Windows tidak dapat memasang fail yang diperlukan, Kod Ralat 0x8007025D

Sekiranya anda cuba mengemas kini Windows 10 dengan Pembaruan Ciri baru, anda menemui kod ralat 0x8007025D dengan mesej ralat yang menyertainya Windows tidak dapat memasang fail yang diperlukan , maka siaran ini bertujuan untuk membantu anda. Dalam catatan ini, kami akan mengenal pasti kemungkinan penyebab ralat kemas kini ini, dan juga memberikan penyelesaian yang boleh anda cuba untuk membantu mengurangkan masalah ini.

Apabila kemas kini gagal, anda akan menerima permintaan mesej ralat berikut:

Windows tidak dapat memasang fail yang diperlukan, Kod Ralat 0x8007025D

Persediaan Windows

Windows tidak dapat memasang fail yang diperlukan. Pastikan semua fail diperlukan untuk pemasangan

tersedia, dan mulakan semula pemasangan. Kod ralat: 0x8007025D

Semasa siasatan, kod ralat 0x8007025D = ERROR_BAD_COMPRESSION_BUFFER , yang diterjemahkan ke penyangga yang ditentukan mengandungi data yang tidak terbentuk.

USB 3.0 menggunakan mod Message Signaled Interrupt (MSI) untuk komunikasi dengan sistem. Sedangkan, USB 2.0 menggunakan sistem Interrupt Request (IRQ) yang jauh lebih tua . Salah satu ciri sistem MSI baru yang digunakan oleh peranti USB 3.0 adalah pengendalian pemindahan data yang tidak segerak antara peranti dan sistem. Ini memerlukan penyangga di mana data dialirkan ke pada kadar data yang tinggi, yang kemudiannya disahkod oleh sistem. Sekiranya anda menerima ralat 0x8007025D semasa proses kemas kini ciri, kemungkinan peranti PNY anda mengirim data yang buruk atau rosak ke penyangga, penyangga peranti anda tersedak atau peranti anda tidak dapat menyahkod data dengan betul.

Data yang rosak pada pemacu USB bermaksud bahawa data ini tidak dapat didekodekan dengan betul sehingga menimbulkan kesalahan ini. Data yang rosak mungkin dari fail gambar ISO yang rosak yang digunakan untuk membuat pemacu USB yang dapat di-boot. Sekiranya fail yang harus disalin hilang atau rosak, anda akan mendapat ralat ini. Masalahnya juga mungkin timbul daripada pemacu kilat buruk yang tidak dapat dibaca pada bahagian tertentu. Sekiranya anda mungkin memasang peranti USB lain yang dibaca sebagai pemacu cakera lain, data yang dihantar ke penyangga oleh peranti ini mungkin menyebabkan kesalahan.

Juga, jika HDD atau SSD mempunyai sektor atau rekod yang buruk dan pemasangan Windows cuba menyalin fail ke ruang ini, ralat dikembalikan ke penyangga, yang seterusnya menunjukkan ralat 0x8007025D. RAM yang buruk juga mungkin menjadi penyebab ralat ini. Sekiranya data disalin ke bahagian RAM yang tidak baik, maka teknologi penyangga akan menerima ralat, oleh itu, menunjukkan ralat 0x8007025D.

Windows tidak dapat memasang fail yang diperlukan, Ralat 0x8007025D

Sekiranya anda menghadapi masalah ini, anda boleh mencuba penyelesaian yang disyorkan kami di bawah tanpa urutan tertentu dan melihat apakah itu dapat membantu menyelesaikan masalah tersebut.

  1. Cabut plag mana-mana peranti luaran
  2. Kurangkan saiz ruang cakera HDD atau SSD dan formatlah
  3. Muat turun imej Windows 10 ISO baru dan buat pemacu yang boleh di-boot pada USB lain
  4. Jalankan diagnostik memori pada RAM anda dan ganti stik RAM yang buruk (jika berkenaan).

Mari kita lihat perihal proses yang berkaitan dengan setiap penyelesaian yang disenaraikan.

