Cara menukar lokasi folder muat turun Kemas kini Windows 10

Kehabisan ruang simpanan bukanlah perkara baru. Sebilangan besar daripada kita mempunyai akses ke internet dan terus memuat turun barang. Kemudian ada permainan yang dapat menempati banyak ruang penyimpanan. Masalah terbesar muncul ketika anda kehabisan ruang penyimpanan pada pemacu Pemasangan Windows anda yang biasanya pemacu C, dan kemas kini berhenti memuat turun. OS Windows tidak memberi anda pilihan untuk mengubah lokasi muat turun kemas kini. Dalam catatan ini, kita akan belajar mengubah lokasi muat turun Kemas kini Windows 10.

Tukar lokasi muat turun Kemas kini Windows 10

Sebelum memulakan, anda harus tahu bahawa anda perlu mempunyai hak pentadbir untuk menyelesaikannya. Sekiranya anda mempunyai akaun biasa, ada baiknya anda menghubungi siapa yang telah menyiapkan PC anda dan meminta pertolongannya.

Tukar lokasi muat turun Kemas kini Windows 10

Lokasi lalai Pembaruan Windows ialah C: \ Windows \ SoftwareDistribution. Folder SoftwareDistribution adalah tempat semuanya dimuat turun dan kemudian dipasang.

Sediakan direktori baru untuk sistem memuat turun Kemas Kini Windows

Buat direktori sasaran dalam pemacu selain pemacu C. Ia boleh dinamakan sebagai WindowsUpdateDownload untuk rujukan mudah. Mari kita anggap bahawa jalannya adalah D: \ WindowsUpdateDownload

Seterusnya, gunakan Ctrl + Alt + Delete untuk melancarkan Task Manager dan beralih ke tab Services, dan kemudian klik kanan pada wuauserv , dan hentikan.

Sekarang ganti nama C: \ Windows \ SoftwareDistribution to C: \ Windows \ SoftwareDistribution.old

Cara menukar Lokasi Muat Turun Kemas kini Windows 10

Buat Symlink

Untuk membuat symlink, di menu mula, cari CMD atau command prompt. Klik kanan padanya, dan jalankan sebagai pentadbir. Kemudian ketik arahan yang disebutkan di bawah kemudian tekan Enter:

mklink / jc: \ windows \ softwaredistribution d: \ WindowsUpdateDownload

Ini akan menjadikan Windows Update memulakan memuat turun fail dari sifar ke lokasi baru ini.

Sekiranya tidak berfungsi, anda boleh mencuba boot Windows 10 dalam Safe Mode untuk menyelesaikannya.

Mulakan semula Perkhidmatan Kemas kini Windows

Selepas ini, anda perlu memulakan Windows Update Service. Anda boleh menggunakan Pengurus Tugas untuk memulakannya seperti yang kami lakukan di atas atau melaksanakan perintah berikut di CMD:

net start wuauserv

Periksa sama ada Windows Update berfungsi:

Pergi ke Tetapan> Kemas kini dan Keselamatan> Kemas kini Windows> Periksa Kemas kini. Sekiranya ia mula memuat turun kemas kini atau tidak menimbulkan kesilapan, anda sudah bersedia.

Inilah fakta yang menarik, setelah memuat turun Kemas Kini Windows, OS membongkarnya dalam pemacu yang mempunyai ruang paling bebas yang tersedia dan dipasang dari sana. Windows akan membersihkan kandungan direktori ini dari semasa ke semasa.

Kami mengesyorkan anda menggunakan ruang simpanan yang biasanya kosong. Walaupun anda boleh memilih kad SD (format NTFS) atau pemacu luaran, kami mengesyorkan agar tidak melainkan jika ia selalu tersambung ke PC.

Tukar lokasi muat turun Kemas kini Windows 10