Kelantangan suara komputer terlalu rendah pada Windows 10

Sekiranya kelantangan suara pada komputer Windows anda terlalu rendah, berikut adalah beberapa kemungkinan penyelesaian yang boleh anda gunakan untuk menyelesaikan masalah tersebut. Masalahnya mungkin disebabkan oleh perisian atau mungkin berkaitan dengan perkakasan. Windows dilengkapi dengan beberapa tetapan penting yang perlu sempurna untuk mendapatkan kualiti suara yang baik. Sekiranya jumlah komputer anda terlalu rendah pada Windows 10/8/7 , ikuti langkah-langkah ini dan lihat apakah ada yang membantu anda menyelesaikan masalah tersebut.

Kelantangan bunyi komputer terlalu rendah

Lihat senarai dan kemudian tentukan cadangan mana yang ingin anda cuba terlebih dahulu.

  1. Kemas kini pemacu Audio
  2. Bersihkan pembesar suara secara fizikal
  3. Periksa dengan peranti lain
  4. Periksa tetapan Komunikasi
  5. Periksa Kesetaraan Loudness
  6. Tingkatkan suara Pemain Media
  7. Jalankan Penyelesai Masalah Audio.

1] Kemas kini pemacu Audio

Ini mungkin perkara pertama yang terlintas di fikiran kita. Mana-mana sistem bunyi yang anda gunakan, anda mesti memasang pemacu peranti terkini pada komputer anda. Oleh itu, kemas kini pemacu anda. Anda mungkin menggunakan perisian pengemas kini pemacu pihak ketiga atau lebih baik lagi, anda mungkin menggunakan alat untuk jenama PC anda seperti katakanlah, Utilitas Kemas kini Dell, Pembantu Sokongan HP, dan lain-lain. Anda mungkin akan melihat utiliti ini telah terpasang pada sistem anda.

2] Bersihkan pembesar suara secara fizikal

Sekiranya anda telah menggunakan pembesar suara yang sama untuk waktu yang lama, mungkin ada debu di atasnya, yang sering menyekat suara agar tidak lancar. Periksa sama ada pembesar suara anda bersih dari dalam dan luar. Sekiranya tidak, bersihkan dan uji adakah prestasi yang lebih baik atau tidak.

3] Periksa dengan peranti lain

Sekiranya anda mengalami masalah ini dengan pembesar suara Bluetooth atau pembesar suara berwayar yang disertakan dengan woofer, anda harus menyambungkan peranti itu ke peranti lain sehingga anda dapat melihat apakah masalahnya terletak pada komputer atau pembesar suara itu sendiri.

4] Tetapan komunikasi

Kelantangan komputer terlalu rendah pada Windows

Ini adalah ciri Volume Rendah yang terbina dalam yang membantu pengguna mendapatkan audio yang lebih baik ketika anda menggunakan komputer anda untuk melakukan atau menerima panggilan telefon. Ia dapat mengurangkan suara anda hingga 100%. Buka tetingkap tetapan "Bunyi". Anda boleh mencarinya di kotak carian bar tugas jika anda menggunakan Windows 10. Jika tidak, klik kanan pada ikon kelantangan di baki sistem anda dan pilih Bunyi . Selepas itu, beralih ke tab Komunikasi . Di sini, pastikan Jangan ada yang dipilih. Sekiranya tidak, pilih pilihan itu dan simpan perubahan anda.

5] Penyamaan Ketenangan

Kelantangan komputer terlalu rendah pada Windows

Ini adalah satu lagi tetapan yang perlu anda periksa. Sekiranya pilihan ini tidak diaktifkan, anda akan mendengar kelantangan yang agak rendah. Sekali lagi buka tetapan "Bunyi". Di tab Main balik , pilih peranti main balik dan tekan butang Properties . Selepas itu, pergi ke tab Peningkatan . Pilih Kesetaraan Loudness dan simpan perubahan anda.

6] Tingkatkan suara Pemain Media

Kelantangan komputer terlalu rendah pada Windows

Kadang kala, walaupun anda menambah kelantangan menggunakan ikon kelantangan pada baki sistem anda, anda akan mendapat suara yang sangat rendah. Ini kerana dua tahap kelantangan berbeza berfungsi semasa anda memainkan trek audio, iaitu kelantangan Pembesar suara dan kelantangan Pemain Media. Walaupun anda meningkatkan kelantangan pembesar suara, pemain media menggunakan tahap kelantangan yang sama.

Terdapat dua cara untuk meningkatkan jumlah pemain media itu. Pertama, anda boleh membuka pemutar media yang anda gunakan dan periksa sama ada tahap kelantangan ditetapkan ke 100% atau tidak. Kedua, anda boleh membuka Volume Mixer dari baki sistem, dan melakukan perkara yang diperlukan.

7] Penyelesai Masalah Audio

Tekan kekunci Win + I untuk membuka Tetapan Windows dan pergi ke Kemas kini & Keselamatan > Selesaikan Masalah . Di sebelah kanan, anda harus mencari Mainkan Audio . Pilihnya dan klik pada butang Jalankan penyelesai masalah dan ikuti arahan di skrin.

Semoga cadangan ini dapat membantu anda menyelesaikan masalah anda.

Bacaan berkaitan:

  • Tiada suara atau Suara yang hilang
  • Masalah Penyelewengan Bunyi pada Windows 10
  • Selesaikan masalah Bunyi & Audio Windows 10.
Kelantangan komputer terlalu rendah pada Windows