Cara Meningkatkan atau Meningkatkan Kelantangan Mikrofon di Windows 10

Semasa menggunakan perkhidmatan voice-over-IP seperti Skype pada desktop Windows 10/8/7, anda mungkin melihat kualiti kadangkala suara sink. Dalam keadaan seperti itu, anda mungkin perlu meningkatkan kelantangan untuk mendapatkan kembali kualiti audio. Oleh itu, jika anda mengira kelantangan mikrofon anda terlalu rendah, petua ini akan memberitahu anda cara meningkatkan atau meningkatkan kelantangan mikrofon di Windows. Catatan ini juga akan membantu anda sekiranya pilihan Peningkatan Mikrofon tidak tersedia.

Meningkatkan Kelantangan Mikrofon pada Windows 10

Dari Taskbar, sebelah kanan, klik kanan pada ikon 'Suara' dan dari pilihan yang dipaparkan pilih 'Bunyi'.

Klik kanan pada mikrofon aktif. Mikrofon aktif mempunyai tanda semak berwarna hijau yang bertentangan dengannya. Bergantung pada persediaan mungkin terdapat banyak mikrofon yang hadir.

Sekali lagi, klik kanan mikrofon aktif dan pilih pilihan 'Properties'.

Tingkatkan Kelantangan Mikrofon

Kemudian, di bawah tetingkap Properties Mikrofon, dari tab 'Umum', beralih ke tab 'Tingkat' dan sesuaikan tahap peningkatan.

Secara lalai, tahap ditetapkan pada 0,0 dB. Anda boleh menyesuaikannya hingga +40 dB menggunakan slaid yang disediakan.

Pastikan anda melakukan proses semasa perbualan anda supaya anda mendapat maklum balas dari hujung yang lain dengan segera. Ini juga akan memberitahu anda sama ada penyesuaian yang dibuat sesuai atau tidak.

Kelantangan mikrofon terlalu rendah

Dalam kes yang jarang berlaku, diperhatikan bahawa peningkatan volume mikrofon mungkin tidak dapat menyelesaikan masalah anda. Jika benar, pilih tab 'Lanjutan' dari tetingkap 'Properties Mikrofon' dan bukannya 'Tingkat' dan hapus centang pilihan yang berbunyi sebagai ' Benarkan aplikasi mengambil kawalan eksekutif peranti ini '.

Pilihan Peningkatan Mikrofon tidak tersedia

Ciri audio bergantung pada chipset dan pemacu yang dipasang. Sekiranya anda tidak melihat pilihan Boost, anda boleh mencuba yang berikut:

  1. Tukar port untuk menyambungkan Mikrofon
  2. Jalankan penyelesai masalah Rakaman Audio
  3. Kemas kini Pemacu: Mengemas kini pemacu Suara, Mikrofon & Audio akan membantu. Sekiranya ia adalah chipset Realtek, anda boleh mendapatkan pemacu yang dikemas kini dari Realtek.

PETUA : Anda mungkin ingin melihat Pusat Video TWC kami yang menawarkan banyak video menarik, termasuk How-Tos dan Tutorial.

Tingkatkan Kelantangan Mikrofon