Skrin Terbalik atau Samping di komputer riba Windows 10

Mungkin berlaku bahawa anda mendapati skrin komputer Windows 10/8/7 anda terbalik, tiba-tiba, tanpa alasan yang jelas. Ini bukan sebab panik dan anda tidak perlu menghubungi juruteknik. Ada kemungkinan beberapa kekunci yang salah telah ditekan secara tidak sengaja. Jika skrin komputer anda terbalik atau miring, ikuti cadangan ini untuk memutar skrin dan meluruskan kembali paparan.

Skrin Terbalik atau Samping

Saya menunjukkan tiga cara yang boleh dilakukan pada komputer riba Windows 10 Pro 64-Bit Dell saya dengan Intel. Perkara mungkin kelihatan sedikit berbeza jika spesifikasi OS atau komputer riba anda berbeza, tetapi prosedurnya serupa.

1] Klik kanan pada Desktop anda dan pilih Pilihan Grafik > Kekunci Panas . Pastikan Enable dipilih.

skrin-terbalik-dalam-tingkap

Sekarang tekan kekunci anak panah Ctrl + Alt + Atas untuk meluruskan paparan. Sekiranya anda menekan anak panah Kanan, Anak panah kiri atau anak panah Bawah, anda akan melihat paparannya berubah arah. Kekunci panas ini boleh digunakan untuk memutar putaran skrin anda.

2] Klik kanan pada Desktop anda dan pilih Graphic Properties . Sekiranya anda menggunakan Kad Grafik bukan Intel, anda harus memilih entri yang membolehkan anda menentukur sifat paparan anda.

skrin terbalik

Sekarang di bawah kategori Tetapan Umum , entri - Putaran . Anda akan melihat bahawa dalam gambar, 180 telah diperiksa. Pastikan 0 dipilih. Klik Terapkan dan anda akan melihat paparan anda menjadi sebelah kanan.

3] Atau ada cara ketiga untuk membetulkan paparan. Klik kanan pada Butang Mula Windows 10 untuk membuka Menu WinX. Pilih Panel Kawalan dan kemudian buka applet Paparan . Tatal ke bawah dan klik pada tetapan paparan Lanjutan . Sekali lagi tatal ke bawah dan klik pada sifat penyesuai paparan .

Sekiranya anda menjalankan Windows 8 atau Windows 7, anda mungkin melihat tetapan Grafik di bawah Panel Kawalan> Paparan> Resolusi Skrin> Tetapan lanjutan> Properti Grafik.

Sekarang di kotak Graphics Properties yang terbuka klik pada tab Panel Kawalan Grafik anda .

tetapan paparan

Di sini, menentang Putaran, pastikan Putar hingga 0 darjah telah dipilih dari menu lungsur.

Klik pada Terapkan dan keluar.

Skrin terbalik anda seharusnya menjadi sebelah kanan!

Baca seterusnya : Putaran Auto Skrin tidak berfungsi atau kelabu.

skrin terbalik