Waktu Jam Windows 10 salah? Inilah penyelesaian yang betul!

Adakah komputer Windows 10/8/7 anda memaparkan Waktu yang salah di Taskbar? Sekiranya ini, maka catatan ini memberi anda beberapa petua mengenai cara menyelesaikan masalah dan membuat Windows 10 memaparkan waktu sistem yang betul di Taskbar.

Kadang kala Windows Time boleh bertindak pelik! Perkhidmatan Waktu Windows mungkin berhenti berfungsi atau Penyegerakan Masa mungkin gagal. Terdapat juga kes-kes ketika Waktu Sistem Windows boleh melonjak ke belakang!

Waktu Jam Windows 10 salah

Sekiranya Waktu Windows 10 anda salah, untuk menyelesaikan masalah anda, anda harus melihat mana yang berikut membantu anda:

  1. Ubah tetapan Tarikh & Masa
  2. Pastikan bahawa Perkhidmatan Masa Windows dimulakan dan ditetapkan untuk berjalan secara automatik pada permulaan
  3. Tukar Pelayan Masa Internet & lihat apakah ia membantu
  4. Daftarkan semula fail DLL Masa Windows
  5. Daftarkan semula proses Waktu Windows
  6. Memaksa Windows untuk menyegerakkan Masa menggunakan CMD
  7. Ganti bateri CMOS anda jika habis.

Sebelum kita mula menyelesaikan masalah ini, ada baiknya kita menjalankan Pemeriksa Fail Sistem. Untuk melakukannya, anda perlu menaip sfc / scannow dalam CMD yang tinggi dan tekan Enter. Tunggu sebentar dan apabila tugas selesai, mulakan semula komputer Windows anda. Setelah anda melakukan ini, kami dapat terus maju untuk cuba menyelesaikan masalahnya.

1] Ubah tetapan Tarikh & Masa

Dari Menu WinX, buka Tetapan> Masa & Bahasa> Tarikh & Masa.

windows 10 masa salah

Di sini anda harus memastikan bahawa Tetapkan waktu secara automatik dan Tetapkan zon waktu secara automatik adalah 'Hidup'. Lihat apakah ini sesuai untuk anda.

Sekiranya tidak membantu, ubah Tetapkan waktu secara automatik ke 'Mati' dan kemudian klik pada butang Tukar untuk menetapkan waktu secara manual. Panel berikut akan dibuka di mana anda boleh membuat perubahan yang diperlukan.

Sekiranya ini tidak membantu, ubah Tetapkan zon waktu secara automatik menjadi 'Mati' dan kemudian dari menu lungsur turun, tetapkan zon waktu anda secara manual.

Oleh itu, anda perlu melihat sama ada bermain dengan perubahan ini dapat membantu anda.

Sekiranya ini tidak membantu, baca terus.

2] Periksa status Perkhidmatan Masa Windows

Waktu Jam Windows 10 salah

Untuk melakukannya, ketik services.msc dalam Mula Cari dan tekan Enter. Dalam Pengurus Perkhidmatan , arahkan ke perkhidmatan Waktu Windows dan klik dua kali padanya.

Periksa dan lihat apakah Status Perkhidmatan Dimulakan dan jenis Permulaan ditetapkan pada Automatik . Anda boleh mengklik butang Mula untuk memulakan perkhidmatan. Lakukan yang diperlukan, klik pada Terapkan / OK dan keluar.

3] Tukar Pelayan Masa Internet

Untuk menyegerakkan dan mengemas kini waktu sistem anda secara manual dengan pelayan Waktu Internet seperti time.windows, com , anda harus mengklik kanan pada Masa di bar tugas> Laraskan Masa & tarikh> tab Waktu Internet> Ubah Tetapan> Kemas kini sekarang.

Sekiranya anda mahu, anda boleh menukar Pelayan Masa dari time.windows.com dari pelayan masa lain pilihan anda.

Anda juga boleh mengkonfigurasi perkhidmatan Windows Time untuk menggunakan jam perkakasan dalaman atau sumber masa luaran. Sokongan Microsoft menawarkan muat turun Fix It yang membolehkan anda melakukan ini secara automatik dengan satu klik.

4] Daftarkan semula fail DLL Masa Windows

Anda mungkin mahu mendaftarkan semula fail dll. Fail dll yang berkenaan di sini ialah w3time.dll . Untuk melakukannya, buka arahan arahan sebagai Pentadbir, ketik yang berikut dan tekan Enter:

regsvr32 w32time.dll

Sekiranya ini tidak membantu, anda harus mencuba dan mendaftarkan semula proses Windows Time exe.

5] Daftarkan semula proses Windows Time

The Windows Masa Perkhidmatan atau W32Time.exe mengekalkan tarikh dan penyegerakan masa pada semua pelanggan dan pelayan dalam rangkaian. Sekiranya perkhidmatan ini dihentikan, penyegerakan tarikh dan waktu tidak akan tersedia. Sekiranya perkhidmatan ini dilumpuhkan, perkhidmatan yang bergantung padanya secara eksplisit akan gagal dimulakan.

The file Windows Masa atau W32tm.exe, bertempat di folder System32, digunakan untuk mengkonfigurasi tetapan perkhidmatan Windows Time. Ini juga dapat digunakan untuk mendiagnosis masalah dengan layanan waktu. W32tm.exe adalah alat baris perintah pilihan untuk mengkonfigurasi, memantau, atau menyelesaikan masalah perkhidmatan Waktu Windows.

Anda harus menggunakan parameter / register . Parameter ini, ketika dijalankan untuk W32tm.exe, mendaftarkan perkhidmatan waktu untuk dijalankan sebagai perkhidmatan dan menambahkan konfigurasi lalai ke registri.

Untuk melakukannya, dalam command prompt yang dinaikkan , ketik perintah ini satu demi satu dan tekan Enter:

hentian bersih w32time w32tm / batalkan pendaftaran w32tm / daftar

6] Paksa Windows untuk menyegerakkan Masa menggunakan CMD

Anda juga boleh memaksa Windows untuk menyegerakkan Masa menggunakan W32tm.exe. W32tm.exe adalah baris arahan yang digunakan untuk mengkonfigurasi, memantau atau menyelesaikan masalah Windows Time Service di Windows 10 PC.

Untuk melakukan ini, buka arahan arahan tinggi dan ketik perintah berikut satu demi satu:

hentian bersih w32time w32tm / batalkan pendaftaran w32tm / daftar permulaan bersih w32time w32tm / disegerakkan semula

Nyalakan semula komputer anda dan lihat apakah ia telah membantu.

7] Periksa Bateri BIOS anda

Sekiranya tidak ada yang membantu, periksa dan ganti bateri CMOS anda jika ia telah habis.

Saya yakin bahawa sesuatu di sini akan membantu anda. Sekiranya tidak ada yang berfungsi, gunakan perisian penyegerakan Masa percuma.

Setelah masa ditunjukkan dengan betul, anda mungkin ingin memeriksa ketepatan Jam Sistem anda.

Petua Bonus : Lihat bagaimana anda boleh mengubah selang Kemas kini Masa Internet di Windows 10.

Original text


Waktu Jam Windows 10 salah