1] Cabut plag mana-mana peranti luaran

Penyelesaian ini menghendaki anda mencabut semua peranti USB dan peranti periferal lain termasuk kabel internet. Selalunya pemasangan Windows akan membuang kesalahan 0x8007025D kerana pemacu perkakasan yang buruk atau pemacu yang ketinggalan zaman.

Ternyata setelah menyalin fail ke komputer anda, pemasangan Windows mungkin tidak memerlukan pemacu USB anda lagi. Cabut sahaja pemacu anda dan lihat apakah pemasangan akan berterusan dari tempat ia berhenti.

Sekiranya masih menghadapi kesilapan, teruskan dengan penyelesaian seterusnya.

2] Kurangkan saiz ruang cakera HDD atau SSD dan formatlah

Anda hanya memerlukan sekitar 20GB ruang untuk memasang Windows 10. Oleh itu, jika anda menghadapi ralat ini semasa memasang kemas kini ciri baru dari pemacu USB, anda boleh mencuba mengurangkan partisi pemasangan anda menjadi sekitar 125GB. Ini akan mengurangkan kemungkinan ruang yang anda salin rosak.

Anda boleh mengurangkan ruang cakera dengan mengklik pilihan Extend setelah memilih pilihan Custom Install Windows 10. Namun, pastikan cakera keras anda sihat dan tidak rosak dengan cara apa pun.

Sekiranya anda melakukan pemasangan yang bersih, pastikan anda memformat partisi yang ingin anda pasangkan. Ini akan mengatasi sektor dan rekod buruk. Anda boleh memformat partition, dengan klik pada F ormat pilihan dan menerima untuk format, selepas memilih Custom Pasang pilihan

Selepas itu, cuba lagi pemasangan. Sekiranya masalah itu berlanjutan, anda boleh meneruskan penyelesaian seterusnya.

3] Muat turun imej Windows 10 ISO baru dan buat pemacu yang boleh di-boot pada USB lain

Ada kemungkinan bahawa gambar Windows 10 ISO yang anda muat turun mempunyai fail yang rosak yang tidak akan disahkod atau disalin. Kemungkinan besar fail tersebut hilang dari pemacu USB atau cakera terutamanya jika anda memuat turun fail melalui penciptaan gambar.

Selain itu, kemungkinan pemacu USB anda rosak atau mempunyai bahagian yang tidak dapat dibaca, maka teknologi penyangga akan mengesan ralat ini dan anda akan menerima 0x8007025D - Windows tidak dapat memasang mesej ralat fail yang diperlukan .

Dalam penyelesaian ini, anda perlu memuat turun imej Windows 10 ISO baru, membuat pemacu yang dapat di-boot pada pemacu USB lain dan kemudian mencuba semula pemasangan. Sekiranya pemasangan masih gagal dengan ralat, teruskan dengan penyelesaian seterusnya.

Sekiranya anda menggunakan USB 3.0 lebih awal, anda boleh mencuba menggunakan port USB 2.0 kerana menggunakan teknologi yang berbeza dari USB 3.0 untuk membaca data.

4] Jalankan diagnostik memori pada RAM anda dan ganti tongkat RAM yang buruk (jika berkenaan)

Anda mungkin mengalami mesej ralat ini kerana penyediaan Windows 10 lebih suka tidak memasang Windows pada peranti anda jika ia menemui RAM yang buruk daripada crash sepanjang masa selepas pemasangan.

Oleh itu, jika anda mempunyai dua tongkat RAM, masing-masing sekurang-kurangnya 1GB, anda boleh mencuba mengeluarkannya dan mencuba pemasangan (tukar jika yang pertama mengembalikan ralat). Anda juga dapat memeriksa kesilapan RAM menggunakan Alat Diagnostik Memori terbina dalam. Ganti mana-mana RAM yang buruk dan kemudian cuba pemasangan semula.

Mudah-mudahan, salah satu penyelesaian ini dapat digunakan untuk anda!