Windows tidak dapat mengesan tetapan proksi rangkaian ini secara automatik

Sekiranya anda melihat tanda seru kuning pada ikon Rangkaian di dulang sistem dan anda menerima mesej ralat Windows tidak dapat mengesan tetapan proksi rangkaian ini secara automatik , berikut adalah beberapa penyelesaian yang mungkin sesuai untuk anda. Walaupun memulakan semula penghala dapat menyelesaikan masalah ini, berkali-kali, ia tidak berfungsi - dan dalam kes seperti itu, anda perlu menyelesaikannya lebih jauh.

Windows tidak dapat mengesan tetapan proksi rangkaian ini secara automatik

Cadangan berikut akan membantu anda memperbaiki Windows tidak dapat secara automatik mengesan ralat tetapan proksi rangkaian ini pada sistem anda:

 1. Periksa tetapan pelayan proksi
 2. Periksa tetapan Proksi dalam Tetapan Windows
 3. Dapatkan alamat pelayan DNS secara automatik
 4. Mulakan semula Penyesuai Rangkaian
 5. Imbas PC dengan alat penyingkiran adware
 6. Pasang / kemas kini pemacu rangkaian
 7. Tetapkan semula tetapan Internet
 8. Nyahaktifkan sementara antivirus, perisian firewall atau VPN
 9. Gunakan Penyelesai Masalah Rangkaian.

Mari kita lihat kaedah ini secara terperinci.

1] Periksa tetapan pelayan proksi

Windows tidak dapat mengesan tetapan proksi rangkaian ini secara automatik

Ini mungkin penyelesaian terbaik untuk masalah ini kerana masalah ini biasanya berlaku kerana pelayan proksi yang salah. Tekan Win + R, ketik inetcpl.cpl dan tekan butang Enter. Sebagai pilihan, anda boleh mencari Pilihan Internet di kotak carian Bar tugas atau Cortana. Setelah membuka tetingkap Internet Properties, beralih ke tab Sambungan . Anda harus mencari butang yang disebut tetapan LAN. Klik padanya. Selepas itu, pastikan Gunakan pelayan proksi untuk pilihan LAN anda tidak dicentang. Sekiranya ia diperiksa, hapus tanda semak dan simpan perubahan anda.

2] Periksa tetapan Proksi dalam Tetapan Windows

Sekiranya anda sering menggunakan proksi manual, inilah masanya anda perlu mendaftar. Untuk itu, tekan Win + I untuk membuka panel Tetapan Windows. Selepas membuka, pergi ke Rangkaian & Internet> Proksi. Di sebelah kanan anda, pastikan tetapan proksi dimasukkan dengan betul. Anda juga boleh mematikan proksi manual dan hanya mengaktifkan pilihan tetapan secara automatik .

3] Dapatkan alamat pelayan DNS secara automatik

Masalah ini sering berlaku semasa anda menggunakan sambungan Ethernet langsung atau menggunakan kabel Ethernet melalui penghala Wi-Fi. Sekiranya anda belum mengaktifkan pilihan Mendapatkan alamat pelayan DNS ini secara automatik , anda mungkin mendapat mesej ralat.

Untuk mengesahkan, tekan Win + R , ketik ncpa.cpl dan tekan butang Enter. Anda boleh mencari Ethernet atau nama rangkaian lain yang disambungkan. Klik kanan padanya, pilih Properties > Internet Protocol Version 4 (TCP / IPv4). Seterusnya, klik pada Properties . Di tetingkap seterusnya, periksa sama ada Mendapatkan alamat pelayan DNS secara automatik dipilih atau tidak. Sekiranya tidak, anda perlu memilihnya bersama dengan Mendapatkan alamat IP secara automatik .

Catatan: Penyelesaian ini hanya berfungsi apabila anda menggunakan kabel Ethernet melalui penghala. Ia tidak berfungsi apabila anda mempunyai sambungan Ethernet langsung.

4] Mulakan semula Penyesuai Rangkaian

Setiap komputer mempunyai penyesuai rangkaian yang membantu pengguna mendapatkan sambungan internet. Anda boleh memulakan semula penyesuai rangkaian itu dan periksa sama ada ia berfungsi atau tidak. Untuk itu, tekan Win + R , ketik ncpa.cpl dan tekan Enter. Sekarang, klik kanan pada nama rangkaian yang disambungkan dan pilih Lumpuhkan . Selepas satu minit, sekali lagi klik kanan pada yang sama dan pilih Aktifkan .

5] Imbas PC dengan alat penyingkiran adware

Kadang kala adware dan malware boleh mengaktifkan tetapan pelayan proksi secara automatik atau membuat beberapa perubahan lain secara dalaman. Oleh itu, anda mungkin mendapat ralat semasa cuba menyambungkan PC ke internet. Oleh itu, ini adalah idea yang baik untuk mengimbas sistem penuh anda dengan alat penyingkiran adware yang boleh dipercayai seperti AdwCleaner.

6] Pasang / kemas kini pemacu rangkaian

Walaupun Windows 10 mengesan rangkaian tanpa memasang pemacu baru, anda mungkin perlu memasang semula atau mengemas kini pemacu rangkaian anda.

7] Tetapkan semula tetapan Internet

Sekiranya anda menetapkan semula tetapan Internet Explorer, anda mungkin dapat menyelesaikan masalah ini juga kerana ia akan menghapus semua perubahan tambahan yang dibuat oleh pengguna atau sistem. Anda boleh menetapkan semula ke tetapan kilang menggunakan pilihan ini. Untuk itu, tekan Win + R , taip inetcpl. cpl dan tekan butang Enter. Tukar ke tab Advanced dan klik pada butang Reset . Pada tetingkap seterusnya, klik pada butang Reset sekali lagi. Selepas itu, mulakan semula PC anda dan periksa sama ada anda mendapat sambungan internet yang sah atau tidak.

8] Nyahaktifkan sementara antivirus, perisian firewall atau VPN

Sekiranya anda baru-baru ini memasang antivirus, perisian firewall atau aplikasi VPN, anda harus mematikannya untuk waktu yang singkat untuk memeriksa apakah mereka membuat masalah atau tidak. Kadang kala perisian seperti ini boleh menyebabkan masalah berkaitan dengan sambungan masuk dan keluar.

9] Tetapkan semula TCP / IP

Menetapkan semula TCP / IP dapat menyelesaikan masalah ini jika masalah berlaku kerana rasuah.

10] Gunakan Penyelesai Masalah Rangkaian

Panel Tetapan Windows dilengkapi dengan penyelesai masalah yang dapat menyelesaikan pelbagai masalah internet. Untuk menggunakan ini, tekan Win + I untuk membuka Tetapan Windows. Kemudian, pergi ke Kemas kini & Keselamatan> Selesaikan Masalah . Di sebelah kanan anda, klik pada Sambungan Internet dan Jalankan butang penyelesai masalah dan ikuti arahan skrin.

Bacaan berkaitan:

 • Selesaikan masalah sambungan Rangkaian & Internet
 • Cara membetulkan Rangkaian Tidak Dikenal
 • Windows tidak dapat mendapatkan Tetapan Rangkaian dari penghala
 • Windows 10 tidak dapat menyambung ke Internet
 • Tiada Akses Internet di Windows 10
 • Selesaikan masalah Kesambungan Windows 10 dengan penyesuai Hotspot dan Wi-Fi
 • Mesej Kesambungan Rangkaian Terhad.