda tetapkan dalam tempoh pembatalan di "Tetapan". Oleh itu, anda harus menekan " Undo " dengan cepat.

Muslihat Gmail

Setelah berjaya menghentikan mesej, anda perlu mendapatkan pop timbul pengesahan bahawa "Penghantaran telah dibatalkan ". Sekarang anda boleh mengubah atau menghapus mesej asal seperti gambar di bawah.

Muslihat Gmail

Saya pasti bahawa anda akan menyukai helah Gmail di atas. Beritahu kami jika anda mendapat faedah dari mereka atau ada lebih banyak helah untuk anda kongsi di sini.

Lapar lagi? Lihatlah helah Gmail tersembunyi ini.

Muslihat Gmail