Cara menyahsekat dan mengakses Laman Web yang Disekat atau Terhad

Laman web boleh disekat pada tiga tahap: Tahap komputer , tahap Rangkaian atau tahap ISP / Kerajaan . Beberapa perkhidmatan DNS, seperti Open DNS, juga memberikan pilihan untuk menyekat jenis laman web tertentu untuk pengguna yang berbeza yang menggunakan komputer. Kemudian, ada beberapa perisian selain "Laman Web Terhad" yang terdapat dalam Pilihan Internet yang membantu menyekat laman web. Kami tidak akan membincangkan cara menyekat laman web. Sebaliknya, kami akan memberi tumpuan kepada cara mengakses laman web yang dibatasi di stesen kerja anda oleh pentadbir rangkaian dan ISP (Penyedia Perkhidmatan Internet).

Akses Laman Web Terhad

Akses Laman Web Terhad

Artikel tersebut adalah pengembangan artikel kami yang lain mengenai apa yang harus dilakukan apabila laman web tidak dibuka. Beberapa petua boleh diulang dalam artikel ini. Oleh itu, jika anda mendapati bahawa anda tidak dapat membuka atau mengakses beberapa laman web, berikut adalah beberapa perkara yang mungkin anda ingin mencuba.

Adakah Laman Web Tidak Dijaga?

Anda mungkin tidak dapat mengakses laman web tertentu kerana beberapa gangguan. Periksa dengan monitor laman web ini. Cek - Adakah laman web naik atau turun. Ini akan memberitahu anda jika blog atau laman web berfungsi, dalam talian, naik, turun sekarang atau tidak kepada sesiapa atau semua orang.

Akses laman web yang disekat yang disekat pada komputer

Terdapat pelbagai pilihan untuk mengakses laman web, dan mereka bergantung pada mod yang digunakan untuk menyekat laman web. Sebagai contoh, Open DNS menggunakan sistem kategori, dan jika anda ingin pergi ke kategori yang telah dipilih oleh ibu bapa anda untuk menyekatnya, anda akan memberikan pemberitahuan.

HTTP dan HTTPS

Perkara pertama yang harus dicuba adalah menambahkan atau membuang "s" ke "HTTP" sebelum URL laman web. Sebagai contoh, mengetik //www.facebook.com mungkin membukanya untuk anda kerana hanya "//www.facebook.com" yang disekat. Begitu juga, jika "https" disekat, anda boleh mencuba "HTTP" hanya untuk melihat apakah anda boleh mengakses laman web. Istilah "HTTPS" mewakili sambungan yang selamat sementara "HTTP" adalah versi URL laman web yang tidak disulitkan.

Pilihan Internet - Laman Web Terhad & Penasihat Kandungan

Sekiranya beralih antara HTTP dan https tidak membantu, periksa mesej ralat yang anda terima ketika cuba mengakses. Sekiranya tertulis "Kerana Sekatan pada Akaun Ini", ini mungkin merupakan Perisian Keselamatan Keluarga. Tidak banyak yang dapat dilakukan dalam kes ini kecuali untuk mencuba penyemak imbas mudah alih yang tidak perlu dipasang dan menawarkan proksi juga. Kita akan sampai sebentar lagi.

Sekiranya tidak ada mesej yang berkaitan dengan akaun, mungkin laman web ini telah disekat menggunakan Pilihan Internet. Pergi ke Pilihan Internet di Panel Kawalan dan pada tab Keselamatan, klik pada Laman Web Terhad di Zon Keselamatan Internet, dan kemudian pada butang berlabel "Laman" (Lihat gambar di bawah). Periksa sama ada URL laman web yang ingin anda akses disenaraikan di sana. Sekiranya ya, pilih URL dan klik Buang. Anda akan diminta untuk pengesahan. Setelah selesai, laman web harus dibuka tanpa masalah pada penyemak imbas anda.

Masih ada kaedah lain untuk menyekat laman web jenis tertentu daripada dibuka - menggunakan kotak dialog Pilihan Internet yang sama. Klik pada tab Kandungan. Berdasarkan versi Windows anda, anda mungkin melihat butang "Penasihat Kandungan" atau "Keselamatan Keluarga". Pilihan ini digunakan untuk menyekat jenis laman web tertentu daripada dibuka untuk pengguna yang berbeza. Itu bermaksud anda boleh menggunakan pilihan untuk menyekat laman web di peringkat pengguna. Sekiranya anda mengetahui kata laluan, anda boleh mengklik butang dan menukar tetapan. Sekiranya tidak, anda perlu meminta kebenaran daripada ibu bapa atau pentadbir rangkaian anda. Di sini juga, anda boleh menggunakan penyemak imbas mudah alih untuk memintas sekatan.

Menggunakan Penyemak Imbas Proksi Mudah Alih Untuk Mengakses Laman Web Terhad

Anda boleh memuat turun penyemak imbas mudah alih yang berfungsi sebagai proksi seperti KProxy. Produk ini mempunyai versi jenis mudah alih dan pemasangan. Perkara terbaik mengenai penyemak imbas laman web adalah bahawa ia menawarkan penyemakan imbas dalam talian tanpa menaip alamat laman web di bar URL utama. Sebaliknya, anda menaip URL di kotak teks yang diberikan di tengah-tengah laman web KProxy.

Menggunakan DNS yang berbeza

Apabila beberapa laman web dilarang di suatu kawasan, ISP menyekat lalu lintas ke dan dari laman web tersebut. Menukar tetapan DNS dari ISP anda ke sesuatu yang berbeza mungkin dapat membantu anda mengakses laman web ini. Sebagai contoh, anda boleh menukar DNS anda ke Google Public DNS. Untuk menukar DNS, klik kanan ikon rangkaian di bar tugas dan pilih Buka Rangkaian dan Berkongsi. Di Tetingkap yang muncul, klik dua kali pada rangkaian anda. Ini akan memunculkan kotak dialog dan di sana anda boleh menukar DNS di bawah IPv4.

Baca : Cara menyahsekat video YouTube.

Gunakan Proksi Untuk Mengakses Laman Web Terhad

Laman web proksi diakses hanya setelah memasukkan URL di penyemak imbas anda, dan mereka akan membolehkan anda melayari laman web lain dengan menggunakan sambungan internet di laman web tersebut. A pelayan proksi adalah seperti laman proksi - perbezaan itu - anda akan diberi alamat IP yang akan mendapatkan ditubuhkan dalam pelayar anda menggunakan mana anda akan dapat melayari internet.

Anda boleh menggunakan laman web proksi atau program untuk mengakses laman web yang disekat di kawasan anda. Salah satu proksi tersebut ialah UltraSurf. Ini dirancang khusus untuk membolehkan penduduk negara tertentu mengakses laman rangkaian sosial. Terdapat beberapa laman web yang membolehkan anda mengakses dan membuka laman web yang disekat dengan mudah. OpenBlockedWebsite.com dan HideMyAss.com adalah dua laman web seperti itu yang mungkin ingin anda periksa. Mereka bertindak sebagai penyamaran web percuma yang bertujuan untuk membuka blokir laman web yang disekat dan menawarkan melayari web tanpa nama percuma. Juga, lihat Hola Unblocker.

Ini adalah beberapa kaedah yang akan membantu anda mengakses laman web yang terhad di rangkaian rumah anda, LAN korporat, atau yang dilarang di negara anda.

Baca catatan ini jika anda tidak dapat membuka laman web tertentu di Internet Explorer.

Sekiranya anda mempunyai idea atau tip untuk dikongsi, sila gunakan kotak komen di bawah.

Akses Laman Web Terhad