SYSTEM_THREAD_EXCEPTION_NOT_HANDLED: nviddmkm, atikmpag

Semasa bekerja di komputer riba saya, saya tiba-tiba mendapati skrin Windows 10 saya berkelip, menjadi hitam, dan kemudian saya melihat Skrin Biru dengan Ralat Berhenti - PENGECUALIAN SISTEM YANG TIDAK DIPEROLEHI (nviddmkm.sys) . Ia juga boleh berlaku untuk pemandu lain seperti atikmpag.sys, dxgmms2.sys, CMUSBDAC.sys, Idiagio.sys, iaisp64 sys, PCI.sys, Netwtw04.sys, dll.

SYSTEM_THREAD_EXCEPTION_NOT_HANDLED

Windows mengumpulkan beberapa maklumat, dan setelah itu selesai, komputer saya dihidupkan semula. Walaupun saya menerima sistem yang stabil, Kesalahan Berhenti ini diketahui berlaku walaupun pada masa persediaan atau peningkatan atau kerana ketidaksesuaian BIOS sistem. Inilah yang saya lakukan untuk menyelesaikan masalah tersebut.

Pengecualian Benang Sistem Tidak Dikendalikan (nviddmkm.sys atau atikmpag.sys)

Pertama, pastikan anda mempunyai ruang cakera yang mencukupi. Sekiranya tidak, gunakan Disk Cleanup Tool untuk membuang fail sampah dan kosongkan ruang cakera.

Dalam kes saya, selepas Kod Ralat, anda dapat melihat nama fail. Sekiranya pemandu dikenal pasti dalam mesej pemeriksaan pepijat, anda harus mengetahui failnya. Anda boleh mencarinya di komputer anda dan kemudian memeriksa Propertinya, atau anda boleh mencari di Internet.

Dalam kes saya, itu adalah ' SISTEM KECUALI YANG TIDAK DIPEROLEHI (nvlddmkm .sys)' , di mana pada akhirnya anda akan melihat nama fail nvlddmkm .sys dipaparkan. Pencarian sederhana menunjukkan bahawa ia adalah fail pemacu paparan Nvidia. Ini bermaksud bahawa fail inilah yang menyebabkan Skrin Biru.

Dalam kes sedemikian, anda perlu mematikan pemandu atau meminta pengemaskinian pemandu untuk mengetahui kemas kini pemandu, bergantung pada keadaannya. Oleh kerana saya adalah pemacu paparan, saya memutuskan untuk memeriksa sama ada terdapat kemas kini. Sekiranya ia adalah Perkhidmatan baru yang ditambahkan, nonaktifkannya melalui services.msc dan lihat apakah ia membantu.

Ia juga boleh disebabkan oleh fail atikmpag.sys yang merupakan Pemacu Sistem Kernel Miniport pelbagai vendor AMD ATI. Dalam kes ini, anda perlu mengemas kini pemacu AMD atikmpag.sys.

Untuk mengemas kini pemacu anda, dari Menu WinX, buka Pengurus Peranti dan kembangkan penyesuai Paparan. Klik kanan pada Pemacu Paparan dan pilih Kemas kini Perisian Pemacu .

kemas kini-paparan-pemacu

Sekiranya terdapat kemas kini, wizard akan memuat turun dan memasang pemacu untuk anda. Saya memutuskan untuk mengemas kini kedua-dua pemacu penyesuai Paparan.

memuat turun pemacu

Setelah pemacu baru dipasang, mulakan semula komputer anda. Ini menyelesaikan masalah saya.

Sekiranya Skrin Biru berlaku semasa permulaan, anda mungkin perlu boot Windows 10 dalam Safe Mode dan menamakan semula atau memadam pemacu yang rosak. Sekiranya pemacu digunakan sebagai sebahagian daripada proses permulaan sistem dalam Safe Mode, anda mesti menghidupkan komputer dengan menggunakan Recovery Console untuk mengakses fail.

Perkara lain yang boleh anda lakukan untuk mengatasi Kesalahan Berhenti ini adalah dengan mencuba menukar penyesuai video. Anda juga boleh menghubungi vendor perkakasan anda dan melihat apakah ada kemas kini BIOS yang tersedia. Sekiranya anda telah mengaktifkan pilihan memori BIOS seperti caching atau bayangan, nonaktifkannya. Memastikan bahawa anda mempunyai versi terbaru Adobe Flash Player adalah sesuatu yang mungkin juga anda ingin lakukan.

Baca: Cara memperbaiki Skrin Biru DPC_WATCHDOG_VIOLATION.

Catatan ini memberi anda petua tambahan untuk memperbaiki Skrin Kematian Biru di Windows 10.

Original text


SYSTEM_THREAD_EXCEPTION_NOT_HANDLED