Keluarkan entri CRC-SHA dari Menu Konteks pada Windows 10

Sekiranya anda telah memasang versi terbaru program 7-Zip pada mesin Windows 10 anda, anda mungkin menyedari bahawa entri CRC-SHA telah ditambahkan secara automatik ke menu konteks, di samping pilihan 7-Zip. Sekiranya anda menunjukkan anak panah sisi, ia akan memaparkan entri CRC-64, SHA-256, SHA-1, CRC-32, dan *.

nilai cha

CRC adalah bentuk singkatan Cyclic Redundancy Check , dan digunakan dalam rangkaian digital untuk memeriksa / mengenal pasti setiap perubahan yang dibuat pada data. Saudara kandungnya, SHA bermaksud Secure Hash Algorithm yang mendapati penggunaannya yang ampuh dalam menentukan integriti data yang dimuat turun dari Internet, memastikannya tidak rosak.

Pengguna yang tidak berminat untuk mengetahui fungsi algoritma ini mungkin akan memasukkannya ke dalam menu konteks yang tidak diingini dan ingin menghapuskannya sepenuhnya. Inilah cara anda boleh membuang entri CRC-SHA dari Menu Konteks di Windows 10.

Keluarkan entri CRC-SHA dari Menu Konteks

Buka Pengurus Fail 7-Zip dengan menaip 7-Zip di kotak carian Mula dan tekan kekunci 'Enter'.

7 zip

Setelah berada, buka program, pilih menu Alat, dan kemudian tekan butang Pilihan.

pilihan

Seterusnya, beralih ke tab 7-Zip, berdekatan dengan Sistem. Di bawah bahagian item menu Konteks, hapus centang kotak berlabel CRC SHA> , dan kemudian klik butang Terapkan.

Keluarkan entri CRC-SHA dari Menu Konteks

Itu sahaja! Entri CRC SHA dari menu konteks akan dikeluarkan.

Sekiranya anda melihat dialog ralat dengan " Kejadian tidak dapat memanggil mana-mana pelanggan ", cukup klik butang OK untuk menghapus entri menu konteks.

Kami telah merangkumi alat 7-Zip secara terperinci di laman web kami. Ini adalah alat pemampatan fail yang berguna yang membantu anda menurunkan saiz fail tanpa kehilangan data penting. Oleh itu, ia telah memperoleh reputasi sebagai alternatif sumber terbuka yang terkenal daripada perisian pemampatan berbayar.

Lihat catatan ini jika Menu Konteks membeku atau lambat dibuka.