Ralat DRIVER_POWER_STATE_FAILURE pada Windows 10

Kadang-kadang anda mungkin melihat ralat Skrin Biru ketika meneruskan dari mod Tidur atau Hibernasi, atau Matikan atau Mulakan Semula. Sekiranya kod ralat di BSOD adalah KEGAGALAN NEGERI KUASA PEMANDU , maka mungkin kerana beberapa masalah dengan keadaan pemandu.

DRIVER_POWER_STATE_FAILURE

Kesalahan Berhenti ini menunjukkan bahawa pemandu berada dalam keadaan kuasa yang tidak konsisten atau tidak sah. Kesalahan Berhenti ini biasanya berlaku semasa peristiwa yang melibatkan peralihan keadaan kuasa, seperti mematikan, atau bergerak masuk atau keluar dari mod siap sedia atau hibernate

HENTIKAN kod ralat 0x0000009F, DRIVER_POWER_STATE_FAILURE

Pemeriksaan pepijat ini 0x0000009F menunjukkan bahawa pemacu berada dalam keadaan kuasa yang tidak konsisten atau tidak sah.

DRIVER_POWER_STATE_FAILURE

KEGAGALAN NEGERI PEMANDU PEMANDU biasanya diikuti oleh kod ralat, dan semuanya menunjukkan fakta bahawa pemacu tidak menangani peralihan keadaan kuasa dengan betul kerana ketidaksesuaian. Sebelum memulakan, anda perlu memastikan bahawa pemacu anda (rangkaian, paparan, tetikus, papan kekunci, dll.) Serasi dengan versi Windows semasa.

1] Mulakan dalam Mod Selamat & Kemas kini Pemacu Peranti

Nyalakan semula komputer anda ke Safe Mode dengan sokongan rangkaian, dan kemudian lihat apakah ada pembaruan yang belum selesai yang berkaitan dengan Pemacu Peranti anda. Sekiranya anda tidak melihat sebarang kemas kini, muat turun pemacu secara manual dari laman web OEM di PC lain, dan kemudian pasang pada PC semasa berada dalam mod selamat.

2] Jalankan Penyelesai Masalah Skrin Biru

Untuk kemudahan anda, Microsoft telah menghantar Pemecah Masalah Layar Biru untuk masalah khusus anda secara langsung di aplikasi Tetapan pada Windows 10. Di halaman Tetapan, anda perlu memilih Skrin Biru di bawah Cari dan perbaiki masalah lain. Terapkan pembaikan yang disarankan dan kemudian, Tutup penyelesai masalah.

Anda juga boleh melayari laman Microsoft untuk menjalankan Penyelesai Masalah Skrin Biru dalam talian. Anda akan melihat penyihir mudah yang akan memandu anda melalui proses penyelesaian masalah Skrin Biru.

3] Keluarkan Perkakasan Luaran

Sekiranya anda memasang beberapa perkakasan baru, cubalah mengeluarkannya dari PC, dan kemudian periksa apakah masalahnya berlanjutan. Sekiranya masalah diselesaikan, anda mungkin mahu mengemas kini pemacu perkakasan itu. Sekiranya anda mempunyai lebih dari satu, pastikan anda memeriksanya satu persatu.

4] Gunakan Pemverifikasi Pemandu

Seterusnya, anda harus menjalankan program Driver Verifier pada PC anda. Ini akan membantu menyelesaikan masalah, mengenal pasti & menyelesaikan masalah pemacu peranti biasa. Program ini dibina untuk mengetahui senarai pemacu yang tidak ditandatangani dalam sistem yang menyebabkan BSOD.

Pengesahan Pemandu

Selepas ini, anda boleh menyelesaikan masalah peranti dari senarai dengan memuat turun versi baru, mengeluarkannya dari sistem, dan membiarkan Windows memperbaikinya untuk anda. Anda juga boleh memilih untuk Rollback, Update, Nonaktifkan atau Nyahpasang Driver tertentu.

5] Pulihkan atau Tetapkan Semula

Sekiranya tidak ada yang lain, anda perlu menggunakan titik pemulihan untuk kembali ke keadaan kerja sebelumnya. Anda juga boleh memilih untuk mengembalikan Windows 10 ke lalai kilang tanpa kehilangan fail.

Lebih banyak cadangan di sini untuk menyelesaikan Ralat Berhenti Windows atau Skrin Kematian Biru.

DRIVER_POWER_STATE_FAILURE