Apa itu Sedlauncher.exe? Adakah ia menunjukkan penggunaan cakera yang tinggi?

Setiap kali komputer melambat atau membeku, pendekatan pertama adalah dengan memeriksa Task Manager untuk Penggunaan Disk dan program yang menyebabkannya. Sekiranya Sedlauncher.exe menyebabkan penggunaan cakera tinggi dalam sistem anda, sila baca artikel ini.

Apa itu Sedlauncher.exe?

Fail Sedlauncher.exe didorong ke sistem bersama dengan Windows Update KB4023057 dan tujuannya adalah untuk mengoptimumkan kelajuan komponen Windows Update Service dalam sistem operasi. Namun, banyak pengguna telah melaporkan bahawa proses yang berkaitan dengan fail menyebabkan penggunaan cakera tinggi sebagai gantinya.

Adakah Sedlauncher.exe virus?

Sedlauncher.exe

Fail asal untuk Sedlauncher.exe bukan virus; ia adalah fail sistem Windows. Tetapi penjenayah siber biasanya menamakan virus sehingga namanya menyerupai program atau proses yang tulen untuk mengelakkan pengesanan. Lokasi asal fail adalah dalam folder berikut:

C: \ Program Files \ rempl

Untuk memeriksa sama ada proses yang menyebabkan penggunaan cakera tinggi di Windows 10 adalah virus, klik kanan padanya dan pilih Buka lokasi fail . Sekiranya lokasi fail sama dengan lokasi fail Sedlauncher.exe, bagus dan bagus. Jika tidak, jalankan imbasan anti-virus sepenuhnya pada sistem anda.

Sekiranya anda membuang Sedlauncher.exe atau membunuh prosesnya di Task Manager?

Walaupun fail Sedlauncher.exe bermanfaat untuk Pembaruan Windows, jika proses yang berkaitan dengan fail menyebabkan penggunaan cakera tinggi dan memperlambat komputer anda, cuba kemas kini Windows ke versi terbaru sekiranya Microsoft telah memperbaiki.

Anda boleh melumpuhkan Sedlauncher.exe dari tetingkap Pengurus Tugas atau Pengurus Perkhidmatan.

Prosedurnya adalah seperti berikut:

1] Menggunakan Pengurus Tugas

Anda boleh mematikan proses yang berkaitan dengan fail Sedlauncher.exe menggunakan Pengurus Tugas.

Tekan CTRL + ALT + DEL untuk membuka tetingkap Pilihan Keselamatan . Pilih Task Manager untuk membuka tetingkap Task Manager.

Klik kanan pada tugas Windows Remediation Service dan pilih End Task .

Tamatkan tugas Perkhidmatan Pemulihan Windows

Ini akan mematikan proses untuk sementara waktu, namun masalahnya akan muncul semula selepas anda menghidupkan semula sistem.

2] Menggunakan Pengurus Perkhidmatan

Sekiranya Perkhidmatan Pemulihan Windows akan dilumpuhkan secara kekal, ini harus dilakukan melalui Pengurus Perkhidmatan. Prosedur untuk melakukannya adalah seperti berikut:

Namun, anda harus perhatikan bahawa tanpa Windows Setup Remediation, kemas kini anda mungkin tidak berjalan lancar - dan oleh itu kami tidak mengesyorkan anda mematikan sepenuhnya perkhidmatan ini secara kekal.

Tekan Win + R untuk membuka tetingkap Run dan taip arahan services.msc . Tekan Enter untuk membuka tetingkap Pengurus Perkhidmatan.

Tatal ke Windows Remediation Service , klik kanan padanya dan pilih Properties .

Perkhidmatan Pemulihan Windows

Tukar jenis Permulaan ke Dinonaktifkan .

Tamatkan tugas Perkhidmatan Pemulihan Windows

Tekan Terapkan dan kemudian OK .

Simpan tetapan dan mulakan semula sistem anda. Masalahnya mesti diselesaikan.

Melumpuhkan

Saya harap ia dapat membantu!

Baca seterusnya : Apakah itu Perkhidmatan Pembaruan Windows (WaaSMedicSVC)?

Sedlauncher.exe