Ikon Bluetooth tiada di Pusat Tindakan Windows 10

Biasanya, baki sistem bar tugas atau kawasan pemberitahuan Windows 10 adalah tempat di mana ikon Bluetooth berada dan muncul ketika dihidupkan. Ia melakukan pelbagai fungsi seperti membenarkan pengguna bergabung dengan rangkaian kawasan peribadi, menambah peranti Bluetooth baru dan banyak lagi. Klik secara tidak sengaja pada 'Remove icon' pada pilihan Bluetooth, bagaimanapun, boleh menyebabkan anda kehilangan ikon tersebut. Anda mungkin sukar mendapatkan ikon dalam keadaan seperti itu.

Walaupun begitu, berikut adalah beberapa langkah yang boleh anda cuba untuk mengembalikan ikon Bluetooth yang hilang di Windows 10/8/7

Ikon Bluetooth tiada

Di Windows 10 , buka Tetapan> Peranti> Bluetooth & peranti lain. Di sini, pastikan Bluetooth dihidupkan.

Ikon Bluetooth tiada

Kemudian tatal ke bawah dan di bawah Tetapan berkaitan , klik pada pautan Lebih banyak pilihan Bluetooth untuk membuka Tetapan Bluetooth.

Di sini, di bawah tab Pilihan, pastikan ikon Tunjukkan ikon Bluetooth di kawasan pemberitahuan dipilih. Klik Guna dan keluar.

Pengguna Windows 7/8 boleh menaip "panel kawalan" di kotak carian Windows 10. Seterusnya, ketik "ubah tetapan Bluetooth" di bidang Panel Kawalan Carian di kanan atas Panel Kawalan

Apabila anda melakukannya, pautan Ubah Tetapan Bluetooth akan muncul di bawah tajuk Peranti dan Pencetak. Klik pautan untuk membuka tetingkap Tetapan Bluetooth.

Di bawah tab Pilihan, tandakan Tunjukkan ikon Bluetooth di pilihan kawasan pemberitahuan .

Klik OK dan mulakan semula Windows. Ikon akan muncul semula pada kali anda log masuk.

Sekiranya ini tidak membantu anda, ada perkara lain yang perlu anda lakukan, dan itu adalah untuk memeriksa sama ada Perkhidmatan Sokongan Bluetooth dijalankan di komputer

Untuk melakukannya, ketik services.msc di Mula Cari dan tekan Enter untuk membuka Pengurus Perkhidmatan Windows.

Dalam senarai cari Perkhidmatan Sokongan Bluetooth dan klik dua kali padanya. Pastikan Perkhidmatan ditetapkan ke Manual (Trigger Start) dan Started .

Perkhidmatan Bluetooth menyokong penemuan dan penyatuan peranti Bluetooth jauh. Menghentikan atau mematikan perkhidmatan ini boleh menyebabkan peranti Bluetooth yang sudah terpasang gagal beroperasi dengan baik dan menghalang peranti baru daripada ditemui atau dikaitkan.

Sekarang periksa sama ada anda menjumpai ikon Bluetooth di Kawasan Pemberitahuan.

Semoga ini dapat membantu.

Lihat siaran ini jika Bluetooth tidak berfungsi.

Ikon Bluetooth tiada