Windows Defender dimatikan oleh Dasar Kumpulan

Windows Defender adalah anti-virus lalai pada Windows 10. Ia cukup baik untuk kebanyakan kes utama. Oleh itu, anda tidak memerlukan pilihan pihak ketiga melainkan untuk kes yang melampau yang jarang berlaku. Tidak ketinggalan, Windows Defender bukan babi sumber, jadi ia harus bermain dengan baik dengan sistem Windows 10 anda. Sekarang, ada kalanya Windows Defender gagal berfungsi kerana Dasar Kumpulan. Ini cenderung terjadi kadang-kadang, tetapi jangan risau, kami di sini untuk menenangkan fikiran anda dengan beberapa pembaikan.

Windows Defender dimatikan oleh Dasar Kumpulan

Windows Defender dimatikan oleh Dasar Kumpulan

Sekiranya anda menerima ralat Dasar Kumpulan Windows Defender yang menyatakan Windows Defender - Aplikasi ini dimatikan oleh Dasar Kumpulan maka anda perlu mengaktifkannya menggunakan Penyunting Dasar, Tetapan atau Pendaftaran Kumpulan. Ketahui cara melakukannya.

Periksa sama ada Windows Defender dimatikan melalui Tetapan

Windows Defender dimatikan oleh Dasar Kumpulan

Pilihan pertama yang perlu diambil di sini ialah memeriksa apakah Windows 10 dimatikan melalui aplikasi Tetapan. Kami akan melakukan ini dengan melancarkan Windows Key + I yang menekan untuk membuka aplikasi Tetapan , kemudian arahkan ke Kemas kini & Keselamatan .

Pilih Windows Defender dari menu, kemudian pilih Open Windows Defender Security Center . Selain itu, pergi ke perlindungan Virus & ancaman , kemudian ambil langkah ke tetapan perlindungan Virus & ancaman di bahagian bawah.

Cari perlindungan masa nyata dan aktifkan jika belum diaktifkan sebelumnya. Ini mesti memperbaiki semuanya.

Sekiranya itu tidak berjaya, maka kita harus melakukan sesuatu yang lebih sukar, jadi ikuti dengan teliti.

Dayakan Windows Defender menggunakan Dasar Kumpulan

Windows Defender dimatikan oleh Dasar Kumpulan 1

Jalankan dialog Jalankan dengan menekan Windows Key + R , dan pastikan anda telah log masuk sebagai pentadbir. Taip gpedit.msc ke dalam kotak dan pergi ke:

Dasar Komputer Tempatan> Templat Pentadbiran> Komponen Windows> Windows Defender Antivirus.

Di panel kanan, klik dua kali pada Matikan Windows Defender Antivirus. Sekarang dari kotak Properties yang terbuka, pilih Not Configured dan kemudian tekan OK.

Tetapan dasar ini mematikan Windows Defender Antivirus. Sekiranya anda mengaktifkan tetapan dasar ini, Windows Defender Antivirus tidak berjalan, dan komputer tidak diimbas untuk perisian hasad atau perisian lain yang mungkin tidak diingini. Sekiranya anda mematikan atau tidak mengkonfigurasi tetapan dasar ini, secara default Windows Defender Antivirus berjalan dan komputer diimbas untuk perisian hasad dan perisian lain yang mungkin tidak diingini.

Mulakan semula komputer anda untuk melihat perubahan terakhir. Sekiranya semuanya berfungsi dengan baik, maka hebat.

Tweak Registry untuk menghidupkan Windows Defender

OK, jadi rencananya di sini adalah dengan menekan Windows Key + R untuk melancarkan dialog Run , kemudian ketik regedit ke dalam kotak, dan klik Enter setelahnya. Melakukan ini harus melancarkan Windows 10 Registry Editor. Cari kunci berikut:

HKEY_LOCAL_MACHINE \ PERISIAN \ Polisi \ Microsoft \ Windows Defender

Sekiranya anda melihat kunci DisableAntiSpyware di sana, padamkannya.

Sekiranya anda memerlukan input tambahan, siaran ini di Windows Defender dimatikan atau tidak berfungsi akan membantu anda.