DHCP tidak diaktifkan? Cara mengaktifkan DHCP di Windows 10

Jaringan Protokol Internet (IP) menggunakan Protokol Konfigurasi Host Dinamik atau DHCP sebagai protokol rangkaian standard kerana ia adalah konfigurasi yang selamat dan boleh dipercayai. Ia membolehkan pengguna memberikan alamat IP yang boleh digunakan semula secara dinamik dan telus. Sekiranya anda mempunyai pelayan DHCP yang terpasang dan dikonfigurasi di rangkaian anda, semua klien yang berkemampuan DHCP dapat memperoleh alamat IP dan parameter kerangka yang berkaitan setiap kali mereka mula dan bergabung dengan rangkaian. Ini sangat membantu dalam mengurangkan masa yang diperlukan untuk mengkonfigurasi dan mengkonfigurasi ulang komputer di rangkaian.

Namun, kadangkala anda mungkin mengalami masalah semasa menyambung ke Internet. Setelah mencuba semua langkah penyelesaian masalah, pesan ralat ditampilkan di layar, membaca ' DHCP tidak diaktifkan '. Sekiranya DHCP tidak Diaktifkan pada komputer Windows anda, maka catatan ini akan menunjukkan kepada anda cara mengaktifkan atau menonaktifkan DHCP untuk Ethernet, Wi-Fi atau Sambungan Kawasan Setempat di Windows 10/8/7.

Aktifkan DHCP untuk Ethernet atau Wi-Fi

Buka ' Control Panel ', ketik ' Network and Sharing Center ' di kotak carian panel dan tekan Enter.

Klik pautan ' Ubah Tetapan Penyesuai ' yang kelihatan di bawah skrin 'Pusat Rangkaian dan Perkongsian'. Sekiranya anda menggunakan sambungan Ethernet, klik kanan pada pilihan dan pilih 'Properties'. Sekiranya anda telah mengaktifkan sambungan jalur lebar, pilih Wi-Fi dan ikuti langkah yang sama seperti yang disebutkan di atas.

DHCP

Seterusnya, di bawah tetingkap Ethernet / Wi-Fi Properties, cari dan klik dua kali item ' Internet Protocol Version 4 (TCP / IPv4) ' seperti yang ditunjukkan dalam tangkapan skrin di bawah.

DHCP tidak Diaktifkan Aktifkan DHCP

Setelah selesai, kotak Properties Internet Protocol Version 4 akan muncul. Untuk menghidupkan DHCP, cukup periksa kotak radio yang dilihat bertentangan-

  1. Dapatkan alamat IP secara automatik - bahagian atas 'Skrin Umum'.
  2. Dapatkan alamat pelayan DNS secara automatik - bahagian bawah 'Skrin Umum'.

Windows 10 kini akan dapat mengambil alamat IP dari pelayan DHCP. Untuk melumpuhkan yang sama, hapus centang pilihan ini.

Sekiranya mengesahkan jika DHCP diaktifkan atau dilumpuhkan, jalankan arahan berikut di CMD:

ipconfig / semua

Di sini anda akan dapat melihat - DHCP Diaktifkan… Ya / Tidak.

Sekiranya masalah itu berterusan, periksa tetapan Firewall anda dan pastikan firewall tidak menyekat sambungan Internet anda. Beberapa perisian Antivirus mungkin menyekat sebarang sambungan yang tidak diketahui secara lalai sebagai langkah untuk memperketat keselamatan. Dalam kes ini, anda mungkin cuba memulihkan tetapan lalai untuk Windows Firewall dan melihat apakah ia membantu.

Bacaan berkaitan :

  1. Perkhidmatan Pelanggan DHCP memberikan ralat Akses Ditolak
  2. Selesaikan masalah sambungan Rangkaian & Internet.