Apa itu Full HD - Perbezaan antara resolusi HD Ready dan Full HD

Meneliti peranti yang betul boleh menjadi tugas, terutamanya apabila anda dihujani istilah seperti Full HD, HD siap, 4K Ultra HD dan banyak lagi. Apa maksud surat-surat ini? Sekiranya anda tidak sedar, jangan risau! Artikel ini akan menerangkan kepada anda apa itu Full HD dan perbezaan antara resolusi HD Ready dan F ull HD .

Resolusi HD Sedia dan Penuh HD

High Definition atau HD, standard emas baru untuk resolusi gambar sering digunakan secara bergantian dengan 'Full HD' untuk menggambarkan resolusi gambar produk- tetapi hanya menimbulkan kekeliruan. Mari cuba membersihkannya. Konsep HD telah mengubah tahap perincian dan kejelasan visual yang kami harapkan dari skrin kami.

Apa itu Full HD

Full HD adalah istilah yang digunakan untuk menunjukkan resolusi skrin TV. Ini pada dasarnya bermaksud gambar dengan resolusi 1920 x 1080 piksel. Pengukuran bilangan piksel dilakukan dengan menganggarkan tinggi dan lebar. Jadi, jika unit paparan seperti TV mempunyai resolusi 1920 x 1080p, itu berarti tingginya 1080 piksel dan lebarnya 1920 piksel dan jumlah piksel yang dapat dibawa oleh resolusi ini adalah 1920 x 1080 = 2073600 piksel. Semakin banyak bilangan piksel, kualiti gambar yang lebih baik adalah kerana jumlah piksel menyusun gambar di TV. Resolusi ini biasa dilihat di TV skrin lebar atau monitor dengan nisbah aspek 16: 9.

Di hujung atas spektrum, terdapat Ultra HD (UHD atau 4K). Resolusi gambar ini lebih besar, lebih tajam, dan lebih jelas daripada 1080p. Walau bagaimanapun, resolusi gambar Ultra HD belum diterima pakai secara universal. Kenapa? Walaupun dalam istilah teknikal "4K" bermaksud resolusi piksel mendatar yang berisi 4096 piksel, tidak ada resolusi menegak yang ditentukan untuknya. Jadi, TV Ultra HD tidak 4K secara teknikal.

Baca : 4K vs HDR vs Dolby Vision.

Perbezaan antara resolusi HD Sedia dan HD Penuh

Perbezaan utama antara resolusi HD Ready dan Resolusi Full HD merujuk kepada ukuran gambar sebenar. HD mungkin merujuk pada 720p atau 1080p, tetapi Full HD hanya dapat merujuk pada 1080p. Sebaliknya, frasa HD Ready merujuk kepada hanya 720p. Jadi, apabila istilah 'HD Ready' digunakan untuk menggambarkan televisyen atau monitor / komputer riba / PC, ini bermaksud peranti ini mempunyai resolusi gambar 720p. Istilah 'HD' juga boleh digunakan. Oleh itu, resolusi gambar HD Ready akan mengandungi 720 baris piksel di sepanjang paksi menegak, dan 1.280 baris piksel di sepanjang paksi mendatar sehingga menjadikan gambar setinggi 720 piksel dan lebar 1.280 piksel.

Ini akan menghasilkan jumlah piksel 921,600, resolusi gambar terendah yang dapat dianggap sebagai definisi tinggi.

Sebaliknya, resolusi HD Penuh bermaksud tinggi 1080p (tinggi) dan lebar 1920 piksel. Ini menghasilkan jumlah piksel kira-kira 2 juta jumlah piksel.

Semakin banyak piksel dalam gambar, semakin baik kerana lebih banyak piksel di setiap kawasan akan memungkinkan gambar mengandungi piksel yang sedikit atau tidak kelihatan (dikenali sebagai paparan retina) yang memungkinkan perincian dan kejelasan visual yang lebih tajam. Dalam paparan retina, terdapat lebih banyak piksel di kawasan tertentu daripada yang dapat dilihat oleh mata manusia secara individu.

Resolusi 'Full HD'