Cara memeriksa Kesihatan Cakera Keras di Windows 10 menggunakan WMIC

Walaupun selalu menjadi idea yang baik untuk memeriksa Kesihatan Hard Disk anda secara berkala untuk Kesalahan & Sektor Buruk, adalah sama pentingnya untuk memantau Hard Disk secara berkala, jika anda tidak mahu terperangkap dengan kegagalan cakera keras tanpa sebab yang jelas . Hard Disk akhir-akhir ini, gunakan Pemantauan Diri, Analisis, dan Teknologi Pelaporan atau SMART untuk memantau kesihatannya dan menghantar isyarat jika ia gagal.

Untuk memeriksa status kesihatan Hard Disk anda, anda boleh menggunakan WMIC atau Windows Command Instrumentation Command-line . The WMIC adalah antara muka baris arahan dan skrip yang memudahkan penggunaan Windows Management Instrumentasi (WMI) dan sistem diuruskan melalui WMI. Menggunakan Perintah WMI,, ia dapat membantu anda menjalankan beberapa tugas pentadbiran, termasuk, misalnya, mengetahui nama model komputer atau nombor siri PC Windows anda.

Periksa Kesihatan Cakera Keras

cmd-wmic

Untuk memeriksa Kesihatan Hard Disk anda secara semula jadi di Windows 10/8/7, buka tetingkap command prompt.

Pertama, taipkan yang berikut dan tekan Enter:

kecoh

Kemudian taipkan jenis berikut dan tekan Enter:

status get cakera

Sekiranya status cakera keras anda baik, anda akan melihat mesej, OK .

Sekiranya Windows menghadapi masalah dalam mendapatkan maklumat SMART, ini mungkin bermaksud bahawa cakera keras mungkin menghadapi masalah dan ini akan ditunjukkan dalam mesej yang dikembalikan.

Sekiranya status cakera keras anda tidak baik, mungkin ada baiknya berjaga-jaga dengan bunyi yang dibuat oleh cakera keras yang mati, dan membuat sandaran semua data anda secara asli atau dengan menggunakan perisian sandaran pihak ketiga percuma.

Mungkin merupakan idea yang baik untuk mempertimbangkan untuk menukar cakera keras anda, kerana cakera yang mati juga dapat mengakibatkan kerosakan data - sebelum akhirnya mati.

Anda mungkin ingin melihat catatan ini:

  1. Apa itu Solid State Drive & apa kelebihannya berbanding Hard Disk Drive
  2. Berfikir untuk menaikkan Hard Drive anda? Kitar semula Hard Drive lama anda sebagai mudah alih
  3. Cara membuang Komputer Lama dengan selamat & selamat.